Bayburt’ta ata sporu ciritin en önemli isimlerinden biri olarak anılan Kamil Altıparmak, 30 yıldır at üzerinde maharetlerini sergileyerek cirit kültürünü yaşatıyor. 53 yaşındaki usta ciritçi, at sevgisini çocuklarına da aşıladığını belirterek, geleneksel sporu gelecek kuşaklara aktarma gayreti içinde olduğunu ifade etti.
Atlarla Büyüyen Bir Çiritçi
Altıparmak’ın atlarla tanışması, motorlu taşıtların ve asfalt yolların yaygınlaşmadığı dönemlere dayanıyor. Babasının ticaret için at arabası kullandığı yıllarda atlarla iç içe büyüyen Altıparmak, ilerleyen süreçte cirite merak saldı ve bu sporda ustalaştı.
Geleneksel sporun yanı sıra, atlara ve ata yadigarı antika eşyalara olan ilgisiyle de bilinen Altıparmak, çeyrek asrı aşkın mazisi bulunan at koşum takımları ve eski eşyaları çiftlik evinde özel bir odada sergiliyor. Çiftlik evine gelen misafirler, geçmişten izler taşıyan eşyaları büyük bir ilgiyle inceliyor.
En Eski Parça 150 Yıllık
Sahip olduğu eşyalar arasında 50 yıllık ve hatta 150 yıllık parçalar bulunduğunu vurgulayan Altıparmak, at sevgisinin yıllar içinde hiç azalmadığını belirtti. 1992 yılında dönemin usta ciritçileriyle birlikte Bayburt Atlı Spor Kulübü’nü kurarak ata sporunun sürdürülebilirliğine katkıda bulundu.
Altıparmak, kulübün kurulmasına öncülük eden isimler arasında Cabir Yılmaz, Fikri Köprücü, Hasbi Köprücü, Şahin Köprücü ve Recep Odabaşı gibi usta ciritçilerin yer aldığını hatırlatarak, o dönemde büyük bir heyecanla bu spora hizmet ettiklerini dile getirdi.
“Ciritçinin Evi Böyle Olur”
Çiftlik evinde özel olarak oluşturduğu odada cirit malzemeleri, tarihi eser niteliğindeki eşyalar ve eski fotoğrafları sergileyen Altıparmak, bu odanın geçmişi yad etmek için önemli bir alan olduğunu söyledi.
Altıparmak, "Ciritçinin evi böyle olur dedik ve geçmişi yaşatan bir oda yaptık. Burada eski zamanlardan kalma cirit malzemeleri, ata sporunun simgeleri ve büyüklerimizin fotoğrafları var. Her baktığımızda eskiyi anıyor, anılarımızı tazeliyoruz." dedi.
Altıparmak, spor hayatı boyunca kullandığı 30 yıllık çizmelerini bile hala sakladığını belirterek, eski dönemlerde atların ahırlarını gaz lambalarının ışığında temizlediklerini, atlarını tımar etmek için lambalarla çalıştıklarını anlattı.
Cirit geleneğinde önemli bir yere sahip olan at zilleri hakkında da bilgi veren Altıparmak, zillerin yabani hayvanları uzaklaştırmak için kullanıldığını söyledi. Atlarına taktığı boncuklardan bazılarının en az 100 yıllık olduğunu ve bunları kendisine rahmetli Hürrem amcanın hediye ettiğini ifade etti.
Kaynak: