D. Karadeniz'in demiryolu isteği

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, gelişen süreç içerisinde Doğu Karadeniz'de tarihin sunmuş olduğu olağanüstü fırsatların değerlendirilemediğini söyledi.Doğu Karadeniz'in bugün olması gereken gelişmişl

D. Karadeniz'in demiryolu isteği

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, gelişen süreç içerisinde Doğu Karadeniz'de tarihin sunmuş olduğu olağanüstü fırsatların değerlendirilemediğini söyledi.

Doğu Karadeniz'in bugün olması gereken gelişmişlik düzeyinin gerisinde kalmasının altında yatan en önemli engellerin, altyapı sorunları ve özellikle ulaşım altyapısının yetersizliği olduğunu belirten Gürdoğan, ''Uluslararası ticarette söz sahibi olabilmek, ancak yeterli ve gelişmiş bir ulaşım altyapısı ile mümkün olabilir. Rekabet üstünlüğü sağlamada en önemli husus, muhakkak ulaşım sistemindeki avantajların yakalanmasıdır. Ulaşım sistemleri içinde rekabet üstünlüğü yakalayabileceğimiz sistemin en önemlisi de demiryolu taşımacılığıdır'' diye konuştu.

Gürdoğan, Atatürk'ün demiryolu yapımını birinci sıraya aldığını, 1954'ten sonra ise bunun tam tersine karayolunun öne çıktığını vurgulayarak, ''Samsun-Çarşamba demiryolu hattının Trabzon-Rize ve Sarp'a ulaşmasını sağlayacak çalışmalar Atatürk'ün emriyle başlatıldı. Ancak Atatürk'ün ölümünden sonraki on yıllık süreçte bundan vazgeçildi. Doğu Karadeniz, limanlarında demir yolu bağlantısı olmayan tek bölge konumundadır'' dedi.

Doğu Karadeniz'in stratejik öneminin Atatürk tarafından Cumhuriyet'in ilk yıllarında görüldüğünü ifade eden Gürdoğan, şöyle devam etti:

''Atatürk, bölgemizin merkezi konumunda olan Trabzon ilinin demiyorlu ağına bağlanması hususunda gerekli talimatları vererek, çalışmalar başlatmış ve bu çalışmalar vefatından sonraki dönemlerde 1947 yılına kadar sürmüştür. Batum-Hopa arasındaki 20 kilometrelik kısım bile yapılsaydı, Çin'den gemiyle 40 günde gelen veya bu ülkeye giden mallar 10 günde ülkemize ulaşmış olacaktı.''

-PROF. DR. ÇELİK-

Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Çelik ise Doğu Karadeniz'in demiryolu macerasının, neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt olduğunu belirterek, ''Çok projeler yapıldı. İnşaatına yakında başlanacak denildi. Hatta temel atma törenleri bile yapıldı. Sonra da bir türlü olmadı'' dedi.

''Atatürk'ün de vasiyetidir Trabzon'a demiryolu getirmek...'' diyen Çelik, şunları kaydetti:

''82 yıldır bölgeye demiryolu yapılmamasının asıl nedeni paradır. Demiryolu düşük bir maliyetle yapılabilseydi, çoktan yapılmıştı. Şimdi hızlı tren bile vardı. Karadeniz'de demiryolu yapmak pahalıdır. Tüneller, viyadükler, dolgu alanları maliyetleri çok artırıyor. Trabzon-Erzincan veya Trabzon-Batum demiryolundan en az birinin yapımına başlanmalı. Pahalı veya ucuz. Eğer doğu Karadeniz illerinin ekonomik kalkınması isteniyorsa, devletin görevi alt yapıyı yapmaktır. En önemli alt yapı da demiryoludur. Demiryolu yapılsın, iş adamları gerisini kendiliğinden yapar. İşsizler kendiliğinden iş bulur.''

Çelik, Karadeniz Bölgesi'ne demiryolunun yabancı ortaklarla yapılabileceğini belirterek, ''82 yıllık demiryolu macerasına bir on yıl daha eklemeyelim. Bölgemizi biraz daha oyalamasınlar sakın. Demiryolu yapılırsa, bölge ekonomik ve sosyal gelişimi için çok iyi olacak'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler