Doğu Karadeniz'deki dev barajdan Türkiye ekonomisine 6 milyarlık dev katkı

Türkiye’nin en yüksek barajı olan Yusufeli, tam kapasiteyle üretime geçtiği 2 Kasım 2023’ten bu yana 2 milyar 455 milyon kilovatsaat enerji üreterek 6,6 milyar lira gelir sağladı.
Doğu Karadeniz'deki dev barajdan Türkiye ekonomisine 6 milyarlık dev katkı

Artvin’in Yusufeli ilçesinde inşa edilen ve 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5’inci en yüksek barajı olma unvanına sahip olan Yusufeli Barajı’nda enerji üretimi hız kesmeden sürüyor. 2 Kasım 2023’te üçüncü ünitenin devreye alınmasıyla başlayan üretim sürecinde bugüne kadar toplam 2 milyar 455 milyon kilovatsaat elektrik üretildi. Bu üretimle ülke ekonomisine 6 milyar 620 milyon lira katkı sağlandı.

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama kapasitesiyle yalnızca enerji değil, taşkın kontrolü ve su yönetimi açısından da stratejik bir rol üstleniyor. Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarına su kaynağı sağlayan Yusufeli, aynı zamanda nehrin taşıdığı rüsubatın önemli bir kısmını tutarak taşkın riskini azaltıyor.

b3.webp

Tam Kapasiteyle Üretime Devam Ediliyor

Barajdaki üretim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Artvin Valisi Turan Ergün, Yusufeli Barajı ve HES’in Türk mühendis ve işçileri tarafından, tamamen milli sermayeyle inşa edildiğini vurgulayarak, bu projenin Türkiye’nin yüz akı yatırımlarından biri olduğunu söyledi.

Barajın üçüncü ünitesi 2 Kasım 2023’te, ikinci ünitesi 12 Aralık 2023’te devreye alındı. Son olarak, birinci ünitesi ise Artvin’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü olan 7 Mart 2024’te faaliyete geçti. Böylece Yusufeli Barajı, 558 megavat kurulu gücüyle tam kapasite üretime geçmiş oldu. Yıllık üretim kapasitesi 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olan tesis, kısa sürede bu rakamı da aşarak dikkat çekici bir performans sergiledi.

b.webp

Su Seviyesi Yükseliyor, Üretim Artacak

Vali Ergün, barajdaki su seviyesinin 28 Mart itibarıyla 235 metreye ulaştığını ve rezervuarda 1 milyar 100 milyon metreküp su bulunduğunu belirtti. Özellikle bu yılki yoğun kar yağışıyla birlikte, karların erimesiyle barajlardaki su miktarının daha da artacağını ve buna bağlı olarak elektrik üretiminin yükselmesini beklediklerini söyledi.

b2.webp

“Gerekli planlamalar yapılmış durumda. Yusufeli Barajı ve diğer barajlarda üretim düzenli şekilde sürdürülüyor” diyen Ergün, rezervuardaki suyun yüzde 50’sinin dolu olduğunu, üretimde kullanılabilecek seviyenin ise yüzde 10’un üzerinde olduğunu ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • Saral center / 29 Mart 2025 14:00

    Yav katkı falan olmaz bunuda yerler :)))

    Yanıtla (0) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir