Eren Küresel rekabet için uyardı

TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Türkiye'deki işletmelerin küresel rekabete karşı önlem almaları ve bu yarışa kendilerini hazırlamaları gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulu
Eren Küresel rekabet için uyardı

TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Türkiye'deki işletmelerin küresel rekabete karşı önlem almaları ve bu yarışa kendilerini hazırlamaları gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şadan Eren, işletmelerin öncelikle yurt dışına açılmaları gerektiğini savunurak, ”İşletmeler yurtdışına açılmalıdır. Bunun yolu da rekabetten geçiyor. İşletmelerimiz yurt dışına açılmasa bile yurt içinde yabancı işletmeler ile rekabet etmek zorundalar” dedi.

Bugün işletmeler arasında en popüler kavramların ''küreselleşme ve rekabet'' olduğuna dikkat çeken Eren “Hemen hemen her sektörde yoğun bir rekabet var. İşletme ölçeği ile üretilen ürünün katma değeri küçüldükçe daha yoğun rekabetle karşılaşılmaktadır.

Bu nedenle işletmelerin faaliyetlerini her geçen gün daha verimli hale getirmeleri ve ürünlerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu da işletmenin üretimdeki verimi artırması, inovatif olması, finansman yönetimini daha etkin yapması ve bunların sonucunda dünya pazarlarına açılabiliyor olmasını gerektirir. Bunlar rekabetin ana unsurlarıdır” şeklinde konuştu.
“Gelişmiş batı ülkeleri ve uzak doğu da KOBİ'lerin bilgiye ulaşmalarına destek vermek amacıyla danışmanlık sistemleri oluşturulmuştur” şeklinde sözlerine devam eden Başkan M. Şadan Eren, şunları söyledi:
”Bu çalışmalar 70'li yıllarda başlamıştır. Kurulan sistemler genellikle kamu tarafından desteklenmiştir ve halen kamu tarafından desteklenmektedir. Ülkemizdeki KOBİ'lerin yeterli sayıda uzman personel istihdam edemediğini biliyoruz. Bu işletmelerimizin dünyayla rekabet edebilmeleri için istihdam edemedikleri uzmanlık alanlarını danışmanlık şirketlerinden karşılamaları gerekmektedir. Bizim amacımız KOBİ'lerimize her alanda danışmanlık hizmeti veren danışmanlık şirketlerinin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ülkemizde belirli alanlarda sınırlı sayıda danışmanlık şirketleri vardır. Yönetim danışmanlığı, üretim yönetimi, finansal danışmanlık, ihracat danışmanlığı gibi alanlarda KOBİ'lere yönelik faaliyet gösteren danışmanlık şirketi ise yok gibidir. Bunun ana nedenlerinden biri KOBİ'lerin danışmanlık ücretini vermeye hazır olmaması ve bir diğeri de KOBİ'lerin istediği desteği verecek yapılarının olmamasıdır. Ülkemizde KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu danışmanlık yapısının oluşturulması amacıyla 2002 yılında Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) projesine öncülük ettik ve 12 ABİGEM ile hizmet verilmeye devam edilmektedir. Dolayısıyla ABİGEM'ler ülkemizde bir uzman havuzu oluşmasına çok önemli bir destek sağlamaktadırlar. Diğer yandan, ABİGEM ağının genişlemesiyle birlikte tüm bu ağın kendi içerisinde ve dışarıyla koordinasyonunu sağlayacak, bu merkezlerin uluslar arası piyasalara açılmalarına yardım edecek bir yapının oluşturulması için de proje kapsamında bir merkezin birliğimiz bünyesinde temelleri atılmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir