Dünya'da 100 kişiden 8'i...

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde alzheimer hastalığı görüldüğünü bildirdi.Hamzaoğlu, yaptığı açıklamada, alzheimer hastalığının, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel v
Dünya'da 100 kişiden 8'i...

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde alzheimer hastalığı görüldüğünü bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı açıklamada, alzheimer hastalığının, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu söyledi.

Alzheimer hastalığının bunama yapan hastalıklar içinde en sık görülen bozukluk olduğunu belirten Hamzaoğlu, "Alzheimer hastalığının görülme sıklığı  yaş ile orantılı olarak artmaktadır. 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde alzheimer hastalığı görülmektedir. Türkiye'de de 300 bin civarında alzheimer hastası olduğu düşünülmektedir" dedi.

Hamzaoğlu, alzheimer hastalığının ilk belirtisinin genellikle unutkanlık olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Yakın zamana ait bilgileri hatırlama ya da yeni bilgiler öğrenme güçlüğü görülür. Ayrıca konuşma bozukluğu, karar verme güçlüğü, kişileri tanıyamama ya da yolunu kaybetme gibi başka zihinsel sorunlar da baş gösterir. Alzheimer hastalarında tabloya çoğu kez davranış ve kişilik bozuklukları da eşlik eder. Özellikle hastalık ilerledikçe birçok hastada depresyon, saldırganlık, huzursuzluk, hayaller görme, uyku bozuklukları ya da amaçsızca dolaşma gibi ruhsal sorunlar görülebilir."

Alzheimer belirtileri ile başvuran hastalarda klinik tabloya ek olarak yapılacak radyolojik ve laboratuvar incelemeleri sonrası uygulanacak çeşitli testler ile alzheimer teşhisinin yüzde 90 doğruluk ile konulabildiğini vurgulayan Hamzaoğlu, "Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bugün için ne yazık ki yoktur. Ancak belli bir süre hastalığın ilerleme hızını durduracak ya da yavaşlatacak bazı yeni tedavi olanakları bulunmaktadır. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır" diye konuştu.

Hamzaoğlu, amacın hastanın yaşam kalitesini arttırmak olduğuna dikkati çekerek, "Ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar kullanılır. Fakat bu ilaçların doktor kontrolünde alınması gerekir. Antioksidan özellik gösteren vitamin E ve C kullanımının yaşlılarda alzheimer hastalığı riskini azalttığı, diyete Vitamin C, E, beta karoten ilave edilmesinin algılama fonksiyonları üzerine olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir" dedi.

Fizik egzersizlerinin de beyin sağlığını olumlu etkilediğini işaret eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Eğitim düzeyi yüksek bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu saptanmıştır. B grubu vitaminlerin eksik alımının demansa neden olduğu kanıtlanmıştır. Alzheimer hastalığı olan bireylerde Özellikle B 12 vitamin eksikliği olduğu saptanmıştır. 21 Eylül Dünya Alzheimer günü dolayısıyla ile Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak alzheimer hastalığında erken tanının önemini vurgulayarak bireylerin düzenli fiziksel aktivite yapması ve sağlıklı beslenme ile alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltabiliriz."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir