Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ‘Samsun İçin Her Daim Birlikte Özümüzden Geleceğe Türkiye Buluşmaları' kapsamında katıldığı programın sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı.
Türkiye'deki raylı sistemlerden para kazanılmadığını vurgulayan Bakan Abdülkadir Uraloğlu, “Devlet Demir Yolları'nın yaptığı işler olsun, belediyelerin yaptığı raylı sistemler olsun, bunun para kazananı var mı bilmiyorum. Zarar ediyor ama ülke için hep kârdır. Onu da net söylüyorum. Yani bakın Marmaray dahil zarar ediyor. Niye? Ucuz taşıma adına. Ama ülke için kârdır. Niye? Akaryakıttan tasarruf ediyoruz” dedi.
“300 km tünel”
Karadeniz'de yapılması düşünülen hızlı tren hattı için 300 kilometrelik tünel açılması gerektiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, “Samsun-Sarp arası Karadeniz'e bu hızlı tren nereden gider diye çok tartışılmıştır. Samsun'dan Sarp'a kadar gidecek hat, oradan da Gürcistan'a bağlanacak. Bunun da ön proje çalışmaları başladı. Net bilgi budur. 510 kilometre civarında bir hattan bahsediyoruz ve 300 kilometreye yakını da bunun tünel olacak. Böyle bir projeden bahsediyoruz. Yani bugünden yarına hemen bir beklenti oluşturmamız kesinlikle doğru değildir. Bunu doğru yönetmemiz gerekir. Biz Samsun'un, biz Karadeniz'in ihtiyaçlarını biliyoruz. Ona göre de planlama yapıyoruz” diye konuştu.
"Samsun Batı Çevre Yolu tasarruf tedbirlerine takılmadı"
Uraloğlu, Samsun için planlanan ulaşım projeleri hakkında da şu bilgileri verdi:
“Biz 2025 yılında Samsun-Çorum-Kırıkkale hızlı tren projesine başlarsak, maksimum 4 yılda bitiririz. 2030'a kalmadan inşallah biz bunları bitiririz. Hedefimiz bu. Biz, Samsun Batı Çevre Yolu'nu tasarruf tedbirleri yayınlandıktan sonra yatırım programını aldık. Yani tasarruf tedbirlerine takılmadı. Doğru zamanda doğru işler yapmalıyız. Doğru zaman ve doğru iş de Samsun Batı Çevre Yolu'dur. Bunda bir sıkıntı yok. Onu yakın takip ediyoruz. İhaleyi bu sene yetişmezse, önümüzdeki sene yapacağız. Doğru Çevre Yolu'nun ön projelerini bitirdik. Detay projelerini çalışıyoruz. Yaklaşık 35 kilometrelik bir hattı çalışıyoruz. Şehir içi sorunlarla ilgili Büyükşehir Belediyemizle iş birliği yapıyoruz."
Kaynak:
DUYDA İNANMA.BUNLARIN VERDİĞİ SÖZLERİN HİÇBİR DEĞERİ YOK.DAHA PROJESİ VE PARASI ORTADA OLMAYAN İŞİN BİTİŞ TARİHİ VERİLİR Mİ? HEM SONRA HER YERE HAVAALANI,HER YERE ÜNİVERSİTE YAPIP İŞSİZLER ORDUSUNU ÇOĞALTACAĞINIZA(MESELA; TRABZON DA VE SAMSUN DA HAVAALANI VARKEN,DENİZİ DOLDURUP RİZE VE ORDU'YA HAVALANI YAPMANIN MANTIĞI NEDİR? YA DA BAYBURT'A VE GÜMÜŞHANE'YE HAVAALANI NİYE YAPILIR Kİ? ONLARA HARCADIĞIN PARAYI SAMSUN-SARP DEMİRYOLUNA HARCASAN DAHA MAKBULE GEÇER...
Yanıtla (0) (0)Eyvah yakında seçim var koyunlara mesaj var
Yanıtla (0) (0)iyi güzelde 510 km lik hat uzunluğunun 300 km si tünel olursa, samsun-sarp hattının turistik bir cazibesi kalmaz ki.. Sürekli tünelden giden bir treni seyahat amaçlı tercih edenlerin sayısı oldukça az olur.. belki daha çok yük katarları, nakliyecilik, taşımacılık amacıyla kullanır bu hattı.. Evet kamulaştırma bedelini ve kazı maliyetini azaltmak için tünele başvuruluyor.. Fakat hattın cazibesini de dikkate almak gerekir diye düşünüyorum..
Yanıtla (1) (2)Sahile dolgu yapma, tünel hiç yapma, viyadük evin önünü kapattı, yüksek oldu, depremi var rüzgarı var o da olmasın...Tama da nasıl ve nereden gidecek bu tren havadan mı?
Yanıtla (0) (0)hayalı bile kötü. arkadaş dünyada nasıl yürüyor bu işler bi bakın. viyadük denen bir teknoloji var. doğaya daha az zarar vererek eminim tünele göre daha düşük maliyetle görsellği bol bir yol tasarlayın. gerçi bu iş size kalmayacaktır o da ayrı konu
Yanıtla (0) (2)YAZ VAR KIŞ VAR EVETLEYECEK NE İŞ VAR..
Yanıtla (0) (0)