Beyaz tehlike "ÇIĞ"

Peker, özellikle Doğu Karadeniz dağ silsilesi içerisinde yer alan Kaçkar Dağları, Zigana Dağları, Mescit Dağı, Kop Dağı ve Çimen Dağları'nın kış ayları içerisinde yoğun kar yağışına maruz kaldığına işaret ederek, “Bu yükseltilerin çevresinde yayla yerleşi

Beyaz tehlike "ÇIĞ"

Peker, özellikle Doğu Karadeniz dağ silsilesi içerisinde yer alan Kaçkar Dağları, Zigana Dağları, Mescit Dağı, Kop Dağı ve Çimen Dağları'nın kış ayları içerisinde yoğun kar yağışına maruz kaldığına işaret ederek, “Bu yükseltilerin çevresinde yayla yerleşimleri, köy, belde ve kısmen ilçe bazında yer alan yerleşim alanları, kayak merkezleri, doğa yürüyüş alanları, karayolları ve tali ilçe, köy yolları, enerji nakil hatları, haberleşme hatları ve orman alanlarının bir kısmı kış aylarında çığ riski ile karşı karşıya kalmaktadır” dedi.

Çığın bölgemizde özellikle dağlık alanlarda zirve ve sırt kesimlerinde saçaklanmaların bulunduğu, bitki örtüsünün olmadığı genellikle kuzeye bakan yamaçlarda meydana geldiğine dikkat çeken Peker “Ani sıcaklık artmaları, yoğun kar yağışı ve sonrası şiddetli rüzgar gibi meteorolojik olaylara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Afet İşleri Genel Müdürlüğümüz verilerine göre sadece çığ afeti yüzünden ülkemizde 1950'den bu günümüze kadar bin 388 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ülkemizin sahip olduğu jeolojik, jeomorfolojik yapısı ve iklimsel özellikleri nedeniyle yaşadığımız deprem, heyelan, sel-taşkınlar, kaya düşmeleri, çığ gibi doğa olayları ne yazık ki önlem alınmazsa afete dönüşmekte dolayısıyla can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Oysaki yaşam alanları oluşturulurken yeni yerleşim yerleri belirlenip şekillendirilirken bölgenin jeolojik özellikleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Yaşam alanlarımızı seçerken doğayla savaşmak, doğayı karşımıza almak yani doğaya kafa tutmak yerine, doğayla uyumlu mühendislik projeleri üretmek zorunda olduğumuzu asla unutmamalıyız” diye konuştu.

Bölgede yaşanan son çığ felaketi sonrası 'çığ afeti' hakkında halkımızın ve kamuoyunun bilinçlenmesi için bir “Çığ Paneli” düzenlemeye karar verdiklerini kaydeden Semih Peker, 20 Şubat 2009 Cuma günü saat 14.00'da Zorlu Grand Otel'de gerçekleştirilecek panelde, bundan sonra acı manzaralarla karşılaşmamak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler verileceğini söyledi.

Öte yandan panele Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz'ın ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın da katılacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler