Doğu Karadeniz'de büyük keşif: Bizans mezarları bulundu
Giresun’da kaya mezarlar turizme kazandırılmayı bekliyor.
Yayınlanma:
Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesi Kurukale mevkiinde bulunan kaya mezarları ve kale kalıntıları, yapılacak çalışmalarla turizme kazandırılmayı bekliyor.
Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesinde köylüler tarafından kayaya oyulu bir mezar bulundu. Konuyla ilgili konuşan köy sakinlerinden Uğur Bilge, “Denizden yaklaşık 500 metre yükseklikte bulunan Kurukale denilen bir mevkideyiz. Bu mevkiinin bizler için önemi ise burada Bizans döneminden kalan kale kalıntıları, kaya mezarları, yerleşime açık mağaralar bulunmaktadır. Bu mevkide üç adet mağara bulunmaktadır. Bu mağaraların çeşitli özellikleri var. Birisinin özelliği içinde su bulunmaktadır. Burasının geçmişte burada yaşayan insanlar tarafından sarnıç olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Etrafa bakıldığında burada bir yaşam alanı olduğu tahmin ediliyor. Genel anlamda mesire alanı gibi bir görüntü var. Ne yazık ki burası da bilinmeyen, araştırılmayan garip kalmış bir bölge diyebiliriz. Tarih olarak söylediğimiz gibi Bizans dönemine dayanıyor” dedi.
Çuvaş Türklerinin yaşadığı Çavuşlu beldesinin çok eski bir tarihi olduğunu söyleyen Bilge, “Geçmişte burada limancılık yapıldığı da söylenmektedir. Bizleri ilgilendiren Kurukale'deki tarihi kalıntılar, gözetleme kuleleri, kaya mezarları ve burada birden fazla kaya mezarları bulunmaktadır. Burada bir de yerleşime müsait olan mağaralar bulunmaktadır. Bizanslıların en önemli özelliklerinden biri karşımızda bulunan Eynesil ilçesi sınırlarında bulunan (Heri Granı) denilen mevkide de kaya mezarları bulunmaktadır. Görele ve Çanakçı ilçeleri orta noktasında bulunan Karınca Kale'de tarihi söylemlere göre bu gözetleme kuleleri arasında Bizanslılar iletişim kurabildikleri söylenmektedir. Bu türlü değeri olan bu mekanların gün yüzüne çıkarılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Çavuşlu’nun Kurukale mevkiinde bulunan alanın tarihi açıdan büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Can Tahmaz ise, “Gün yüzü görmemiş olan bu alan turizme kazandırılmayı bekliyor. Tarihimizi öğrendikçe buraların sahipsiz olduğunu gördük. Bu beldenin insanları olarak burayı turizme kazandırma anlamında çok çalışmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Köy sakinlerinden Salih Demir de, “Burada bulunan tarihi eserlerin bizler için önemli olanı yerin altındaki değil, yerin üstündeki zenginlik önemli. Buradaki tarihi eserlerin defineciler tarafından tahrip edilmesini istemiyoruz. Bu bölgede bulunan tarihi kalıntıları tahrip eden definecilerin güvenlik güçleri tarafından yakalanarak gerekli cezanın verilmesini istiyoruz. Buraya sahip çıkılmasını istiyoruz” dedi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.