Dedikodu nasıl önlenir?
Ordu Üniversitesi (ODÜ) tarafından çocukların bilimsel düşünmelerini sağlamak ve üniversite olgusunu erken yaşta tanıma fırsatı sağlamak amacıyla açılan ‘Çocuk Üniversitesi’nde dersler sürüyor. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleştirilen ve ODÜ İletiş
Ordu Üniversitesi (ODÜ) tarafından çocukların bilimsel düşünmelerini sağlamak ve üniversite olgusunu erken yaşta tanıma fırsatı sağlamak amacıyla açılan ‘Çocuk Üniversitesi’nde dersler sürüyor.
Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleştirilen ve ODÜ İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODİMER) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yılmaz tarafından verilen eğitime yaşları 8-14 arasında değişen 40 öğrenci katıldı. İletişim ve türlerinin ayrıntılı olarak anlatıldığı programda beden dili kullanımı üzerine çeşitli örneklere ve uygulamalara yer verildi. Bir iletişim biçimi olarak dedikodu kavramına özel bir yer ayıran Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, “Maalesef her yaşta ve ortamda dedikoduya maruz kalıyoruz. Üretkenliğin düşük olduğu çevrelerde yaygın olan dedikoduya bir şekilde bulaşıyor ve mutlak suretle zarar görüyoruz. Dedikodunun önüne geçmemiz şart. Bunun için bugünden başlayıp bu tip iletişime itibar etmeyin, bilginin kaynağını sorgulayın. Kasten olmasa dahi kişilerden geçen ve aktarılan bilgi deforme olmaya mahkumdur” dedi.
Derste, dedikoduda bilgi deformasyonu konusunda bir de uygulama gerçekleştirildi. Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, bir öğrencinin kulağına “İkinci katta Güzel Sanatlar Fakültesi Fakülte Sekreteri Leyla Hanım’ın odasından anahtar şeklindeki bibloyu getirir misin?” şeklinde bir görev fısıldadı. Kulaktan kulağa aktarılan görevi son öğrenci “İkinci kat, üçüncü kat pansiyon” şeklinde sesli olarak sınıf söyledi. Öğrenciler bu uygulama ile dedikodu kaynaklı deformasyonu yaşayarak gördüler.
Eğitim sonunda Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, öğrencilere İletişim Okulu’nda öğrendiklerini yaşama geçirebilecekleri başarılı bir gelecek dileyerek kendi adlarına düzenlenmiş katılım sertifikalarını takdim etti.