Bir duayeni daha kaybettik

 Haber61/haber servisiTrabzon basınının duayen isimlerinden Trabzonspor kurucu üyesi, sanat ve kültür adamı Refik Karaağaçlı kaybettik.Cenazesi bugün (pazar) ikindi namazına müteakip İskenderpaşa camisinden kalkacak.Trabzon’un yaşayan en eski gazetecileri

Bir duayeni daha kaybettik

 Haber61/haber servisi

Trabzon basınının duayen isimlerinden Trabzonspor kurucu üyesi, sanat ve kültür adamı Refik Karaağaçlı kaybettik.

Cenazesi bugün (pazar) ikindi namazına müteakip İskenderpaşa camisinden kalkacak.

Trabzon’un yaşayan en eski gazetecilerinden, meslek büyüğümüz Refik Karaağaçlı, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde bir süre önce yoğun bakıma alınmıştı. Geçen hafta damar tıkanıklığından dolayı kendisine 2 sten takılan Karaağaçlı, değişik rahatsızlıklarının da nüksetmesiyle yoğun bakıma alınmıştı.

REFİK KARAAĞAÇLI KİMDİR

Gazeteci-yazar Refik Karaağaçlı 1929 yılı Trabzon doğumludur. Trabzon’un Boztepe semtinde doğmuştur. Beş kardeşli bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası Mustafa Karaağaçlı marangozlukla uğraşmaktadır. Karaağaçlı soyadı Tonya ilçesinin Karaağaçlı köyünden gelmektedir. Trabzon’a modern anlamda marangoz makinalarını ilk getiren kişidir.

Refik Bey’in ağabileride marangozlukla uğraşmaktadır. Mustafa Karaağaç’lı çok çalışkan bir insandır.

- Aile olarak musikiye karşı bir ilgileri vardır. Refik Karaağaçlı’daki musiki aşkı da bu yıllarda başlar. Refik Karaağaçlı Boztepe’de klasik bir Osmanlı konağında dünyaya gelmiştir. Konak bahçelidir. Çocukluğu bu konak ve çevresinde geçmiştir. Evleri herkese açıktır. Karpuz kavun gibi yiyecekler adeta at arabasıyla eve gelir ve komşulara dağıtılır. Ailesi oturdukları semtte çok sevilir. Refik Karaağaçlı’nın kişilik özelliklerinin oluşmasında bu dönemin önemli etkisi olur. Araştırmacı bir ruh yapısına sahip olmasının nedenlerinden biri de yetiştiği çevreye bağlıdır.

-Çocukluğu Karaağaçlı’nın çocukluğu babasının marangoz dükkanı ve oturdukları evde geçmeye başlar. Her Trabzonlu gibi top oynar,denize girer. Çocukluk yıllarında resme ilgi duyar. Karaağaçlı’da resim çekmek bir tabii hale dönüşür. Daha sonraki dönemde 2.Dünya Savaşının başlaması Refik Karaağaçlı’nın çocukluk dönemlerinden hatırladıkları bir başka hatıradır. Bu dönemde ;şimdiki Moloz’da bulunan iskelenin yanına, denize uçak düştüğünü görmüştür. Yine bugün 100.yy parkı olarak kullanılan yere de bir uçak düştüğünü görmüştür. Çocukluk döneminde 2.Dünya Savaşının getirdiği kıtlıkları yaşamıştır. Ekmeği karna ile almaya başlarlar. Bazen patates unundan yapılmış ekmek yediği bile olmuştur.

-Tahsili ve Meslek hayatı Refik Karaağaçlı ilkokulu Boztepe, ortaokulu şimdiki Kanuni Anadolu Lisesi olan Kemerkaya ortaokulunda okudu. Trabzon lisesinden 1947-48 öğretim yılında mezun oldu. Diplomasını 1 yıl sonra aldı.

O tarihlerde Trabzon’da üniversite olmadığı için üniversite okumak oldukça zordu. Bu yüzden üniversite okuyamadı. Daha sonra öğretmen okuluna dönüşen okulun fark derslerini aldı. Özel öğretim dersinde kaldı ve diplomasını alamadı. Bu dönemde yedek subay okuluna gitti.34. dönem yedek subay okulunu tamamladıktan sonra Erzurum da 3. Ordu 9. Kolordu ölçme taburundan 30 Nisan 1952’de terhis oldu. Daha sonra orduda kalmak için başvuruda bulundu. 1953 yılı kasımında Artvin Askerlik Şubesi Başkan Vekili olarak çalıştı. Babasının ısrarı üzerine istifa ederek Trabzon’a dönmek zorunda kaldı.Yine bu dönemde Artvin’den evlendi.Refik Karaağaçlı 1957 yılına kadar babasının yanında kerestecilikte çalıştı. Daha sonra tekrar Artvin’e bu defa Ziraat Bankasına memur olarak tayin oldu. Beş yıllık bir hizmet sonrasında Trabzon’a döndü.1981 yılında bankadan emekliliğini isteyerek ayrıldı.

Bu sırada bankadaki son görevi müdür yardımcılığı idi. Bankadan emekli olmasıyla beraber, Karadeniz Gazetesi’nin müessese müdürlüğünü yapar. Daha sonra gazetenin ortakları arasındaki anlaşmazlık üzerine gazeten ayrılır. Bundan sonra Türksesi gazetesinde çalışmaya başlar.

-İDARECİLİĞİ

Refik karaağaçlı emekli olduğu dönemde Ziraat Bankasında müessese müdür yardımcılığı yapmakta idi. Emekliliği döneminde de Karadeniz Gazetesin de, Metro, Ulusoy gibi seyahat şirketlerinde de yöneticilikler yapmıştır. Yine Karaağaçlı 1957’li yıllar da Trabzon ve İleri gazetelerinde yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Şu anda çalışmakta olduğu Türksesi gazetesinde 1982-84 yılları arasında yazı işleri müdürü olarak çalışmalarını sürdürdü. Yine 1988 yılında Türksesi gazetesinde genel yayın müdürü oldu

GAZETECİLİĞİ

- Gazeteciliğe Başlaması Refik Karaağaçlı gazeteciliğe çekirdekten başlamıştır. Bu işin okulunu okumamıştır. Kendi içinden gelen duygu ve düşüncelerini, yaşadığı çevrenin sorunlarını dile getirerek insanlarla paylaşma ihtiyacı Karaağaçlı’yı yazı yazmaya sevk etmiştir. Bu yazma aşkı daha Artvin’de çalıştığı dönemlerde kendini göstermeye başlar. Bu dönemde Demokrat Çoruh, Serhat Artvin gibi gazetelerde yazmaya başladı. Yine Artvin’de çalıştığı dönemde meydana gelen 1960 ihtilalinde halka seslenme görevi Karaağaçlı’ya verildi.

“Karaağaçlı Demokrat partili olmasına rağmen.” Beş yıl sonra Trabzon’a atanan Karaağaçlı, Trabzon’da da yazı yazmaya devam eder. Bu defa İleri gazetesinde Müstear adla aralıksız olarak “Hasbihal”, “Kara”, “Şehirden Notlar” sütunlarında yazmaya devam eder. Bankada müdür yardımcılığı görevini sürdürürken, Karadeniz gazetesinden aldığı müessese müdürlüğü teklifi üzerine, 1982 yılında 26 yıllık memuriyet hayatını noktalayarak profesyonel gazeteciliğe döndü. Hürriyet gazetesinin Karadeniz’le olan ortaklığının sona ermesi üzerine bu görevinden istifa eder. Karaağaçlı 1982-84 yıllarında Türksesi gazetesinde yazı işleri müdürü ve baş yazar olarak çalıştı. Bir süre Kuzey Haber gazetesinde “Estikçe”ve “Günün Konusu” sütunlarında yazar 1987 yılında tekrar Türksesi’nde müessese müdürü ve baş yazar olarak görev aldı.

Halen “Görünüm” sütununda her gün köşe yazısı yazan Karaağaçlı, “Trabzon Dergisi”, “Manşet”, “Bayram gazetesi”, “Birlik Dergisi”ve “Belediye gazetesinde” çıkan köşe yazılarından bazıları “Anadolu’nun Sesi” gazetesinde yer aldı. Karaağaçlı,Karadeniz Yazarlar Birliği’nin çıkardığı “Birlik” dergisinin de 1992-97 yıllarında sahibi ve yazı işleri müdürü oldu. Gazetecilik anlayışı insanları incitmeden, kırmadan, küstürmeden yaşadığımız çevrenin ve şehrin sorunlarını dile getirmektir.2 Köşe yazılarının konusu genel itibariyle şehrin sorunlarını içerir.

-Üye Olduğu Gazete Cemiyetleri Ve Sosyal Kuruluşlar 1957 yılı ve sonrasında Artvin’de kısa süre bando şefliği, Ziraat Bankası memur sendikası Zerbank-sen başkanlığı, Artvin ve Trabzon’da okul koruma dernekleri başkanlıkları yapar. Karaağaçlı Karadeniz Yazarlar Birliğinin kuruluşunda aktif rol oynar. Karadeniz Yazarlar Birliğinde bir süre başkanlıkta yapar. Karaağaaçlı Kanuni Vakfı Kurucu Üyesi, Trabzon Belediyesi Kültür Araştırma Kurulu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi Üyesidir.

ESERLERİ VE MAKALELERİ

Refik Karaağaçlı’nın yayınlanmış eseri bulunmamaktadır. Gelecekte anılarını bir kitapta toplamayı düşünmektedir. Köşe yazarı olduğundan, çok uzun süreden beri yazı yazdığı için pek çok makalesi vardır.

 ŞAHSİYETİ

Gazeteci Kişiliği Refik Karaağaçlı’nın 50 yıllık gazetecilik geçmişi vardır. Karaağaçlı’nın gazetecilik kanına işlemiştir. Yaşı bir hayli ilerlemesine rağmen günlük yazılarını hiç aksatmadan sürdürmektedir. Bu anlamda oldukça titizdir. Seyahate çıktığı zamanlarda bile yazılarını gazeteye mutlaka zamanında ulaştırır. Her sabah gazeteye gelirken şehir içindeki değişik yollardan geçer. Buralarda gördüğü aksaklıkları bozuklukları köşesine yansıtır.

Karaağaçlının gazetecilik anlayışı şehirsel problemleri gündeme getirmek şekline dayanır. Yazdığı makalelerin bir çoğu bu konuları içerir. Bu makalelerinde kullandığı üslup oldukça çarpıcıdır. Kimseyi kırmadan, incitmeden sorunları gündeme getirmesi yazılarına ayrı bir renk katar. Bu yüzden idarecilerle pek problemi olmaz.

Bu gazetecilik anlayışı sayesinde hem şehrin yöneticileri hem de halkı tarafından sevilen bir insandır. Karaağaçlının belli bir okur kesimi vardır ve yazılarını her gün takip ederler.

Haftanın her günü yazı yazması bu anlamda gazetesi için olumlu sonuç doğurmaktadır. Gazeteciler arasında Refik baba namıyla da anılır.

- Sosyal Kişiliği Refik beyle görüştüğüm ilk anda edindiğim izlenim askeri bir kökenden gelmiş olduğu şeklindedir. Oldukça titiz giyinmiş, günlük tıraşını nizami olmuş,yapacak olduğu iş için gerekli hazırlıklarını tamamlamış bir hali vardı. Gerçektende kısa bir dönemde olsa askerlik yapmıştı. Refik Karaağaçlı yaptığı işlerde oldukça titiz davranan bir insandır. Musiki onun ruhuna işlemiştir. Çocukluk döneminden kalma musiki aşkı onda zirveleşmiştir. Arkadaşları ile bir araya geldiklerinde keman fasıllarıyla arkadaşlarının kulaklarının pasını silen babacan bir insandır. İyi bir keman çalıcıdır. Karaağaçlı’nın bir başka aşkı da fotoğraf çekmektir. Oldukça zengin fotoğraf albümlerine sahiptir. Doğayı çok seven Karaağaçlı özellikle yaylalardaki manzaralar karşısında çok fazla etkilenmiştir. Güneş’in doğuş anının fotoğrafını çekebilmek için iki gece sabahladığı olmuştur. İnsancıl insanları kırmaktan kaçınan tam bir gönül adamıdır.

-Politika İle İlişkisi Refik Karaağaçlı aktif politika yaşantısından uzak durmuştur. Kendi Adalet Partisi döneminde Adalet Partili dir.1960 ihtilaline karşı çıktığından, Artvin’de halka seslenme mecburiyetinde bırakılmıştır. Halka seslenmesi için askeriye tarafından zorlanmıştır. Politika ile ilişkisi oy vermek şeklinde olmuştur. Her hangi siyasi partilerin birinde aktif olarak çalışmamıştır.

-Spor İle İlişkisi Refik Karaağaçlı lise dönemlerinde futbol oynamıştır. Liseden sonra İdmangücü kulübünde uzun yıllar idarecilik yapmıştır. Artvin gençlik kulübü ikinci başkanlığı,Trabzon Spor kuruculuğu ve yöneticiliği yapmıştır. Gençlik Spor İl Müdürlüğünde en az 12 yıl sürekli olarak futbol il temsilciliği yapmıştır.

-Aile Babası Karaağaçlı Artvin’de çalıştığı dönemde Artvin’den evlenir. Mutlu bir yuva kurmuştur. İyi bir aile reisidir. Çocukları ile arkadaş gibidir. 3 çocuk babası olan Karaağaçlı son çocuğunun evlilik işlemleriyle uğraşmaktadır. Karaağaçlı geceleri dışarı çıkarken eşiyle beraber çıkar.

Aldığı ödüller: Refik karaağaçlı gazeteci yazar olarak bir çok ödül almıştır. - 1990 ve 1991 yılında Trabzon gazeteciler cemiyeti güncel yazı dalında

- 1994’ de Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden esnafın sorunlarını gündemde tutması - 1995 Gümüşhane valisi Ayhan Kıyak ve Belediye Başkanı Naim Ağaçtan kuşburnu bitkisinin tanıtımına yaptığı katkılarından - 1995 KYB köşe yazısı hizmet ödülü - 1995 Yunus ilim, kültür sanat ve çevre dergisi makale hizmet ödülü - 1997 yılı yılın yazar ödülü Gökkuşağı Radyo Tv’nin jüri kararı ile verilen ödülü.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler