Çay sektöründe organik çaya dönüş

Çay bahçeleri 2018 yılında tamamiyle organik olacak!
Çay sektöründe organik çaya dönüş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çay sektöründe önemli bir adım atıyor. Artık çay alanlarında kimyasal gübre kullanılmayacak ve organik çay üretimine geçilecek. İlki bu yıl (2017) başlayacak olan çalışmanın sonrasında 2018 yılında tüm bahçeler organik olacak.


Of’ta yapılan toplantıya davetliler, Trabzon’daki olumsuz hava muhalefeti nedeniyle pek fazla ilgi gösteremedi.

Of Belediye Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Toprak Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Taban, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Bitki Besleme ve Teknoloji Daire Başkanı Ali Metin Kaycıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürü Cahit Gülbay, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Üyesi Yavuz Selim Çakıroğlu, Çaysiad Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, bakanlık ve sektör temsilcilerinin yanı sıra Çaykur yetkilileri katıldı.

Çay sektöründe organik çaya dönüş

Bitki Besleme ve Teknoloji Daire Başkanı Ali Metin Kaycıoğlu yaptığı sunumda, Organik Tarıma Geçiş Projesi için 500 milyon TL bütçe ayrıldığını ve geçiş süresinde hiçbir müstahsilin mağdur edilmeyeceğini belirterek organik üretime geçme kararının nedenlerini sıraladı. Çevreyi koruyarak yeni nesillere sağlıklı bir gelecek bırakmanın yanında, temiz tarımsal alanlar, temiz su kaynakları, geliri arttığı için köyden kente göç etmek istemeyen üreticiler istediklerine dikkat çeken Kaycıoğlu, dünyanın tercih ettiği organik ürünleri üreterek ürünlerimizin dünya pazarında yer tutmasını hedeflediklerini vurguladı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Toprak Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Taban ise çay bölgesindeki topraklarımızın ölmekte olduğunu ve Ph değerlerinin tehlike sınırının çok üzerine çıktığını belirterek acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Çay sektöründe organik çaya dönüş

Kimyasal gübrelerin bilinçsiz kullanımının toprakları öldürdüğüne dikkat çeken Taban şöyle konuştu:

 “Çay ağaçlarının dipleri çapalanmadan sadece gübre atılarak analizi yapılmamış topraklara ihtiyacının dışında maddeler veriliyor ve toprağın dengesi bozuluyor. Organik gübre çayda bir verim eksikliğine sebep olmaz. Sabahleyin çok yemek yiyip, akşama kadar yemek yemediğinizi düşünün. Acıkırsınız değil mi? İşte toprakta böyledir. Siz Mart ayında ihtiyacından fazla gübre verir bir daha ara gübre vermezseniz onunda sağlık dengesi bozulur. Organik gübre kullanan müstahsiller parasal bir kayba uğramaz. Aksine daha az bir maliyet üstlenecektir. Hasat edilecek ürün miktarında da herhangi bir eksilme olmaz.”
 
Taban ayrıca,  2017 yılı itibarı ile Bakanlığın İl Tarım Müdürlüklerine gönderdiği yazıda Amonyum Sülfat gübre kullanımının yasaklandığını ve bundan böyle organik gübre kullanılmasının teşvik edildiğini de sözlerine ekledi.

Çay sektöründe organik çaya dönüş

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir