Devlet tekneleri satın alıyor

 Geçen yılın Haziran ayında Bakanlar Kurulu kararıyla denizdeki balık kaynaklarınının av baskısından korumak ve tekne sayısını belli bir seviyeye çekmek amacıyla uygulamaya koyduğu boyu 12 metreyi geçen teknelere metre başına 10 ile 20 bin TL arasında öde

Devlet tekneleri satın alıyor

 

Geçen yılın Haziran ayında Bakanlar Kurulu kararıyla denizdeki balık kaynaklarınının av baskısından korumak ve tekne sayısını belli bir seviyeye çekmek amacıyla uygulamaya koyduğu boyu 12 metreyi geçen teknelere metre başına 10 ile 20 bin TL arasında ödeme yapılarak satın alınması bazı balıkçılar tarafından olumlu karşılandı. 
 
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada devletin bu anlamdaki uygulamasını olumlu bulduklarını ancak 20 metrenin üzerindeki teknelere verilen ücreti tatmin edici bulmadıklarını söyledi.
 
Bakanlığın aldığı kararla artık işin erbabı olan balıkçıların ayakta kalacağını ifade ederek, "Bu yasa geçen yıl çıktı. Bizim bölgemizde 50 metrenin üzerinde bir kaç tekne var. Devlet, boyu 12 ile 50 metre arasındaki teknelere belli bir fiyat verdi. Vatandaş belirtilen fiyatla anlaşır işine gelirse teknesini devlete teslim ediyor. Bu yıl yeni çıkan uygulamada devlet metresini 10 metreye kadar indirdi.
 
Yani 10 metrenin üzerindeki teknelere bu uygulamadan yararlanacak. Benim bu konudaki şahsi fikrimi soracak olursanız balıkçı açısından iyi oldu. 24 metre derinliği hesapladığımız zaman, 24 metre yasağı uygulayacak. Mesela 12 metreden 20 metreye kadar teknelere gırgır avlanma izni veriliyor. Bunların av boyutları orantılı bir şekilde düşünüldüğü zaman denize ağ sarma şansı yok. Yani 20 metreden aşşağı teknelerin 24 metre yasağına uyabilmesi için kesinlikle kaçak avcılık yapması lazım. Yapamayacağı için de çalışamıyor. Sonuç itibariyle devlet böyle bir uygulama getirdi.
 
Destekleme alımlarıyla bunlar bir nevi geri dönüşümü oldu. Verdiği ücret bir yerde 20 bin TL kadar, bizce tatmin edici. Fakat 20 metre üzerindeki asıl ana tekneler için bunun çok da tatmin edeci olduğu söylenemez. Devletin şu an 10 ile 20 metre arasındaki desteklemeleri çok olumlu buluyorum, ancak 20 metrenin üzerindeki teknelerin fiyatını biraz daha artması gerekiyor. Çünkü bunlar genellikle 20 ile 50 metre arasındaki saç tekneler, o fiyatların çok çok üzerinde. Bizim bölgemizdeki tekneler gerçekten çok bakımlı. Ne kadar destekleme olsada verilecek destek biraz insanı tatmin edecek ki sonuçtateknesini versin. Kimse malını zararına vermez" dedi.
 
Teknelerini satmak isteyenlerin başvuruları devam ettiğini belirten Başkan Mutlu, "ÖTV'siz yakıtta da bazı sıkıntılarımız vardı. 10 ile 20 metre arasındaki teknelerin alımıyla ÖTV'deki bazı sıkıntıların da bu şekilde ortadan kalkacağını düşünüyorum. Geçen yıl 409 başvuru vardı. Devlet bu başvuruların tamamını alıyor. Çok güzel bir uygulama yapıldı. Tekne alımları o bölgenin uzaklık ve iklim şartlarına göre yapılıyor. Mesela bizim bu bölgemizdeki tekneler av yasağının sona erdiği 15 Nisan'dan sonra alım yeri olan İzmir Aliağa'ya yapılıyor. Temmuz, Ağustos ayına kadar kadar alımlar devam edecek. Sırası gelen arkadaşlarımız evrağını tamamlayıp teknesini İzmir Aliağa'ya teslim edecek" diye konuştu.
 
Söz konusu uygulamayla işin erbabı olan gerçek balıkçıların ayakta kalacağını kaydeden Mutlu, "Türkiye genelinde sayı 17 bin cıvarında. Bunun büyük balıkçı diye nitelendirdiğimiz sayısı yaklaşık bin 500 cıvarında. Önceki yıl özellikle hamsi avlama izni alan tekne sayımız ise 250 cıvarındaydı. Gerçekten bu işe gönül verip yatırım yapanların bu işte ayakta kalacağına inanıyorum. Gerçek balıkçıların ayakta kalıp işin erbabı olanların bu işi devam ettireceğine inanıyorum. Eğer desteklemeler 20'nin üzerinde biraz daha arttırılsa olaya daha faklı bakılacağını çok çok faydalı olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla teknelerin ruhsatları av filosundan çekiliyor yani ruhsatları iptal ediliyor bu da sevindirici bir olay" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler