Ergenekon'a Trabzonlu hakim
TÜRKİYE tarihinin en önemli soruşturmalarından biri olan ve yaşanan büyük tartışmalar nedeniyle gündemden düşmeyen Ergenekon Operasyonu Davası, başkanlığını Trabzonlu Hâkim Köksal Şengün'ün yaptığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşülecek. 48'i tu
TÜRKİYE tarihinin en önemli soruşturmalarından biri olan ve yaşanan büyük tartışmalar nedeniyle gündemden düşmeyen Ergenekon Operasyonu Davası, başkanlığını Trabzonlu Hâkim Köksal Şengün'ün yaptığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşülecek.
48'i tutuklu toplam 86 sanığın yargılanacağı davanın 2 bin 455 sayfalık iddianamesi inceleniyor.
Bilindiği gibi Ergenekon Operasyonu'nu başlatan ihbar da 12 Haziran 2007 tarihinde Trabzon'dan yapılmıştı. İhbar üzerine Ümraniye Çakmak Mahallesi'nde, Oflu Ali Y. ve Mehmet D.'nin oturduğu bir gecekonduda 27 adet el bombası ele geçirilmiş ve soruşturma Ergenekon yapılanmasını deşifre etmişti.
Sert mizacı ve dürüstlüğüyle tanınan, 1980 döneminde Erzurum'da Sıkıyönetim Mahkemesi Başkanlığı da yapan Köksal Şengün'ün en bilinen özelliği ise tahliye kararlarını zor vermesi. Hâkim Şengün, 1993 yılında 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'ndeki bazı hâkimlerin bir uyuşturucu kaçakçısını rüşvetle tahliye ettiklerini de ortaya çıkarmıştı.
Avukat Ali Rıza Dizdar, Şengün'ün katı bir hukukçu ve isminin lekelenmesinden çekinen biri olduğunu belirterek, "Dosyayı çok iyi okur, üzerinde pratik yapar. Duruşmalarda son derece naziktir ama bir o kadar da katı hukukçudur. Tam emin olmadan kimseyi tahliye etmez ama sonuçta en doğru kararı verir. Kimsenin onun verdiği karardan şikâyet ettiğini bilmem" dedi.
İHBAR TRABZON'DAN GİTMİŞTİ
Bilindiği gibi Ergenekon Operasyonu'nu başlatan ihbar da 12 Haziran 2007 tarihinde Trabzon'dan yapılmıştı. Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'nın 156 İmdat telefonuna yapılan ihbar üzerine Ümraniye Çakmak Mahallesi'nde, Oflu Ali Y. ve Mehmet D.'nin oturduğu bir gecekonduda 27 adet el bombası ele geçirilmişti. İki zanlı, MKE yapımı olan ve silahlı kuvvetler tarafından kullanılan bombaları Kuvvai Milliye Derneği Kurucular Kurulu Üyesi ve İstanbul Şube Başkanı olan Emekli Astsubay Oktay Y.'den aldıklarını belirtmiş ve derinleştirilen soruşturma Ergenekon yapılanmasını deşifre etmişti.
DERİN YAPILANMA ÇÖKERTİLDİ
Türkiye gündeminde büyük yankı uyandıran ve Ergenekon Operasyonu olarak adlandırılan soruşturma kapsamında aralarında emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek gibi ünlü isimlerin de bulunduğu 53 kişi tutuklandı, 36 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, 36 kişi hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Tanık Koruma Programı'ndan yararlandırılarak kimlikleri sır gibi saklanan 20 tanığın verdiği ifadeler ve gözaltına alınan zanlıların ev ve ofislerinde ele geçirilen belgeler doğrultusunda bir yıldan fazla süren soruşturma sonucunda, 48'i tutuklu toplam 86 kişi hakkında 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, üye olmak, yardım etmek ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı eylem yapmak, Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi'ne saldırılar, devletin gizli belgelerini temin etmek, askeri itaatsızlığa teşvik, halkı kin düşmanlığa teşvik etmek' suçlarından dava açıldı.
TRABZONLU HAKİM MAHKEME BAŞKANI
Ergenekon Davası, başkanlığını Hakim Köksal Şengün'ün yaptığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Mahkeme heyeti, 2455 sayfalık iddianameyi incelemeyi sürdürüyor. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, sert mizacıyla tanınan bir hakim.1980 döneminde Erzurum'da Sıkıyönetim Mahkemesi Başkanlığı da yapan Şengün'ün en çok konuşulan yönü zor tahliye kararı vermesi. Elindeki dosyayı çok sıkı incelemesiyle bilinen Şengün'ün, klasik yargılama dışına çıkarak 6 tanığı bir arada dinlediği de biliniyor.
"ZOR TAHLİYE EDER, KATI HUKUKÇUDUR"
Adalet camiasında dürüstlüğüyle de ün yapan Hâkim Şengün, 1993 yılında 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'ndeki bazı hâkimlerin bir uyuşturucu kaçakçısını rüşvetle tahliye ettiklerini de ortaya çıkarmıştı. Yıllardır, girdiği duruşmalarda Şengün'ü yakından tanıdığını belirten Avukat Ali Rıza Dizdar, "Dosyayı çok iyi okur, üzerinde pratik yapar. Duruşmalarda son derece naziktir ama bir o kadar da katı hukukçudur. Tam emin olmadan kimseyi tahliye etmez ama sonuçta en doğru kararı verir. Kimsenin onun verdiği karardan şikâyet ettiğini bilmem" dedi