Fidan alırken bunlara dikkat edin!
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, üreticilerin fidan alımında ve dikiminde yapılan uyarılara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.Birşen, mart ayıyla birlikte fidan dikimlerinin başladığını, nisan sonuna kadar fidan dikimi yapılabile
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, üreticilerin fidan alımında ve dikiminde yapılan uyarılara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Birşen, mart ayıyla birlikte fidan dikimlerinin başladığını, nisan sonuna kadar fidan dikimi yapılabileceğini belirterek, "Meyve fidanları sertifikalı özel kuruluşlardan alınabileceği gibi il ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden de temin edilebilir" dedi.
Kökleri yaralanmış meyve fidanlarının alınmaması gerektiğini ifade eden Birşen, "Saçak köklerinin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Gözleri uyanmaya başlamış fidanlar alınmamalıdır. Aşırı ince ve aşırı kalın gövdeli fidanların toprakta tutumu güç olacağından bu tür fidanlar tercih edilmemelidir. Fidan alınırken aşı yerine çok dikkat etmek gerekir, mutlaka anaç ile kalemin kaynaşma yerini görmemiz ve aşılı olduğuna ikna olmamız gerekir. Alacağımız fidanın kökünde ur, gövdesinde kabuklu bit gibi hastalık ve zararlılar olmamalıdır" diye konuştu.
Birşen, fidan alımı kadar fidan dikiminin de önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Fidanlar dikim öncesi budamaya tabi tutulurlar. Yapılan budamada fidanın kök ve dal dengesi sağlanılır. Kök budamasında söküm sırasında zedelenen yaralı kökler temizlenir. Fidanların dikileceği çukurlar önceden açılarak hazır hale getirilir. Çukurlar 70-80 santimetre derinlikte ve genişlikte olmalıdır. Çukur açılırken üst toprak bir tarafa, alt toprak da diğer tarafa ayrı konulur. Dikim esnasında üst toprak bir miktar yanmış çiftlik gübresiyle karıştırılarak çukurun dibine konulur. Fidan dikim tahtasının yardımıyla çukura yerleştirilir. Fidanın aşı noktası çukurun 8-10 santimetre yukarısında olmalı ve hakim rüzgar yönüne bakmalıdır. Çukur gübreli toprakla zaman zaman sıkıştırılarak doldurulur. Fidanın dibine herek dikilerek fidan hereğe bağlanır. Etrafı çanak yapılarak bolca can suyu verilir. Üreticiler fidan alımında ve dikiminde yaptığımız uyarılara mutlaka dikkat etmelidirler."