Büyük marketler pazarcıyı vurdu
Trabzon'da büyük marketlerin sayısındaki artış her geçen gün pazarcı esnafını tedirgin ediyor. Ekmeğini sebze ve meyve satarak kazanan esnaf, marketlerin manav reyonlarının kendilerine zarar verdiğini ifade ederken pazarlarda adeta in cin top oynuyor. Pa
Yayınlanma:
Trabzon'da büyük marketlerin sayısındaki artış her geçen gün pazarcı esnafını tedirgin ediyor. Ekmeğini sebze ve meyve satarak kazanan esnaf, marketlerin manav reyonlarının kendilerine zarar verdiğini ifade ederken pazarlarda adeta in cin top oynuyor. Pazar esnafından Mustafa Akın, Kadınlar Pazarı'nda eski canlılığın olmamasını şehir genelinde zincir marketlerin meyve satmasına ve üreticiden gelen ürünlerin kendilerine gelinceye kadar 3-4 farklı el değiştirmesine bağladı. Akın, "Biz yıllardır pazarcılık yaparak ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. Kaliteli sebze ve meyveyi ucuz fiyatlarla vatandaşa ulaştırmaya çalışıyoruz. Ancak büyük marketler nedeniyle zor günler yaşıyoruz. Burada pazarcıların da suçu var mutlaka. Bazı esnafın müşteriye yaklaşımında zaman zaman hatalar meydana gelebiliyor. Bizi en çok üzen ise herkesin kendi işini yapmaması. Biz de bulgur, pirinç, şeker, ekmek satışına mı başlayalım" dedi.
HEM BİZ HEM VATANDAŞ KAZANSIN
Sebze ve meyve kasalarının üstünün ve altının aynı kalitede olmadığını ifade eden Zekeriya Okay ise "Komisyoncular işlerine geldiği gibi malı veriyor. Onlara da gelen malın üstü kaliteli, altı ise hışır oluyor. Bu durum başta biz esnaflar olmak üzere vatandaşı da mağdur ediyor. Sıkıntıyı manavlar çekerken dolayısıyla vatandaş marketleri tercih ediyor. Burada asıl sorun toptancıların hale getirdikleri ürünlerden kaynaklanmaktadır" dedi. Malı görmeden fiyat vermek zorunda kaldıklarını ifade eden Akın, "Ürünlerin çürüğü, kasanın darası bize kalıyor. 2. 9 kilogramlık kasayı bize 1 kilo olarak sayıyorlar. Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nde daha güzel bir düzenleme olmasını istiyoruz. Hem üretici hem satıcı hem de vatandaş kazansın" diye konuştu.
Pazarcı geçmişi özlüyor
TRABZON Kadınlar Pazarı’nda eski günlerdeki gibi müşteri yoğunluğu olmazken adeta in cin top oynuyor. Pazar esnafı ise büyük marketlerin meyve ve sebze satışını yapmasının etkili olduğunu iddia ederek, "Biz de yakında pirinç, bulgur, ekmek, şeker satmaya başlayacağız. Herkes kendi işini yapmazsa birileri mağdur olacak" dedi.
Fiyatlara ihracat zammı
ÜRETİCİDEN müşteriye ulaşıncaya kadar pek çok el değişikliğinin yaşandığını ifade eden Mustafa Akın isimli pazarcı esnafı ise, "Toptancı Hali’ne gelen ürünlerin altına üstüne bakamadan fiyat vermek zorunda kalıyoruz. Tarladaki ürün bize ulaşıncaya kadar da 3-4 el değişiyor. İhracat ise artan fiyatları daha da yukarıya çekiyor" dedi.
Salatalık fiyatında Rusya etkisi
ÖZELLİKLE salatalık fiyatları konusunda ihracatın önemli etkisinin olduğunu ifade eden Mustafa Akın, "Toptancı Hali'ne gelen 4 kamyon salatalıktan 3 kamyonunu hemen Rusya'ya çekiyorlar. İç piyasada sebze meyve ihtiyacı söz konusu olunca da fiyatları ister istemez artıyor" dedi. Kadınlar Pazarı'nda sebze ve meyvi fiyatları ise şöyle:
Beyaz Lahana: 75 Kuruş, Karnabahar: 1,5 TL, Taze Soğan: 1 TL, Havuç: 1 TL, Turp: 1,5 TL, Pırasa: 1 TL, Portakal (Finike): 1 TL, Salatalık: 2.5 TL, Mandalina: 2 TL, Domates: 1.75 Kuruş, Elma (Golden Starkin), Maydanoz: 75 Kuruş, Muz: 4 TL, Marul: 1,5 TL, Patates: 50 Kuruş, Kara Lahana: 1, 5 TL, Soğan: 1,25 Kuruş... Rusya Federasyonu'nun salatalığa olan yoğun talebinin salatalık fiyatlarını artırdığı ifade ediliyor. Geçen ay 1, 5 TL’den satılan havuç ve pırasa 1 TL’ye düşerken, mandalina fiyatları ise sezon sonu olması nedeniyle 1,5 TL’den 2 TL’ye yükseldi. 75 kuruştan satılan soğanın kilo fiyatı ise 50 kuruşluk artışla 1.25 kuruşa çıktı.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.