Bentler Uzungöl'ü koruyor
Türkiye'nin önemli turistik alanlarından biri olan Trabzon'daki Uzungöl'ün dolmasınını önlemek amacıyla dere yataklarına yapılan bentler, binlerce metreküplük çamur ve taş gibi malzemenin göle dolmasını önlüyor. Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl b
Türkiye'nin önemli turistik alanlarından biri olan Trabzon'daki Uzungöl'ün dolmasınını önlemek amacıyla dere yataklarına yapılan bentler, binlerce metreküplük çamur ve taş gibi malzemenin göle dolmasını önlüyor.
Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinin belediye başkanı Mehmet Nuri Alibeyoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzungöl'ün turistik açıdan büyük öneme sahip olduğunu belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptıkları ortak çalışmalara göre, beldelerini yılda 400 bin civarında yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini söyledi.
Alibeyoğlu, Uzungöl'e gelen turistlerin, yaklaşık 40 milyon TL KDV, bir o kadar da gelir vergisi yarattığına işaret etti.
Alibeyoğlu, Doğu Karadeniz'e gelenlerin görmek istediği yerlerin başında Uzungöl, Sümela Manastırı ve Ayder'in geldiğini ifade ederek, ''Uzungöl, Doğu Karadeniz'de en çok ziyaret edilen yerdir. Trabzon'a gelen misafirlerin götürülmesi için ilk akla gelen yer Uzungöl'dür'' dedi.
Uzungöl'de hizmetin henüz yetkin olmadığını belirten Alibeyoğlu, beldede bin 600 olan yatak kapasitesini artırmaya çalıştıklarını ifade etti.
-GÖLÜ KORUMA ÇALIŞMALARI-
Mehmet Nuri Alibeyoğlu, beldedeki gölün korunması için göle akan akarsu, vadi ve dereler üzerinde çeşitli çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Solaklı Vadisi ve Haldızen Deresi'nden yılda 20 bin metreküp civarındaki teresubatın tamamı göle geliyordu. Devlet Su İşleri (DSİ) gelen teresubatı (atık) tutmak için çok sağlıklı bir çalışma ile önce gölün dolmasını önleyici tedbirler aldı. Dere yatakları iyileştirme programı çerçevesinde her biri 20 bin, 25 bin metreküp teresubat kapasiteli 4 tane bent yaptı. Bunlardan birincisi 2-3 yılda bir boşaltılıyor. Bu yapılan bentler gölün dolmasını önleyici çok büyük bir adımdır.''
Alibeyoğlu, göle gelen dere yatağı üzerinde yer alan, biri bittiğinde diğeri başlayan bentlerin akarsu yatağında oluşan çamur, taş ile diğer atıklardan oluşan teresubatın göle gelmesini önlediğini de vurguladı.
-DİP TEMİZLİĞİ-
Göle akan diğer akarsularda da benzer çalışmalar yapıldığını söyleyen Alibeyoğlu, gölde 5 yıl önce yapılan dip temizliği çalışmasının da Uzungöl'deki haşerelerin insanları rahatsız etmemesi açısından önemli olduğunu kaydetti.
Alibeyoğlu, ''gölün dibinden çıkartılan malzeme bataklık alanlara serilmiştir. Çevreciler bu işlemin doğal açıdan zararlı olduğunu söylüyor. Ancak, artık Uzungöl'de yürürken uçan haşereler insanların ağzına girmiyor. Evet, uçan haşereler bakımından çok büyük bir zararı olmuştur, çünkü Uzungöl'de uçan haşere diye bir şey kalmadı'' dedi.