Artvin'de çaresizliğin fotoğrafı

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Irmakyanı köyü sakinleri, tek ulaşım noktası olan Çoruh Nehri üzerindeki 85 metrelik asma köprüden, ölümü göze alarak 10 ton ağırlığındaki odun yüklü kamyonlarla geçiyor. Artvin'e 99, Yusufeli ilçesini 6 kilometre uzaklık
Artvin'de çaresizliğin fotoğrafı
Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Irmakyanı köyü sakinleri, tek ulaşım noktası olan Çoruh Nehri üzerindeki 85 metrelik asma köprüden, ölümü göze alarak 10 ton ağırlığındaki odun yüklü kamyonlarla geçiyor.

Artvin'e 99, Yusufeli ilçesini 6 kilometre uzaklıkta olan yaklaşık 250 nüfuslu Irmakyanı köyüne, sadece Çoruh Nehri üzerine kurulu asma köprüden ulaşılabiliyor.

Yapılması planlanan Yusufeli Barajı'nın bölgeyi sular altında bırakacak olması nedeniyle yeni bir köprü beklentisi olmayan köylüler, yaya geçişinin yanı sıra, tehlikeyi göze alarak, kış hazırlıkları için 10 ton ağırlığındaki kamyonlarla bu köprüden geçiyor.

Sıra dışı görüntülerin yaşandığı Irmakyanı köprüsünden odun yüklü kamyonuyla geçen Ahmet Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışa hazırlık için 2.5 saatlik bir yoldan odun getirdiğini belirterek, "Köyümüzün tek yolu olan bu asma köprüden geçiriyoruz. Bunun yanında bütün ihtiyaçlarımızı kamyonetimizle karşıya geçiriyoruz. Yaptığımız çok tehlikeli ama ne yapalım ihtiyaçlarımızı bu şekilde karşılamak zorundayız" dedi.

Yaklaşık 15 yıldır kullandıkları köprüyü köylülerin yaptığını ifade eden Alkan, "85 metre uzunluğundaki köprüde 32 halat var. Yayladan odun getiriyorum.

Şu an 2 ton odunla köprüden karşıya geçeceğim. Can tehlikemiz var. Çok riskli ama biz alıştık. Köprüden geçmeye mecburuz. Yaşam mücadelesi için köprüden geçmeyi göze alıyoruz. Başka yolumuz yok" diye konuştu.


-"KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK"-
Irmakyanı köyünde kamyonculuk yapan Yusuf Yılmaz da, "Korkunun ecele faydası yok. Mecburen bu odunları karşıya geçirmek zorundayım. Ben kamyonculukla evimin geçimini sağlıyorum" dedi.

Köprüyü, yapılacak Yusufeli Barajının sular altında bırakacağını belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Bu nedenle yeni bir köprünün yapılması düşünülmüyor. Şu anda 6 ton yüküm vardı. 4 buçuk ton da kamyonun ağırlığı. Toplam toplam 10 buçuk ton yük ile asma köprüden karşıya geçiyorum. Daha önce bu asma köprüden bir kamyonet geçerken, köprünün ortasında tahta kırılması sonucu araç yan yattı. Dereye düşmekten köprünün halatları kurtardı. Kamyonetin köprünün üzerinde devrilmesi sonucu iki gün köprü trafiğe kapalı kalmıştı." Artvinli şoförlerin meşhur olduğunu ifade eden Yılmaz, "İyi araç kullanırlar ve cesaretlidirler. Adına türküler bile yazılmıştır. Bu köprüden Artvin şoförü dışında kimsenin geçeceğini sanmıyorum. Çoğu küçük otomobil ile köprüden geçmeye cesaret edemiyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir