Ereğli'de kurtuluş coşkusu

Ereğli’nin kurtuluş gününün yıldönümünde düzenlenen etkinlikler, Atatürk Anıtına çelenk bırakılmasıyla başladı. Ardından Alemdar Gemisinde Kore Gazilerinin eşlerine madalya ve plaket töreni düzenlendi ve ardından tören alanına geçildi.Törende Ereğli Kayma

Ereğli'de kurtuluş coşkusu

Ereğli’nin kurtuluş gününün yıldönümünde düzenlenen etkinlikler, Atatürk Anıtına çelenk bırakılmasıyla başladı. Ardından Alemdar Gemisinde Kore Gazilerinin eşlerine madalya ve plaket töreni düzenlendi ve ardından tören alanına geçildi.

Törende Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık halkı selamladı.

Törende konuşan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kdz. Ereğli’nin tarih boyunca hep ilkleri gerçekleştirmiş bir kent olduğunu söyledi. 18 Haziran 1920 tarihinin Ereğli’de bir ilkin gerçekleştirilmesi açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Posbıyık, “Bugün şanlı bir tarihe sahip olan ilçemizin kurtuluşunun 91. yıldönümünü kutluyoruz. Bugün, tarifi mümkün olmayan bir gurur ve coşku yaşıyoruz. Çünkü 18 Haziran, Milli mücadele sürecinde Karadeniz Ereğli halkına en büyük coşku ve gururu yaşatan bir tarihtir. Kdz.Ereğli halkı, bu büyük mücadelede, üstüne düşen çok önemli bir görevi gerçekleştirmiş, bizlere büyük bir değeri miras olarak bırakmıştır. Ereğli’de yaşayan insanlar olarak, 18 Haziranlarda bu büyük duyguyu, birlikte paylaşıyoruz. Kdz. Ereğlimiz, tarih boyunca hep ilkleri gerçekleştirmiş bir kenttir. 18 Haziran 1920’de, bir ilkin gerçekleştirildiği dönüm noktası olarak şanlı tarihimiz içinde hiç kuşkusuz çok önemli bir yere sahiptir. 18 Haziran 1920 tarihi, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından başlatılan Ulusal Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktalarından biridir” dedi.

Kdz. Ereğli’nin 4 bin 500 yıllık tarihi boyunca Karadeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olduğunu belirten Posbıyık, şöyle dedi:

“Bu önem, 1829 yılında Uzun Mehmet’in taşkömürünü bulması ile bir kat daha artmıştır. Kömür ocaklarımız önce imparatorluk tarafından işletilmiş, 1853 yılından itibaren de İngiliz ve Fransızların işletmesine verilmiştir. 1914 yılında 1.Dünya Savaşının başlaması ile Osmanlı İmparatorluğu, dönemin en geçerli enerji kaynağı olan taşkömürü yataklarının işletme hakkını müttefiki olan Almanlara verir. Bu durum Rusların çıkarlarına ters düşer ve 2 yıl süreyle Karadeniz Ereğli kıyıları Rus bombardımanına maruz kalır. 1918 yılında sona eren Dünya Savaşı ile Anadolu paylaşılmaya başlanır. Daha önceleri kömür madenlerini işletmiş olan Fransızlar, Karadeniz Ereğli’yi işgal ederler. İmparatorluğun başkenti İstanbul da işgal edilince, Anadolu’nun her noktası ulusal bir şahlanışa sahne olmaya başlar. Bu arada bir grup vatansever, İstanbul Limanı’nda demirli olan ve İmparatorluk Donanmasına ait kurtarma gemisi Alemdar’ı kaçırıp, Karadeniz’e açılırlar. Amaçları; gemiyi Trabzon’a götürmek ve Anadolu’daki Milli Mücadele Hareketi’ne destek vermektir. Ancak Alemdar Gemisi, Karadeniz Ereğli açıklarında Fransız gemileri ile karşılaşır. Gemi, Fransızların açtığı top ateşinden isabet alır ve işgal edilir. Fransızlar ele geçirdikleri gemiye 1 subay ile 4 asker çıkartırlar ve Alemdar Gemisi’ni İstanbul’a dönmeye zorlarlar. Alemdar mürettebatı bu işgale boyun eğmez ve ayaklanır; gemideki Fransız askerlerini esir alarak Alemdar’ı Ereğli limanına yönlendirir. Ereğli kıyısına geldiklerinde gemiyi karaya oturtmayı başarırlar. Bu, içinde bulunulan şartlar için müthiş bir mücadeledir. Ve ne yazık ki, Alemdar’ın Serdümeni Recep Kahya girişilen bu mücadelede, şehit düşer. Fransızlar, intikam hırsı ile Ereğli kıyılarını, başta hastane binası olmak üzere, bombalamaya başlarlar. Karadeniz Ereğli halkı bu baskı altında, Nimet Hoca ve arkadaşları önderliğinde Karadeniz Ereğli’deki ilk Kuva-ı Milliye hareketini başlatır. Fransızlar ise aynı günlerde esir düşen subay ve askerleri kurtarma telaşına düşerler. Esirler için yapılan pazarlıklar, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün telgrafları ile başlar. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk esirleri teslim edeceklerini, ancak “Karadeniz’de seyreden Türk bayraklı gemilere dokunulmaması konusunda ısrarcı olduklarını” bildirmektedir. Fransızlar, esirlerini geri alamayacaklarını anlayınca; 18 Haziran 1920 tarihinde işgali sona erdirirler ve Ankara Hükümeti ile bir antlaşma imzalarlar. Bu olay, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk uluslararası antlaşmasıdır. İşgal devletleri ise büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı hareketi resmen kabul etmişlerdir. Türk Milleti, Karadeniz’de Türk bayraklı gemilerin serbestçe dolaşmasının kabulü ile ilk kabotaj hakkını elde etmiştir. 18 Haziran 1920 tarihinin Ereğli için, Türkiye Cumhuriyeti için çok özel ve çok önemli bir tarih olduğunu ifade eden Posbıyık, konuşmasını şöyle tamamladı:

 

“Kurtuluş Savaşımız açısından cephane naklinde deniz yolunun kullanılmasında büyük destek sağlayan bu başarı, Türk Ordusu’na, Kurtuluş Savaşı’nın en hassas anında derin bir soluk aldırmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşı olması, ilk deniz şehidinin verilmesi, kurduğu Kuva-ı Milliye Teşkilatı ile işgalden kurtulan ilk Gazi Şehir olması nedenleriyle; 18 Haziran 1920 tarihi Karadeniz Ereğli için, Türkiye Cumhuriyeti için çok özel ve çok önemli bir tarihtir. Gazi Alemdar Gemisi’nin; bire bir maketi bugün sahilimizin en güzel yerinde müze olarak halkımıza hizmet vermekte ve bir onur abidesi olarak korunmaktadır. Kdz. Ereğli Belediyesi olarak, tarihi mirasımıza sahip çıktığımız gibi Alemdar ruhunu da yaşatmak için Gemi Çevresine İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyelerinin katkılarıyla rölyefler yaptırdık. İlçemiz tarihi kadar, ülkemiz tarihi için de ayrı bir önemi olan Alemdar Destanının canlandırıldığı bu rölyefleri tüm halkımızın görmesini arzu ediyorum. Kdz. Ereğli ve halkı, tarihin her döneminde gücünü ve onurunu sergilemiştir. Biz, Nimet Hocaları, Recep Kahyaları, şanlı tarihe imza atan, bu uğurda şehit düşen büyüklerimizi unutmadık; onları rahmetle anıyoruz. Onların sayesinde, tarihi şereflerle dolu bu kentte yaşamaktan gurur duyuyoruz. Gelecek nesiller böylesine büyük tarihi değerlere sahip olmaktan gurur duymalı, bu şanlı tarihe ve Karadeniz Ereğlimiz’e sahip çıkmalıdır. Bu konuda geleceğimizin teminatı olan gençlerimize güveniyoruz. Şunu herkes çok iyi bilmelidir ki, şanlı bir tarihe sahip olan Karadeniz Ereğli her zaman çağdaş insanların yaşadığı çağdaş bir kent olmaya, Cumhuriyet ve Atatürk değerlerine sahip çıkmaya ve bir Cumhuriyet kenti olmaya devam edecektir. Bütün dünyaya mesajımız ise her zaman; sevgi barış ve dostluk olacaktır. Ben, Kdz. Ereğli’yi özgürlüğüne kavuşturan, böyle bir şanlı tarihe sahip olmamızı sağlayan şehitlerimizi ve bugün aramızda olmayan gazilerimizi rahmetle anıyor, onların torunlarını saygı ve minnetle selamlıyorum. Tüm halkımızın Kurtuluş Yıldönümünü bir kez daha kutluyor, en derin saygılarımı sunuyorum.”

Konuşmaların ardından 18 Haziran Ereğli’nin Kurtuluş günü dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi. Ödül töreninden sonra Ereğli Belediyesi Folklor Ekibinin gösterisi gerçekleştirilmesinin ardında geçiş töreni ile kutlamalar son buldu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler