Bayburt’ta kehribarlar 20 metrekarelik atölyede şekil alıyor!

Bayburt'un tek değerli taş işlemecisi olan Bayram İpek isimli vatandaş, 20 metrekare atölyesinde doğada zor bulunan, çıkarılması güç olan, gramı dolar üzerinden işlem gören Bayburt kehribarını özenle işliyor.
Bayburt’ta kehribarlar 20 metrekarelik atölyede şekil alıyor!

Bayburt’un tek değerli taş işlemecisi olan Bayram İpek, 20 metrekarelik küçük bir atölyede, doğada zor bulunan ve çıkarılması oldukça zahmetli olan Bayburt kehribarını işliyor. Gramı dolar üzerinden işlem gören ve altınla yarışan kehribar, İpek’in ellerinde tespih, kolye, yüzük ve süs eşyalarına dönüşerek değer kazanıyor.

Bayburt Kehribarının Tarihi ve İşlenmesi

Fosilleşmiş ağaç reçinesi olan kehribar, uzun yıllar Bayburt köylerinde yakıt olarak kullanıldı. Ancak bugün, değeri her geçen gün artan bu taş, Bayram İpek’in atölyesinde zarif takılar ve süs eşyalarına dönüşüyor. Bayram İpek, ince işçilik gerektiren kehribarı birçok işlemden geçirerek sanat eserine dönüştürüyor.

tas1.webp

Yurt İçinden ve Dışından Siparişlere Yetişemiyor

Zanaatkar Bayram İpek, Bayburt’a özgü kehribarı işleyerek dünyaya tanıtmak istediğini belirtiyor. Yurt içinden ve yurt dışından gelen yoğun taleplerle karşılaştığını ifade eden İpek, birçok ile ve ülkeye kehribar taşından ürettiği ürünleri gönderdiğini dile getiriyor. Kehribarın doğal sakinleştirici etkisinin olduğunu söyleyen İpek, insanların bu taşlara büyük ilgi gösterdiğini vurguluyor.

Aile Geleneği: Üç Kuşak Taş İşlemeciliği

Bayram İpek, taş işlemeciliği geleneğini ailesinden devraldı. Dedesinin ve babasının farklı taş işleriyle uğraştığını söyleyen İpek, kendisinin de bu geleneği devam ettirdiğini belirtti. Babasının camilere minare yaptığını, kendisinin ise değerli taşlardan aksesuarlar ürettiğini anlatan İpek, “Biz Bayburt’ta üç kuşaktır taş işiyle uğraşıyoruz. Babam camilere minare yapardı, ben ise kehribar gibi değerli taşları işliyorum. Kadınlara kolye, küpe; erkeklere tespih ve yüzük yapıyorum” dedi.

tas2.webp

"Bayburt Taşı İşlemek Zahmetli Ama Sonuç Muhteşem"

Bayram İpek, Bayburt taşı işlemenin oldukça zahmetli olduğunu ancak işlenmiş ürünlerin son derece kıymetli hale geldiğini belirtiyor. İpek, 12 yaşındaki oğlunun taş işlemeciliğine ilgi duyduğunu, ancak bu mesleğin kendisinden sonra belki de sona ereceğini ifade ediyor. “Oğlum bu işi yapmazsa başka kimse yapmaz. Bayburt taşı zor bir taş ama işlendikten sonra çok güzel takılara dönüşüyor” diyor.

Bayburt Kehribarını Dünyaya Duyurmayı Hedefliyor

Zanaatkar Bayram İpek’in en büyük hedefi, Bayburt kehribarını bir marka haline getirerek dünyaya tanıtmak. Bu süreçte hiçbir maddi ve manevi destek görmediğini söyleyen İpek, sadece Erzurum’da yaşayan Alpaslan Şimşek isimli bir dostunun kendisine yardımcı olduğunu belirtti. “Amacım, Bayburt kehribarını Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak. İl dışına ve yurt dışına gönderdiğim siparişlerim var. Bu yolda bana destek olan Alpaslan Şimşek hocama teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

tas3.webp

Bayburt Kehribarı: Türkiye Ekonomisine Katkı Sağlayan Değer

Bayram İpek, Bayburt kehribarını Türkiye ekonomisine kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Özgün tasarımlar ve ince işçilikle ürettiği kehribar ürünleri, hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun ilgi görüyor. İpek, “Bayburt kehribarını bir marka haline getirip Türkiye ekonomisine katkı sağlamak istiyorum” diyerek çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir