Bayburt’ta Ramazan ayının aranan lezzeti: Tel Helva

Bayburt’un yöresel lezzetlerinden tel helvası Ramazan ayında iftar sonrası vatandaşların vazgeçilmez tatlısı.
Bayburt’ta Ramazan ayının aranan lezzeti: Tel Helva

Bayburt’un yöresel lezzetlerinden biri olan tel helvası, Ramazan ayında iftar sonrası vatandaşların vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Büyük bir emek ve ustalık gerektiren tel helvası, saatler süren zahmetli bir sürecin ardından dakikalar içinde tüketiliyor.

Tel Helvası Yapımı Saatler Sürüyor

Bayburt’ta Ramazan ayının en çok aranan tatlılarından biri olan tel helvasının yapımı büyük sabır ve güç gerektiriyor. Kol kuvvetiyle yapılan tel helvası, en az 6 kişinin bir araya gelmesiyle 2,5 saat süren bir süreç sonunda hazırlanıyor.

Yöresel geleneği yaşatmak isteyen köy sakinleri, tel helvası yapımını türküler ve maniler eşliğinde gerçekleştirerek kültürel mirası yaşatıyor. Eksi 20 dereceyi bulan hava koşullarına rağmen büyük bir özveriyle yapılan tel helvası, iftar sofralarında dakikalar içinde tüketiliyor.

tel1.webp

Başçımağıl Köyü’nde Asırlık Gelenek Devam Ediyor

Bayburt’a 42 kilometre uzaklıkta bulunan Başçımağıl köyü sakinleri, tel helvası geleneğini yaşatmaya devam ediyor. Köyde uzun yıllardır organizasyon düzenleyen Tunay Mutlu, bu kültürel mirası unutturmamak için elinden geleni yapıyor.

Tel Helvasının Yapım Aşamaları

Tel helvası, un, yağ, şeker ve limon suyundan elde ediliyor. Yapımı ise oldukça zahmetli ve aşamalar halinde gerçekleştiriliyor:

Şeker ve su saatlerce kaynatılıyor: İlk olarak büyük kazanlarda su ve şeker soba üzerinde uzun süre kaynatılıyor.
Limon suyu eklenerek kıvam kazandırılıyor: Kaynayan karışıma limon suyu eklenerek tel helvasının kıvam alması sağlanıyor.

tel2.webp

Soğutma işlemi yapılıyor: Elde edilen karışım, iyice yağlanan tepsiye dökülerek kar üzerinde soğutuluyor.
Hamur kıvamına getirilerek yoğruluyor: Soğutulan karışım, elde yoğurularak top haline getiriliyor.
Kavrulmuş unla birlikte çekme işlemi başlıyor: Yoğrulan şeker sini üzerine alınarak, kavrulmuş un eşliğinde köy sakinleri tarafından dört bir yandan çekiliyor.

Bu aşamada köy halkı hep birlikte türküler söyleyerek hem yorgunluklarını atıyor hem de geleneği eğlenceli bir hale getiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
  • akif / 03 Mart 2025 07:50

    aranan rezalet diye okudum. fotoğrafa bakınca öyle okumam normal geldi.

    Yanıtla (0) (0)
  • Tamam / 02 Mart 2025 22:16

    Afiyet olsun

    Yanıtla (0) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir