Fındık Aflatoksin'i Yenecek
Türk fındığının Avrupa Birliği'ne ihracatında sürekli sorun olarak öne çıkarılan aflatoksin tehlikesinin ortadan kalkma ihtimali belirdi. AB Gıda Komisyonu'nun fındık için belirlenen aflatoksin düzeyini 2 ppb düzeyinden 8 ppb düzeyine yükseltmek için çalı
Türk fındığının Avrupa Birliği'ne ihracatında sürekli sorun olarak öne çıkarılan aflatoksin tehlikesinin ortadan kalkma ihtimali belirdi. AB Gıda Komisyonu'nun fındık için belirlenen aflatoksin düzeyini 2 ppb düzeyinden 8 ppb düzeyine yükseltmek için çalışma yapması sektörü umutlandırdı.
İstanbul İhracatçı Birliği'nin yayın organı İnfofarm Dergisi'ne açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Güner Özay, AB'nin B1 kategorisinde 2 ppb limit düzeyi belirlenen fındığın aflatoksin düzeyinin 8 ppb'ne yükseltilmesi için çalışma yapıldığını belirtti.
Avrupa Komisyonu'nun aflatoksin riski nedeniyle Türkiye menşeli fındık, Antep fıstığı ve kuru incir ile bunlardan elde edilen bazı ürünlerin ithalatına özel tedbirler getirdiğini hatırlatan Özay, bu ürünlerden imal edilen bisküvi, gofret, çikolata, helva, baklava gibi işlenmiş tarım ürünlerinin de yeni karar kapsamında olacağını kaydetti.
ABD'de bile aflatoksin limitlerinin 20 ppb gibi yüksek düzeylerde olmasına rağmen ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80'ini ihraç ettiğimiz AB ülkelerinde legal limitlerin çok düşük düzeyde olmasının sıkı kontroller getirdiğini, ürünlerin geri gönderilmesi, fiyat düşürülmesi gibi uygulamalar baş gösterdiğini ve bunun da Türk fındığının itibarını zedelediğini anlatan Özay, 8 ppb limitinin kabul edilmesi durumunda bu sorunun ortadan kalkacağı müjdesini verdi.
"AFLATOKSİN ARTIK TEHLİKE DEĞİL"
Öte yandan, Ordu İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Şaban Akpınar, Türk fındığında son yıllarda gerçekleştirilen teknolojik atılımlar sonucu aflatoksin sorununun ortadan kalktığını belirtti. Türkiye'nin en fazla fındık ihracat merkezi olarak Ordu Gıda Kontrol Laboratuarı'nda 2003-2006 yılları arasında resmi amaçlı olarak alınan ve aflatoksin analizine tabi tutulan toplam 38 bin 934 fındık numunesinin ortalama yüzde 94'ünün 2 ppb'nin altında 'temiz' olduğunu vurguladı.
Akpınar, "Tablodan anlaşıldığı üzere aflatoksin fındık için büyük bir risk oluşturmamaktadır. Bizdeki değerler AB'nin belirlemiş olduğu aflatoksin limitlerinin çok altında bulunmaktadır. Aflatoksinin fındık açısından çok fazla riskli olmadığını AB Gıda ve Veterinerlik (FVO) Ofisi'nin raporlarından da görmek mümkündür. Ancak kuru incirde aflatoksin farklıdır. Kuru incir en fazla küf gelişimi ve sonunda da aflatoksin oluşumu riskiyle karşı karşıyadır. Fındık ise buna daha az açıktır" dedi.
AFLATOKSİNE KARŞI ÖNLEMLER
Uzmanlar, fındık üreticilerinin aflatoksine karşı uyarılarını sürdürüyor. Buna göre fındıkta aflatoksin oluşumunu önlemek için hasat öncesi üretim alanlarının temiz tutulması, doğru zaman ve dozda gübreleme, ilaçlama ve sulama yapılması gerektiği kaydedildi. Hasat sırasında ise fındığın toprakla temasının önlenmesi gerektiğini belirten uzmanlar, hasat sonrası fındıkların yüzde 5-7 nem oranında kurutulması, kurutmanın mekanik kurutucularda yapılması, kurutma sırasında fındığın yağmurdan korunması, ürünün toprak zeminde bekletilmemesi ve uygun ambalaj tekniklerinde ambalajlanması gerektiğine dikkat çekti.