Bayburt’ta kar altında kalan tarlalar göle döndü!

Yoğun kar yağışının yaşandığı, kış mevsiminin bu sene çetin geçtiği Bayburt'ta, ekim yapılan tarlalar kar altında kaldı.
Bayburt’ta kar altında kalan tarlalar göle döndü!

Bu yıl kış mevsiminin çetin geçtiği Bayburt’ta, yoğun kar yağışının ardından ekim yapılan tarım arazileri kar ve su altında kaldı. Karların erimesiyle birlikte birçok tarlada göller oluştu. Özellikle sonbaharda buğday ekilen alanlarda karın uzun süre kalması nedeniyle ürünlerin neredeyse tamamı zarar gördü.

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, kar ve su altında kalan arazilerde kök çürümeleri meydana geldiğini, buğdayların yeni başak verme ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtti. Yıldırımtepe, “Tarlalar göle dönmüş, ürünler tamamen kesmiş. Biz bu duruma ‘kesme’ diyoruz. Üst kısımlarında da kök çürümeleri var. Tabiri caizse bu ürünlerde hayır kalmamış” ifadelerini kullandı.

kar1.webp

ÇKS’ye Kayıtlı Olmayan Çiftçilerle Zarar 35 Bin Hektara Ulaştı

Bayburt’ta Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre 20 bin hektar alanda zarar meydana gelirken, ÇKS’ye kayıtlı olmayan çiftçilerin ekili alanları da dahil edildiğinde zarar gören toplam alan 35 bin hektara ulaştı. Bu alanların büyük çoğunluğunu hububat tarlaları oluşturuyor.

Yıldırımtepe, “Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yağan kar, uzun süre tarlaların üzerinde kaldı. Beraberinde yaşanan don olayları, ekili alanlarda büyük zarara neden oldu. Meyve ve sebzede bir zarar görünmedi. Şeker pancarı ekilecek alanlarda ise henüz ekim yapılmadığı için bu alanda da zarar oluşmadı” dedi.

“Hububat Ekili Alanlarda Zarar Oranı Yüzde 80’e Kadar Çıkıyor”

Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, hububat ekili alanlarda zarar oranının bölgeye göre değişkenlik gösterdiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Zarar oranı bazı bölgelerde yüzde 30 iken, bazı yerlerde bu oran yüzde 80’e kadar çıkıyor. Özellikle karın çok uzun süre toprak üzerinde kalması, köklerde çürüme oluşturdu. Bu da rekolte kaybının ciddi boyutlara ulaşmasına neden olacak.”

kar2.webp

Bayburt genelinde yonca ve korunga gibi yem bitkileri ekilen arazilerde de zararların oluştuğu ancak bu zararların hububat kadar büyük olmadığı belirtildi.

Çiftçiler Mağdur Oldu, Rekolte Düşüşü Bekleniyor

Kökleri çürüyen ve “kesme” olarak tabir edilen buğday ürünlerinin yeniden yeşermesi mümkün görünmüyor. Bu durum, Bayburt tarımı açısından ciddi bir verim kaybı ve ekonomik zarara yol açacak.
Zarar gören çiftçiler, emeklerinin boşa gitmesinden dolayı mağduriyet yaşarken, Ziraat Odası yetkilileri yaşanan kayıpların tespiti ve telafisi için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

kar3.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir