Atasu Barajı'nda su oranı hem düştü hem arttı

Trabzon'un içme suyunu karşılayan Atasu Barajı'nda doluluk oranında geçtiğimiz yıllara göre düşüş, geçtiğimiz aylara göre ise artış yaşanıyor.DSİ Bölge Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, Mayıs ayı sonu doluluk oranı yüzde 67 olarak ölçülürken, Baraj Rez

Atasu Barajı'nda su oranı hem düştü hem arttı

Trabzon'un içme suyunu karşılayan Atasu Barajı'nda doluluk oranında geçtiğimiz yıllara göre düşüş, geçtiğimiz aylara göre ise artış yaşanıyor.

DSİ Bölge Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, Mayıs ayı sonu doluluk oranı yüzde 67 olarak ölçülürken, Baraj Rezervuarı'nda 24 milyon metreküp su bulunuyor. Mart ayı sonunda yüzde 52’lere düşen doluluk oranı Nisan ve Mayıs aylarının nispeten yağışlı geçmesi nedeniyle yüzde 67’ye ulaşırken, Atasu Barajı'nda minimum su kotunun 44 metre yukarısında bulunduğu ve bu miktarın Trabzon için bir sorun yaşanmayacağının göstergesi olduğu belirtiliyor.

Bu yıl tüm ülkede yaşanan kuraklığın ve yağışsız periyot Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon'u da etkilerken, geçtiğimiz yıl Mayıs ayı sonlarında Atasu Barajı'nda doluluk oranının yüzde 90 seviyelerinde olduğu ancak bu yıl bu oranın yüzde 67'lere gerilediği ifade ediliyor. Toplam gövde yüksekliği 118 metre ve gövde hacmi 4 milyon 650 bin metreküp olan Atasu Barajı'nda, 35 milyon 750 bin metreküp su depolanabiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’un Ortahisar, Akçaabat ve Yomra ilçelerinin su ihtiyacını karşılayan Atasu Barajı’ndaki su doluluk oranı yüzde 70'ler seviyesine yaklaştığını söyledi. Trabzon’da bir su sıkıntısının yaşanmayacağını ifade eden Gümrükçüoğlu, tüm ülkede yaşanan kuraklığın ve yağışsız periyodun barajın doluluk oranı açısından beklentiler çerçevesinde olduğunu kaydetti. Gümrükçüoğlu, son iki aydaki yağışlarla birlikte barajdaki su seviyesinin yüzde 50’ler seviyesinden yüzde 70’ler seviyesine ulaştığını ifade ederek, “Atasu Barajı’ndaki toplam derinlik 110 metredir. Şu an itibariyle derinlik oranı 95 metredir. Bugün itibariyle barajdaki kapasitemiz çok yüksek seviyededir. Bilindiği gibi Atasu Barajı Şimşirli ve Galyan derelerinden beslenmektedir. Şuanda o derelerimizin barajımızı desteklemesi sürmektedir” dedi.

Atasu Barajı’ndaki yaşanabilecek bir sorunun ardından Değirmendere suyundan yararlanılabileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, “Atasu Barajı'nda herhangi bir tadilat inşaatı gerektiğinde bile bu zamana kadar ki dönemlerde buradaki suyu şehre vermeyi bırakıp ondan önceki dönemlerdeki Değirmendere suyumuzdan şehre vermeyi sürdürdüğümüz dönemlerde olmuştur. Bu münasebetle herhangi bir sıkıntının Atasu Barajı'nda olması halinde bile Değirmendere ana suyumuzu Esiroğlu’ndaki arıtma tesislerinden geçirerek her zamanki gibi şehre su vermemiz mümkün olabilir” şeklinde konuştu.

20140523aw097637_02.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler