Çocuk Onkoloji hastanesi talebi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Erol Erduran, Trabzon'da bir Çocuk Onkoloji Hastanesi yapılmasının artık zorunluluk haline geldiğini belirterek bu konuda 6 yıldır yapılan girişimlere rağmen arp

Çocuk Onkoloji hastanesi talebi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Erol Erduran, Trabzon'da bir Çocuk Onkoloji Hastanesi yapılmasının artık zorunluluk haline geldiğini belirterek bu konuda 6 yıldır yapılan girişimlere rağmen arpa boyu yol alınamadığını söyledi.

Trabzon Lösemili Çocuklara Yardım Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Erol Erduran, 1999 yılında kurulan derneğin Trabzon il merkezinde faaliyet gösterdiğini kaydetti. Prof. Erduran, derneğin KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Servisinde takip ve tedavi edilen lösemi ve diğer kanserli çocukların ailelerine zaman zaman ekonomik destek sağlamak, sosyal aktiveler düzenleyerek hastalara moral motivasyon kazandırmak ve belli günlerde çocuklara hediyeler alarak onları psikolojik olarak mutlu kılmak gibi amaçlarının bulunduğunu dile getirdi.

Derneğin en büyük hedefinin ise Trabzon'da bir Çocuk Onkoloji Hastanesi kurulmasına öncülük etmek olduğunu kaydeden Prof. Erduran, bunun için 6 yıldır çeşitli girişimlerde bulunduklarını ancak ne üniversiteden ne de Trabzon milletvekillerinden bu konuda bir destek alamadıklarından yakındı.

KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Polikliniğinde günde ortalama 30 hastanın muayene edildiğini, 17 yataklı servisin ise tam kapasiteyle çalıştığını belirten Prof. Erduran, “Günde ortalama 6-8 hastaya 5-6 metrekarelik bir alanda kemoterapi uygulanmaktadır. Hatta bazen yer yokluğundan hastalarımızın kemoterapileri 2-3 gün aksamaktadır.

Bazen de Hematoloji-Onkoloji Servisinde yatan ve genel durumu iyi olan hastalar, diğer çocuk servislerine kaydırılarak serviste hastalarımızın kemoterapisinin aksamaması için yer açılmaktadır” dedi.

“NE KTÜ'DEN NE DE MİLLETVEKİLLERİNDEN SICAK BİR MESAJ ALAMADIK”

Prof. Erduran, 1991 yılından itibaren takriben 8 ilden gelen kanserli çocuklara hizmet veren Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ek bir Çocuk Onkoloji Hastanesi'ne ihtiyaç bulunduğunun altını çizerek şöyle konuştu:
“Bu hastanenin de mevcut Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları servisinden uzak bir alanda olmaması, hasta takip ve tedavisi açısından önem arz etmektedir. KTÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı'na bağlı Pediatrik Onkoloji Cerrahisini de içeren mevcut Çocuk Hastalıkları Servislerine yakın yerleşimli takriben 80 yataklı ayrı bir hastanenin yapılması için 6 yıldır il bazında bir çok girişimlerimiz olmuştur. Hatta bu hastane için öğretim üyesi bir arkadaşımız hastalarımızın tüm ihtiyaçlarını içerir mahiyette bir proje de çizmiştir.

Ancak bu konuda hiçbir mesafe alamadık. Derneğimiz bu olayı kamuya mal etmiştir ve toplumun en üst düzeyindeki kişilerine kadar olayı aksettirmiştir. Maalesef 6 yıl içinde ne üniversitemizden ne de ilimiz parlamenterlerinden bu konuda sıcak bir mesaj alamadık. Hatta bazı işadamlarının da böyle bir hastaneye başlanıldığı takdirde ciddi boyutta yardım yapacaklarına dair taahhütleri vardır.

Ayrıca biz de dernek olarak gerek Trabzon ili gerekse il dışında bir çok işadamı ile de böyle bir hastanenin yapılması aşamasında yardım yapılması hususunda iletişimimiz olmuştur.”

Trabzon Lösemili Çocuklara Yardım Derneği olarak Çocuk Onkoloji Hastanesi'nin yapılmasının gerekliliğini sürekli gündeme getirdiklerini vurgulayan Prof. Erduran, böyle bir hastanenin şimdiye kadar Trabzon'a neden kazandırılmadığını ve ilgilerin istekli olmadığını anlamakta güçlük çektiklerini ve üzüntüyle karşıladıklarını söyledi.

Prof. Erol Erduran, dernek olarak bu konudaki girişimlerinin bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler