Bu yıl fındık randımansız mı?

Batı, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yapılan arazi çalışmaları sonucu fındık rekoltesinin bu yıl, 728 bin ton civarında olduğu belirtiliyor. Dünya fındık tüketimi göz önüne alındığında, rekoltenin yüksek olmasının fiyat bakımından bazı olumsuzları be

Bu yıl fındık randımansız mı?
Batı, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yapılan arazi çalışmaları sonucu fındık rekoltesinin bu yıl, 728 bin ton civarında olduğu belirtiliyor.

Dünya fındık tüketimi göz önüne alındığında, rekoltenin yüksek olmasının fiyat bakımından bazı olumsuzları beraberinde getirdiğini ifade eden fındık tüccarları, bunun yanı sıra randıman da çok düşük olduğunu, bunun da fiyatı olumsuz etkileyecek bir başka faktör olduğunu öne sürdüler.

Trabzon'un Tabakhane mevkiinde 25 yıldır fındık tüccarlığı yapan Ali Yürük, yaptığı açıklamada, üreticinin fındığı pazara indirmeye devam ettiğini, ancak fiyat henüz açıklanmadığı için çekingen davrandığını söyledi.

Sahil kesiminde toplanan fındığın sezonun sıcak geçmesi nedeniyle haşlandığını, bu nedenle de randımanın düşük olduğunu belirten Yürük, ''Pazara gelen fındık randımanı 32 ile 42 arasında değişiyor. Bu yıl fındık rekoltesi yüksek, ancak içi boş. Bu sene fındık hiç olmasaydı daha iyiydi. Fındık çok, ancak biz esnaf olarak iflastan bahsediyoruz. Bu da kötü bir durum'' dedi.

Yürük, hükümetin belli kesimlerde fındığa fiyat değil, tapulu araziye göre teşvik vermesi gerektiğini, üreticinin ancak bu şekilde rahat edeceğini savundu.

Pazarkapı Mahallesi'nde dükkanı bulunan fındık tüccarı Hamdi Kılıç da bu yıl üreticiden satın aldıkları fındığın randımanının geçmiş yıllara oranla çok düşük olduğunu, şuana kadar sadece bir üreticiden 48 randıman fındık aldıklarını söyledi.
Kılıç, genel olarak bakıldığında kaliteli fındık bulmanın zor olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Fındıkta kalite olmayınca da üreticinin eline, onu memnun edecek bir fiyat geçmeyecek. TMO'nun 40 randımanın altında fındık alacağını zannetmiyorum. Üretici fındığını yükleyip masraf edip TMO'ya götürecek, TMO düşük randıman olduğu içi almayacak ve yine tüccara getirmek zorunda kalacak. TMO, 40 randıman fındığı almazsa fındık fiyatı 2,25 YTL'ye kadar geriler ve o civarda seyreder. Eğer alım yaparsa 3,10-3,20 YTL arasında değişir. Müstahsilin yüzde 20'si TMO'ya fındığını verecektir, yüzde 80'i tüccara getirecek.''

Semerciler Çarşısı'nda fındık alımı yapan Yılmaz Coşkuner ise piyasada 50 randıman fındığın 2,35-2,40 YTL'den satın aldıklarını belirtti.

Coşkuner, fındık fiyatının tespit edilmemesinin üreticiyi de tüccarı da zor durumda bıraktığını kaydetti.

-ÜRETİCİ DE MEMNUN DEĞİL-

Ürettiği fındığı satmak için fiyat araştırması yapan Harun Akşan, bir tüccardan, ''2,35'' cevabını alınca, ''Düştüğümüz hale bak. Keşke hiç bahçeye girip de toplayıp, eziyet çekmeseydik'' dedi.

Akşan, bu gidişle fındık işçisinin parasının, borç alarak ödemek durumunda kalacaklarını söyledi.
Trabzon'da serbest piyasada fındık 2,35-2,40 YTL arasında değişen fiyatlarla satın alınıyor.

-RANDIMAN NASIL BELİRLENİYOR-

Fındık randımanının belirlenmesi için yapılan işlem şöyle:
Üreticinin getirdiği fındıktan alınan 250 gram ağırlığındaki fındık, kabuğundan ayrılıyor. İç fındık ağırlığının 125 gram gelmesi halinde, randıman 50 olarak kabul ediliyor.

Fındığın randımanının az olması demek, üreticinin fındığından rastgele alınan 250 gram ağırlığındaki fındıkların, bazılarının içinin boş ya da yeteri kadar büyük olmadığı anlamına geliyor.
Tüccarlar, fındığın fiyatını, randımanın ölçümüne göre belirliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler