Çay bahçeleri sökülecek!
Ulusal Çay Konseyi Başkanı AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Çay Borsası'nın kurulmasıyla birlikte 10 yıl içerisinde çay bahçelerinin sökülerek çeliklenip yeniden dikilmesini planladıklarını söyledi. Kurulması planlanan Çay Borsası ile ilgili Ulu
Ulusal Çay Konseyi Başkanı AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Çay Borsası'nın kurulmasıyla birlikte 10 yıl içerisinde çay bahçelerinin sökülerek çeliklenip yeniden dikilmesini planladıklarını söyledi.
Kurulması planlanan Çay Borsası ile ilgili Ulusal Çay Konseyi tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Güneysu Öğretmen Evi'nde düzenlenen toplantıya Ulusal Çay Konseyi Başkanı AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, konsey üyeleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Bayramoğlu, 1996 yılından bu yana Çay Borsası kurma çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak bu çalışmalarla Türk çayının geleceğini güvence altına almak istediklerini söyledi. ''Bu projenin dört saç ayağı var diyen Bayramoğlu Birinci arz talep dengesinin oluşturulmasıdır. 200 bin ton talep varsa piyasaya 200 bin ton çayın arzının sağlanmasıdır.
İkincisi kaliteli üretimdir. Kalite standartlarına uymayan çayın pakete girmesi engellenecektir. Tüketim fazlası çayın ihracının sağlanmasıdır. Dördüncüsü ise planlama aşamasıdır. Tüketimden üretim dengesine kadar, pazarlamaya kadar her şeyin planlanmasıdır dedi.
Bayramoğlu, Çay Borsası'nın kurulması ile Türk çaycılığına getirtilmek istenen düzen ile Rize'de kişi başına 10 bin TL olan yıllık milli geliri 20 bin TL'nin üstüne çıkartmak istediklerini vurgulayarak, Çayın ekonomik getirisini artırma gayreti içerisindeyiz. Ancak henüz yürüme safhasındayız. Çay Borsası'nı oluşturarak müstahsil, üretici dengesini sağlarsak, üreticiye ödemelerin zamanında yapılmasını başarırsak çay sektörü önemli bir yere gelecektir. Dünyada çay üreticisi olan beşinci, siyah çay üretiminde ise dördüncü büyük ülkeyiz. Ancak dünya çay piyasasında sağlıklı verimiz ve yerimiz yok. Bunun için bir an önce Çay Borsasını kurarak gerekli kanunları çıkarmalıyız. Bunun için ÇAYKUR'un hazırladığı, Ticaret Borsası'nın dünyadaki Çay Borsaları'nı inceleyerek çıkardığı taslaklar var. 2-3 ay içerisinde bu çalışmayı tamamlamak istiyoruz. Bütün bu çalışmaları en geç 2011 yılında hayata geçirmek istiyoruz'' diye konuştu.
Bayramoğlu ayrıca Türk çayının kalitesinin arttırılması için bölgesel olarak çeşitlendirilmesi ve yaşlanan çay bahçelerinin yenilenmesi gerektiğini kaydederek Çaydaki bölgesel farklılıkları ürünsel farklılığa dönüştürmeliyiz. 2010 ile 2020 yılları arasında toprağın hava alması ve ürün kalitesinin artması için kökten budama uygulamasını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Belli bir sistemde ömrünü tamamlayan bitkiler çeliklenerek yerlerine genç bitkiler koymalıyız. Bu 4 ile 7 milyar TL civarında maliyet gerektiren bir projedir. Yılda 400 ile 700 milyon TL ile sübvansiye gerektirmektedir. Bunun için çalışmalarımız sürüyor şeklinde konuştu.