Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, hemen her tür organik atığı kısa sürede tüketebilen ve atık dönüşümünde önemli rol oynayan "siyah asker sineği"nin çevre yönetimi ve sürdürülebilir tarım açısından değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu.
Doç. Dr. Yanar, laboratuvar ortamında üretilebilen siyah asker sineğinin; organik atıkları hızla tüketerek hem gübre üretimi sağladığını hem de karbon salımını azaltarak çevresel kirliliği önlemede etkili olduğunu belirtti.
“Atık Yönetiminde ve Tarımda Ciddi Potansiyele Sahip”
Siyah asker sineğinin çevre ve tarım alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Yanar, “Bu böcek, 40 günlük kısa yaşam döngüsünde yüksek miktarda atık tüketiyor ve sonunda son derece kaliteli organik gübre elde ediliyor. Ayrıca larvalarının protein açısından zengin olması nedeniyle hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor. Hem tarımsal verimliliği artırıyor hem de sera gazı salınımını azaltmada etkili. Bu nedenle devlet destekli projelerle üretiminin teşvik edilmesi gerekiyor” dedi.
Çocuklara Uygulamalı Eğitim
Doç. Dr. Yanar, sıfır atık bilincini yaymak amacıyla Canik İmam Hatip Ortaokulu’nda öğrencilerle buluşarak siyah asker sineği üzerine uygulamalı bir eğitim gerçekleştirdi. Elma, armut gibi meyve atıklarını sineklerin bulunduğu kutuya atan öğrenciler, böceklerin atıkları dakikalar içinde tüketmesine tanıklık ederek şaşkınlıklarını gizleyemedi.
“Bugünün Küçükleri, Yarınların Büyükleri”
Yanar, eğitim sonrası yaptığı açıklamada, “Bu böcekle çevreye ciddi katkılar sağlanabileceğine inanıyoruz. Atıkları azaltma, sera gazı salımını düşürme ve sağlıklı tarım için organik gübre üretimi gibi birçok avantajı bulunuyor. Zaman zaman büyüklerle konuşuyoruz ama anlamıyorlar. Çocuklar ise daha duyarlı. Bugünkü etkinlikle onlara çöpün geri dönüştürülebilirliği konusunda canlı ve etkili bir deneyim yaşattık” ifadelerini kullandı.
Plaketle Teşekkür Edildi
Eğitim programının ardından Canik İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Kamil Kesmen, çevre bilincine katkılarından dolayı Doç. Dr. Oğuzhan Yanar’a plaket takdim etti.
Doç. Dr. Yanar, bu tür bilgilendirme çalışmalarına farklı okullarda da devam edeceklerini belirterek, yerel yönetimlere ve ilgili bakanlıklara siyah asker sineği projesinin desteklenmesi çağrısında bulundu.
Kaynak: