Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Fatih Aslan ve İl Emniyet Müdürü Barış Erkol ile birlikte düzenlenen asayiş değerlendirme toplantısında, şubat ayına ait suç istatistiklerini paylaştı.
Vali Eldivan, Bayburt’ta suç oranlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14’lük bir azalma yaşandığını belirtti. Terörle mücadeleden siber suçlarla mücadeleye kadar birçok konuda detaylı veriler sunan Eldivan, vatandaşlara önemli uyarılarda da bulundu.
Terörle Mücadelede Operasyonlar Devam Ediyor
Bayburt’ta 2025 yılı Şubat ayı içerisinde terörle mücadele kapsamında iki küçük çaplı operasyon gerçekleştirildi.
PKK/KCK’ya yönelik operasyonlarda 1 kişi gözaltına alındı.
İlde başka bir terör olayı veya operasyon gerçekleşmedi.
Vali Eldivan, terörle mücadelede kararlılık mesajı vererek şehrin huzuru ve güvenliği için çalışmalara aralıksız devam edileceğini vurguladı.
Asayiş Olaylarında Yüzde 14 Azalma
Bayburt’ta kişilere karşı işlenen suçların sayısında önemli bir düşüş yaşandı.
2024 ve 2025 yıllarının Şubat ayları kıyaslandığında, olay sayısında yüzde 14 azalma görüldü.
Tüm olayların aydınlatılma oranı yüzde 100 olarak devam etti.
2025 yılı Şubat ayındaki olayların dağılımı şöyle:
%4,1 – Konut dokunulmazlığı ihlali
%1,4 – Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma
%4,1 – Cinsel taciz
%13 – Hakaret
%33 – Kasten yaralama
%1,4 – Cinsel saldırı
%43 – Tehdit
Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlarda Büyük Düşüş
Bayburt’ta malvarlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 57,14 oranında azalma sağlandı.
2025 yılı Şubat ayındaki malvarlığına yönelik suçların dağılımı:
%80 – Dolandırıcılık
%10 – İşyerinden hırsızlık
%5 – Evden hırsızlık
%5 – Gasp
Bu olayların yüzde 83’ü aydınlatıldı.
Aranan Suçlulara Yönelik Operasyonlar Sürüyor
Bayburt’ta aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalar titizlikle devam ediyor.
2025 yılı Şubat ayında hapis cezası almış 8 kişi yakalandı.
1 kişi kasten öldürme suçundan aranmaktaydı.
7 kişi ise diğer suçlarla ilişkilidir.
Ayrıca ifade için aranan 8 kişinin ifadeleri alındı.
Uyuşturucuyla Mücadelede Ele Geçirilen Maddeler
Bayburt’ta uyuşturucuyla mücadele kapsamında önemli operasyonlar gerçekleştirildi.
2025 yılı Şubat ayı verilerine göre:
16,67 gram esrar
5,88 gram metamfetamin
8,30 gram bonzai
74 adet sentetik ecza ele geçirildi.
Vali Eldivan, uyuşturucuyla mücadelede kararlılığın devam edeceğini vurguladı.
Siber Suçlarla Mücadelede Tespit Edilen Hesaplar
Bayburt’ta siber suçlarla mücadele kapsamında 16 hesap tespit edildi.
Bu hesapların suç kategorilerine göre dağılımı şu şekilde:
%6,25 – Asayiş suçları
%37,5 – Terör suçları
%31,25 – Siber suçlar
%6,25 – Kaçakçılık
%18,75 – Diğer konular
Bayburt’ta 35 Geçici Koruma Altındaki Suriyeli Bulunuyor
Bayburt’ta 2025 yılı Şubat ayı düzenli göçmen sayıları hakkında bilgi veren Vali Eldivan, şehirde geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 35 olduğunu açıkladı.
Vali Eldivan’dan Vatandaşlara Önemli Uyarılar
Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, açıklamalarının sonunda vatandaşlara trafik, kış şartları ve dolandırıcılık konularında önemli uyarılarda bulundu.
Trafik Kurallarına Uyun!
"Hem kendi güvenliğiniz hem de diğer vatandaşlarımızın güvenliği için trafik kurallarına uymanızı rica ediyorum. Hayatla yarışılmaz ve emniyet kemeri sizi hayata bağlar. Alkol veya uyuşturucu etkisi altında araç kullanarak trafik güvenliğini tehlikeye atanlara kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz."
Kış Şartlarına Dikkat Edin!
"Soğuk ve karlı hava koşullarında kış lastiği olmayan araçların trafiğe çıkmaması gerekiyor. Ayrıca yayaların çatılardaki buz saçaklarına ve kar kütlelerine karşı dikkatli olmalarını rica ediyorum."
Dolandırıcılara Karşı Dikkatli Olun!
"Son dönemde internet ve telefon üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarında artış var. Hemşehrilerimden emin olmadıkları sitelerden alışveriş yapmamalarını; kendisini asker, polis veya savcı olarak tanıtıp para isteyen şahıslara güvenmemelerini rica ediyorum."
Kaynak: