Çakırgöl'e mera engeli

Mevlana Günleri etkinliklerine katılmak için Trabzon'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a Trabzon Valililiği'nde yayla turizmi ve Trabzon turizmi konusunda brifing verildi. Trabzon turizmine büyük katkı sağlayacak olan Çakırgöl Kayak Merkezi P

Çakırgöl'e mera engeli

Mevlana Günleri etkinliklerine katılmak için Trabzon'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a Trabzon Valililiği'nde yayla turizmi ve Trabzon turizmi konusunda brifing verildi.

 

Trabzon turizmine büyük katkı sağlayacak olan Çakırgöl Kayak Merkezi Projesi'nin hayata geçirilmesi için öncelikli olarak bu alanın mera kapsamından çıkartılması gerektiği ifade edildi ve 20 milyar dolar ödenek gerektiği belirtildi.

 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, AK Parti Milletvekili Cevdet Erdöl ve Trabzon Valisi Nuri Okutan'ın katıldığı toplantıda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a Doğu Karadeniz Yaylalarını dağlardan bağlayacak ve sadece yaz aylarında kullanıma açık olacak yol önerisinin sunumu yapılarak, bu yolun hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve ödenek çıkartılması talep edildi.  

 

Bu proje hayata geçirildiği takdirde Perşembe, Argın, Topçam, Bektaş Yaylası, Kümbet Yaylası, Erikbeli Yaylası, Zigana Turizm Merkezi, Çakır Göl, Pazarcık, Uzungöl, Ayder, Anzer ve Kaçkar Turizm Merkezlerine giden yollar dağlardan birbirine bağlanacak. Yayla turizminde böylelikle patlama yaşanacağı ifade edildi.

 

ÇAKIRGÖL'DE MERA ENGELİ

 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın katkılarıyla hayata geçirilen bir proje olan Çakırgöl Kayak Tesisi Projesi'de Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'a tüm detaylarıyla anlatıldı.

 

Çakırgöl'ün kayak pisti haline getirilmesinde hiçbir engelin söz konusu olmadığını belirtilirken “Ejder pestinden daha fazla uzunluktadır. Türkiye'de ilk defa kayak merkezi kurulmadan rasat istasyonu kurulan tek merkezdir. Yapılması halinde 32 bin kişinin yıllık talepte bulunacağı hesap edildi. 5 yıllık rasat verilerinin alınması gerekiyor. Ancak 3 yıllık alınan rasat verilerine göre 5 ay boyunca kayak yapılabileceği tespit edildi” denildi.

 

Bayındırlık Bakanı Faruk Özak, Çakırgöl Projesi'nin hayata geçirilmesi için 2,5 milyon dolar para aktarıldığını ancak toplam 20 milyon doların gerektiğini ifade etti.

 

Trabzon Valisi Nuri Okutan ise bu projenin hayata geçirilmesi için en büyük engelin Çakırgöl alanının mera kapsamında gözükmesi olduğunu ifade ederek, “Kültür Bakanlığıyla yazışmalarımızda bize gönderilen yazı da “Bu alan mera statüsünden çıkartılmalı” dedi.

 

Bakan Günay ise Çakırgöl Projesi'nin hayata geçirilmesi için ne gerekiyorsa yapılması için çalışma yapacaklarını ifade etti. 

 

SÜMELA MANASTIRINI İNCELİYORUZ

 

Trabzon'un ılıman bir iklime sahip olduğunu ve bunun gelecekte yöre turizmi için artı bir değer olacağını ifade eden Kültür Bakanı Günay “Dünya küresel ısınma süreci yaşıyor. Bundan biz de etkileniyoruz. Türkiye'nin ılık ve yeşil bölgesi olan Karadeniz'e başka bölgelerden bir ziyaretçi akınının gelecek yıllarda yaşanacağını umut ediyorum. Bu nedenle tarihsel ve doğal güzelliklerin daha fazla ortaya çıkması için çalışacağız. Sumela'nın bakımı ve onarımı için kaynak ayırdık.

 

Türkiye'de ne yazık ki eski eserlerin onarımı konusunda, gereken hizmeti yeterince gösterecek vasıflı eleman sorunu yaşandığından restorasyonlar tamirat seviyesinde kalıyor. Bazen yeniden başlamak gerekiyor. Sumela'yı da arkadaşlarımız inceliyor. Konu hakkında bilgim var. Bu konuda dikkat göstereceğiz” dedi.

 

TARİHSEL İSİMLER KULLANILABİLİR

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Trabzon'un Akoluk Beldesi'ndeki Küçük Ayvasil Camisi'nin adının bir papazın ismini taşıdığı gerekçesiyle değiştirilmesi yönündeki bir soruyu yanıtlarken de, “Özel olarak konuyla ilgili bilgim yok. Ama tarihsel isimlerin değiştirilmesinden yana değilim. Halkın bildiği, yaygın, geleneksel eski isimler neyse onların devam etmesinden yanayım.

 

Böyle başlarsak Trabzon isminin değiştirilmesine kadar uzar tartışma” dedi. Günay son olarak, İstanbul'un 2010 Kültür Başkenti olmasıyla ilgilli çalışmaların da sürdürüldüğünü belirterek, “Ciddi çalışma yapıyoruz. Meclisin çıkardığı ilk yasa bu konudaydı. Dün akşam koordinasyon kurulu toplandı. İlgili bakanlar, İstanbul valimiz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı katıldı toplantıya. Danışma kurulumuzu seçtik dün akşam. Sayın başbakan danışma kurulu başkanımızı belirleyecek. Danışma kurulu da içinden 4 üye seçecek. Onlar da resmi kuruluşların belirlemiş olduğu yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yönetim kurulunu tamamlayıp 2 ay içinde bütçeyi hazırlayacaklar. Böylece yasanın belirlediği ajansın kuruluşunu gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

 

ÇARPIK YAPILAŞMA YAYLALARA KADAR ÇIKTI

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kentlerdeki kötü yapılaşmanın yaylalara kadar taşındığını ifade ederek, “Eğer yaylalarımızı dünyaya sunmak istiyorsak, özenle korumamız gerek” dedi. Trabzon Lisesi'ndeki Mevlana Etkinlikleri'nin ardından Trabzon Valisi Nuri Okutan'ın misafiri olan Bakan Günay,burada yaptığı açıklamada  “Sadece bizim bakanlığımızın değil, bayındırlık ve çevre bakanlıklarının ve yerel yönetimlerin hep birlikte üzerinde duracağı bir sorun. Bizim elimizde bir hazine var  ve bunu yok etmek konusunda anlamsız bir gayret içerisindeyiz.

 

 Karadenizin dünyaya açılım sunacağı özelliği doğasıdır. Tarih ve deniz güzellikleri açısından belki diğer bölgelerden geri kalabilir ama yeşillik açısından dünya çapında güzellikleri var. Ama kentletrimizeki çarpık yapılaşma yaylalara kadar çıktı. Yaylalarda birkaç katlı evler var ve onların da üzerinde demir filizleri var. Bir kaç kat çıkmaya her an hazırlar. Bu doğayı kendi insanımıza ve dünyaya sunmayı hedefliyorsak özenle korumalıyız. Çarpık yapılaşmadan ve hoyratça kullanmaktan vazgeçmeliyiz ki bu hazine elimizde kalabilsin” dedi. Yaylaların birleştirilmesi gerektiğini dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ,”Bir kaç bakanlıkla birlikte bilinçlendirme seferberliği yapmaya çalışacağız. Karadeniz'in İç anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlanması gerekiyor. Yaylaların birbirine bağlanması gerekiyor. Doğanın korunmasına özen gösterdiğimiz yaylalarda, temizlik ve güven açısından da tesislerin kurulması için çaba göstermemiz gerek” açıklamasında bulundu. . Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kentlerdeki kötü yapılaşmanın yaylalara kadar taşındığını ifade ederek, “Eğer yaylaları dünyaya sunmak istiyorsak özenle korumamız gerek” dedi

 

Trabzon Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Mevlana Günleri etkinliklerinin ardından, Atlas Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek'in Berlh'ten Konya'ya isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Trabzon Lisesi'ndeki Mevlana'yı anma etkinliklerinin ardından bir otelde öğle yemeği yiyen Ertuğrul Günay, daha sonra Trabzon Valisi Nuri Okutan'ı makamında ziyaret etti. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın da sonradan katıldığı ziyarette basın mensuplarına bir açıklama yapan Günay, yaylalardaki çirkin yapılaşmayla ilgili olarak şunları söyledi:

 

“Sadece bizim bakanlığımızın değil, Bayındırlık ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, yerel yönetimlerin hep birlikte üzerinde duracağı bir sorun. Bizim elimizde bir hazine var ve bunu yok etmek konusunda büyük bir gayret içindeyiz. Karadeniz'in dünyaya asıl sunacağı doğasıdır. Tarih konusunda daha zengin bölgelerimiz var. Deniz mevsimi diğer bölgelere göre çok kısa. Ama yeşil açısından yaylaların dünya çapında güzellikleri var. Ama Samsun'dan başlayarak tüm Karadeniz kentlerinde gördüğümüz kötü yapılaşmayı yaylalara kadar taşıdık. Yaylalarda birkaç katlı evler var ve onların da üzerinde demir filizleri bulunuyor. Birkaç kat çıkmaya her an hazırlar. Bu doğayı kendi insanımıza ve dünyaya sunmayı hedefliyorsak özenle korumamız gerekiyor. Yapılaşma çirkinliğinden, hoyratça kirletmekten vazgeçmemiz gerekiyor ki bu hazine elimizde kalabilsin” dedi. Günay, vatandaşların yaylaları koruma konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Birkaç bakanlıkla birlikte bilinçlendirme seferberliği yapmaya çalışacağız. Karadeniz'in İç Anadolu ve Güneydoğu'ya bağlanması gerekiyor. Yaylaların da içeriden birbirine bağlanması gerekiyor. Doğasının korunmasına özen gösterdiğimiz yaylalarda temizlik ve güven açısından da tesislerin kurulması için çaba göstermemiz gerek” diye konuştu. İki bakan daha sonra Valilik toplantı salonunda Çakırgöl Kayak Merkezi Master Planı ve Ortahisar Çevre düzenlemesiyle ilgili sunumları izlediler” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler