Dadaş Horonlu Karşılamaya Kızdı
Erzurum Kongresi'nin 90'ıncı yıldönümü törenlerinde, halk oyunları seçimi tartışma yarattı. Erzurum'da Gül'ün Akçaabat folklor ekibince horon tepilerek karşılanması, Dadaşları kızdırdı.Kongre kutlamaları için 22 Temmuz'da Erzurum'a gelen Cumhurbaşkanı Abd
Erzurum Kongresi'nin 90'ıncı yıldönümü törenlerinde, halk oyunları seçimi tartışma yarattı. Erzurum'da Gül'ün Akçaabat folklor ekibince horon tepilerek karşılanması, Dadaşları kızdırdı.
Kongre kutlamaları için 22 Temmuz'da Erzurum'a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, incelemelerinin ardından Atatürk Üniversitesi ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladığı '1922-1929 tapu sicil kayıtlarında Erzurum'dan portreler' sergisinin açılışını yapmak için tarihi Çifte Minareli Medrese'ye geçti.
Gül, Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsü (DAKİK-2) fuarı için Trabzon'dan Erzurum'a gelen Halk Oyunları Ekibince oynanan Horonla karşılandı.
Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce düzenlenen açılışta görevlendirilen, Kültür ve Turizm Derneği'nden 5 kişilik ekip ise Erzurum barlarını sahneleyemedi.
Cumhurbaşkanı'nın bar yerine horonla karşılanmasına kentte tepkilere yolaçtı.
ERZURUM Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel ile Halk Oyunları Türküleri Turizm Derneği Başkanı Cahit Alparmak, Erzurum Kongresi'nin 90'ıncı yıldönümü törenleri nedeniyle kente gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Karadeniz yöresine özgü Horonla karşılanması eleştirerek, Dadaşlar niye bar tutmadı? dedi.
Dadaş folklorcuların Çifte Minareli Medrese'de gösteri yapması gerektiğini ifade eden ERVAK Başkanı Erdal Güzel, organizasyondaki aksaklığın üzücü olduğunu belirtti.
Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 19 Mayıs'taki törenlerde bir Dadaş ekibinin Samsun'da folklör oynaması halinde benzer tepkiye yolaçacağına dikkat çeken Güzel, şunları söyledi: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erzurum Kongresi etkinliğine katılmak için gelmiş. Bunun için Cumhurbaşkanı Gül'ü karşılayacak ekibin de Erzurum bar ekibi olması gerekir. Ama üzülerek gördük ki öncelik Trabzon'dan gelen halk oyunları ekibine verilerek Cumhurbaşkanı Gül, kemençe ve horonla karşılandı. Neticede ön plana Karadeniz horon ekibi çıktı. Onları kınamıyor ve saygı gösteriyorum, ama böylesi çok önemli bir günde Erzurum'un mimarı olduğu bir olayda, kenti temsil eden Dadaşlar'ın davul- zurna ile Cumhurbaşkanı Gül'ü karşılaması gerekirdi. Çok yanlış bir uygulama. Dadaşların ikinci plana atılmasını hazmedemiyorum. 23 Temmuz Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği yapan, şehrin milli kimliğini ve şahsiyetini ortaya döken Dadaşlar'ın orada bulunması şarttı.
Halk Oyunları Türküleri Turizm Derneği Başkanı Cahit Alparmak da, yapılan uygulamanın Erzurumluları yaraladığını anlattı. Erzurum'da büyüyen her çocuğa ve gence Erzurum barını öğretmeyi hedeflediklerini söyleyen Alparmak, Biz kültürümüzü devam ettirmek için çabalarken, böylesi bir tarihi günde Cumhurbaşkanı'nın huzuruna Erzurum bar ekibi yerine Trabzon halk oyunları ekibini çıkarılmasını anlamak mümkün değil. Bölgecilik yapmıyorum ama öncelik Erzurum barına verilmeliydi. Türk'ün cengaverliğini ve gücünü anlatan oyunların sahnelendiği barı Cumhurbaşkanı Gül'e izlettirmek bizim için büyük bir onur olurdu. Ama organizasyondan kaynaklandığını düşündüğüm sorunlar nedeniyle bu gerçekleşmedi diye konuştu.
Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsü (DAKİK-2) fuarı için Erzurum'a gelen Trabzon Halk Oyunları Ekibi'nin Çifte Minareli Medrese önündeki programda sahne almasına tepki gösterilmesine bir anlam veremediğini kaydeden Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk ise konunun abartılmaması gerektiğini söyledi