D. Karadeniz'de büyük sıkıntı!
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, az sayıdaki rehberle ivmesi artan turizm bölgesinde hizmet vermenin mümkün olmadığını söyledi.Gürkök, turizmde ulaşım, konaklama, pazarlama ve tanıtımı
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, az sayıdaki rehberle ivmesi artan turizm bölgesinde hizmet vermenin mümkün olmadığını söyledi.
Gürkök, turizmde ulaşım, konaklama, pazarlama ve tanıtımın çok önemli olduğunu belirterek, bunların yanı sıra rehberliğin de büyük önem taşıdığını vurguladı.
Rehberliğin önemli meslekler arasında yer aldığını ifade eden Gürkök, "Ne kadar iyi firma olursanız olun, misafirlerinizi rehbere emanet ediyorsunuz. O nedenle rehber firmanızı berbat da edebilir, abat da edebilir. Sadece firma değil, bölge ve ülke turizmi de bu durumdan olumlu ya da olumsuz etkilenebiliyor. Dolayısıyla rehber önemli kişidir" dedi.
Gürkök, son yıllarda bölgede ciddi anlamda rehber sıkıntısı yaşandığına dikkati çekerek, "Geçmiş yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığının yetkisinde bulunan rehberlik kursu açma yetkisi, yapılan yasal düzenlemeyle Turist Rehberleri Birliğine devredildi. Düzenlemenin ardından talep etmemize rağmen bölgemizde rehberlik kursu açamadık. Rehber bulamamaktan şikayetçiyiz. Acenteler olarak kısa zamanda sorunun çözüme kavuşturulması için imza toplayıp TÜRSAB aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına göndereceğiz" diye konuştu.
Bölgede 15 rehberin görev yaptığına işaret eden Gürkök, şöyle konuştu:
"Antalya, İstanbul ve Çanakkale bizden rehber istiyor. Bölgemizde yapacağımız programlarda rehber bulmamız mümkün değil ki talebe cevap verelim. Sinop'tan Ardahan'a kadar 16 ilin bağlı olduğu Trabzon Rehberler Odasına üye aktif rehber sayısı 62. Bunlardan bir bölümü il dışında yaşıyor, bir kısmı da akademisyen yani sahada değiller. Sahada olanların sayısı zaman zaman değişmekle birlikte yaklaşık 15 kişi. Bunların bir kısmı Trabzon'da bir kısmı da diğer illerde çalışıyor. 10, 15 rehberle ivmesi artan turizm bölgesinde hizmet vermek mümkün değil. Antalya'da 2 bin, 2 bin 500 belgeli rehber var. Bölgemizde turizm sezonu süresini uzatmaya çalışırken bu kadar az rehberle 16 ile hitap etmek akıllara zarar bir olay."
Gürkök, geçmiş yıllarda TÜRSAB'ın talebiyle Kültür ve Turizm Bakanlığının kurs açtığını anımsatarak, "Yeni düzenlemenin ardından rehberlik kursu açılmamasının nedenini anlayamıyoruz. Rehber azlığı bizim için önemli bir sorun ve bunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" dedi.
Türkiye'de sadece dört üniversitede Rehberlik Bölümü bulunduğunu belirten Gürkök, Doğu Karadeniz'deki üniversitelerinden en az birinde Rehberlik Bölümü açılmasını arzu ettiklerini kaydetti.