Doğu karadeniz göçüyor
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) en son 2000 yılında yapılan nüfus sayımı ile 2008 yılında gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıtlarını baz alarak yaptığı değerlendirmede, Doğu Karadeniz Bölgesi'nden son 8 yılda 140 bin kişinin yerinden ayrılarak
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) en son 2000 yılında yapılan nüfus sayımı ile 2008 yılında gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıtlarını baz alarak yaptığı değerlendirmede, Doğu Karadeniz Bölgesi'nden son 8 yılda 140 bin kişinin yerinden ayrılarak başka şehirlere göç etti.
Ekonomik ve sosyal yönden Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sonra en geri kalmış bölgeler arasında gösterilen ve hayli büyük sorunlar yaşayan Doğu Karadeniz Bölgesi, son 8 yılda 129 bin göç alırken, 140 bin göç verdi.
TÜİK'in belirlemelerine göre, bu süre içinde Artvin'den 8 bin 660, Giresun'dan 18 bin 559, Ordu'dan 31 bin 458, Rize'den 13 bin 825, Samsun'dan 40 bin 633 ve Trabzon'dan 27 bin 27 kişi olmak üzere toplam 140 bin 162 kişi başka illere göç etti.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, bölgeden göç eden 140 bin kişinin 'ekonomik ve sosyal sebeplerden' dolayı göç ederken, bölgeye gelen 129 bin kişinin büyük çoğunluğunun memur tayinleri olduğuna dikkat çekti. Nüfus dengelerine göre bakıldığında Samsun ve Trabzon'dan yapılan göçlerin, diğer bölge illerine göre düşük olduğunu söyleyen Şahin, "Göçler hep ekonomik ve sosyal yönden güçlü olmayan, gelişmişlik yönünden alt yapı sorunları yaşayan illerden oldu.
Samsun ve Trabzon hem etrafındaki illeri kendine çeken yol kavşağına, hem de havaalanı, liman ve on binlerce öğrenci kapasiteli üniversitelere sahip iki büyük il. Diğer illerde bu imkanlar yok ve ekonomi dönmüyor. Oradaki insan göç etmekten başka ne yapabilir ki?" dedi.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın bölgelere göre teşvik paketinin bazı eksiklikler taşıdığını vurgulayan Şahin, "Ordu ili Trabzon ile aynı bölgeye alınmış. İstanbul'dan kalkıp gelen büyük bir yatırım, limanı, havaalanı, üniversitesi, gelişmiş ekonomisi olan Trabzon'u mu tercih eder, hiçbir alt yapısı olmayan Ordu'yu mu? Elbette teşvik yönünden aynı pakete dahil edilen Trabzon'a giderler. O sebeple bizim Ordu ve Giresun olarak havaalanı, Karadeniz-Akdeniz yoluna büyük önem vermemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.