Doğu Karadeniz'de kaçakçılıkla mücadele
Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir, temel hedeflerinin kaçakçıdan daha fazla düşünerek kaçakçılığın önüne geçmek oduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında İstanbul Atatürk Havalimanı Kargo Müdürlüğü görevinden Doğu Karadeniz
Yayınlanma:
Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir, temel hedeflerinin kaçakçıdan daha fazla düşünerek kaçakçılığın önüne geçmek oduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında İstanbul Atatürk Havalimanı Kargo Müdürlüğü görevinden Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne atanan Musa Aydemir, bölgede görev yapmaktan mutlu olduğunu belirtti.
Aydemir “Eski tarihlerden itibaren ticaret ve liman merkezi olarak hizmet veren bölgemizde 640 sayılı Kanun hükmünde kararname ile Hopa Gümrük Başmüdürlüğü görev alanına alınması ile oldukça etkin hizmet kapasitesine kavuşmuştur.
Bu çerçevede görev alanı itibariyle 7 ilde Trabzon Gümrük Müdürlüğü, Rize Gümrük Müdürlüğü, Giresun Gümrük Müdürlüğü, Hopa Gümrük Müdürlüğü, Hopa Gümrük Müdürlüğü ve Sarp Gümrük Müdürlüğü olmak üzere 5 Gümrük Müdürlüğü, Trabzon ve Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükler, tasfiye İşletme Müdürlüğü ve Personel Müdürlüğünde oluşan yapılanmayla 400 personel ile hizmet vermekteyiz” dedi.
“SARP SINIR KAPISINDA YILDA 6 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERİLMEKTEDİR”
Gürcistan’a başlanılan kimlikle geçişte büyük önlemler aldıklarını vurgulayan Aydemir, “Bölgemiz esas itibariyle gümrük gözetim ve denetimine uygun olmakla birlikte özellikle Sarp Sınır Kapısı coğrafi özelliği nedeniyle dar bir alana yapılandırılmıştır. Ayrıca, yapılırken yaya yolcu geçişi olmayacağından hareket edilmişse de 10 Aralık 2011 tarihinden itibaren başlayan ve artış eğilimi de devam eden kimlikli geçişler sonucu yılda yaklaşık 6 milyon yolcuya hizmet verilmeye başlanılmıştır.
Bu yoğunluk, gerek ticari gerekse insan kaçakçılarının kullanımına konu olabilecek risk alanı oluşturduğundan bununla mücadeleye dönük çalışmalarımız hassasiyetle yürütülmektedir. Bu çerçevede son dönemde yolcu koridorları oluşturulmuş, yolcu X-rayları kurumuş, kapının personel kapasitesi, henüz göreve başlamamış olmakla birlikte 2012 atama döneminde yaklaşık 60 kişi arttırılmıştır.
Ayrıca risk analizi çalışmaları, risk yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğümüz, Sarp Kim ve Sarp Gümrük Müdürlüğü personeli tarafından etkin olarak yürütülerek mevcut araç X-rayı, araç arama kabini bu amaçla kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.
“TEMEL HEDEFİMİZ İSE YASAL TİCARETE HİSSEDİLMEYEN İDARE HALİNE GELMEKTEDİR”
Kaçakçılardan daha fazla düşünerek, kaçaklığının önüne geçmeyi hedeflediklerinin altını çizen Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Küreselleşen dünyada, ortaya çıkan ve zamanla önemi artan, insan hakları, insanı değerler ve vatandaş odaklı hizmetleri etkin kılmaya hizmet kalitemizi artırmaya çalışıyoruz.
Temel hedefimiz, yasal ticarette hissedilmeyen idare haline gelmektir. Bu çerçevede doğrudan ve dolaylı işlemler yürütüyoruz. Öncelikle dinamik ve etkin, proaktif yaklaşımla, teknoloji, yakından takip ederek, mücadele ettiğimiz kaçakçıdan daha fazla düşünerek, risk analizini gerçekçi yaparak girişi yasak, izne tabi, miktar fazlası gibi sorunlu eşyaya daha fazla vakit ayırırken, yasal ticaret yapanların işlemlerini hızlandırmayı hedeflemekteyiz.
Bakanlığımız sadece Gümrük boyutuyla görev ve sorumlulukları kapsamında faaliyetlerini yerine getiren çok değişik kurum ve kuruluşlarca düzenlenen farklı, dağınık ve sürekli değişen en az 140 farklı mevzuata tabi işlem yapmaktadır. Yapılan görev ülkemizi, ekonomiden sağlığa, güvenlikten kamu ahlakına kadar her boyutu etkilemektedir.
Bu nedenle gençleşerek çağın hızını, kurumun hızını aşacak ve yeni katkılar sağlayacak, nitelikli genç çalışanların kuruma bağlılığının arttırılması, aidiyet duygusunun geliştirilmesi, özgüven sorunun aşılması ile yetki ve özlük haklarının desteklenmesi gerekmektedir. Aksi halde her ünvandaki personelin ilk fırsatta başka kurumlara geçmesinin önüne geçilemeyecek, bakanlığın hedeflerine ulaşılamayacak, ülkemizin gelişim hızı zarar görebilecektir.”
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.