Faruk Özaka açık mektup
Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ihtiyaçlara cevap verecek benzer tip projelerinden biriyle gerçekleştirilecek olan Spor Lisesi tesisinin, Kamp Eğitim Merkezi'ne dönüştürülmesi, 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları'nda alınacak madalya sayısını artıracaktır Pekin
Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ihtiyaçlara cevap verecek benzer tip projelerinden biriyle gerçekleştirilecek olan Spor Lisesi tesisinin, Kamp Eğitim Merkezi'ne dönüştürülmesi, 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları'nda alınacak madalya sayısını artıracaktır
Pekin Olimpiyat Oyunlarının ardından Ülkemizin başarısızlığının tartışılması gündemdeki sıcaklığını korurken, sekiz yıllık bir planlama ile Çin'in rekor madalyaya sahip olmasının yankıları devam ediyor. Olimpiyatları kazandığı tarihten itibaren hem tesisleşmeye başlayan hem de olimpizm sporcu modelini geliştiren Çin'in başarı modelinin 2011 Avrupa Gençlik olimpiyatlarına model alınması gerektiğine işaret edildi. Trabzon'da yapılacak olan Avrupa Gençlik Olimpiyatları öncesinde tesislerin uluslar arası norm ve standartlara kavuşturulmasının yanı sıra sporcu sayısal fazlalığının da önemli yer tutacağı kabul görüyor.
Trabzon 2011'e Hazırlansın
Türkiye'nin sporda adeta kalbi olan Trabzon'un Karadeniz oyunlarının ardından Avrupa Gençlik Olimpiyatları'na da ev sahipliği yapacak olması ilin kalkınmasında, gelişmesinde önemli yer tutacak. Geçtiğimiz günlerde Bakan Faruk Özak'ın duyarlılığı ve ilgisiyle Kıyı Kenar kanununda yapılan değişikliklerle Olimpiyatlar için yapılacak tesislerin önü açılmıştı. Trabzon Spor Lisesi'nin yeni binası için Beştaş köyündeki kamulaştırılan 70 dönümlük arazisi ile yeni bir tesis şansı yakalayan sporcular bu projeye sahip çıkılmasını ve geliştirilmesini bekliyorlar. Ancak Okulun Milli Eğitime bağlı olması uygulanan benzer tip projelerin Uluslararası normlar yerine ihtiyaca cevap verecek şekilde düzenlenmesi 2011'e hazırlanan Trabzon için dezavantaj olacak.
Tip Değil Örnek Proje Olsun
Henüz temeli atılmadan ve proje safhasında olan bu kompleksin yapılmasında alınacak karar tarihi nitelik taşıyacak. Bakanlığın Spor Lisesi projesinde bulunan 3 temel binaları, 16 derslikli okul binası, Pansiyon binası ve Spor Salonu'ndan oluşuyor. Milli Eğitim Bakanlığının benzer tip projesi olan 16 derslik okul binasının yanı sıra 300 kişilik pansiyon binasının da tip proje olduğuna dikkat çekildi. Bu tesisin, pansiyon modeli değil Kamp ve Eğitim Merkezi modelinde projelendirilmesinin 2001 Avrupa Gençlik Olimpiyatları'nda da kullanılabilir olması açısından önemli olduğu vurgulandı. En son yapılan benzer proje Anadolu Güzel Sanatlar Pansiyonunun, Spor Lisesine uygun olmadığı açıkça görüldü.
Başkanlar Trabzonlu
Salon sporlarının gelişmesi açısından spor salonlarının önemine değinilirken 5 bin 250 metrekare üzerine kurulu Çukurova Üniversitesi Sakıp Sabancı Spor Salonu modelinin Spor Lisesi'nin ve Trabzon'un ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte olduğunun altı çizildi. Milli Eğitim Bakanlığının örnek bir Spor Lisesi projesinin emsali olmaması, projede olması gereken yüzme havuzu ve Nizami futbol sahasını da eksik bırakıyor. Projeyi gerçekleştirecek olan TOKİ başkanı Erdoğan Bayraktar ile Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın Trabzonlu olması, ve Trabzon Valisi Nuri Okutan'ın spora önem ve destek vermesinin projenin uluslar arası normlarda yapılması için bir şans olduğuna işaret edildi.
Hayati Önem Taşıyor
Eğitime en fazla desteği veren ve açılan derslik ve okul sayısı ile bir rekora sahip olan, sporun hayatında önemi hiç eksilmeyen Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak'ın bu projeyi sahiplenmesi gerektiğine önemle işaret edildi. Belirtilen normlarda bir kamp eğitim merkezinin yapılmasının Trabzon sporunu hayli ileriye taşıyacağı ve 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları'nda alınacak madalya sayısını arttıracağı vurgulandı. Ülke tanıtımı kapsamında yapılan ölü yatırımların yerine, kalıcı projelere önem verilmesinin, bu anlamda da Trabzon'un gelecek 50 yıldaki ihtiyacına cevap verebilecek bir Spor Lisesi projesinin ortaya koyulmasının hayati önem taşıdığı fikri benimsendi.