Fındık fiyatları bugün ne kadar? Güncel fındık fiyatı 12.10.2016
Fındık fiyatlarında değişim yaşandı mı? Düşüş mü yoksa artış mı var? İşte detaylar
Üreticilerin dört gözle beklediği fındık fiyatları artışı bir türlü gelmek bilmiyor.
Son yıllarda yaşanan düşüş üreticiyi mağdur durumda bırakmaya devam ediyor. Büyük bir zahmetle yapılan hasat karşılığını bulamamaya devam ederken üreticiyi isyan noktasına getiriyor. Bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle rakamların artışa geçeceği ve en az 15 TL olacağı tahmin ediliyordu. Ancak bu tahminler şimdilik boş çıktı. Rakamlar 12 TL bandını yukarıya çıkmıyor. Geçen sene 7 TL'yi gören fındık fiyatının bu yıl da beklenenden az olması herkesi şaşkına çeviriyor.
Bu konudadeğerlendirmede bulunan yetkililer ise rakamlardaki düşüşün en büyük nedenini piyasanın tekelleşmesi olarak gösteriyor. Ayrıca üreticinin ürünü pazara erken indirmesi ve emanete bırakması da önemli etkenler arasında gösteriliyor. Bilindiği gibi Karadeniz'de önemli geçim kaynaklarından biri fındık ancak üretici geçmişteki gibi karşılığını bulmakta zorlanıyor. Ve devletten bu konuya somut adımlar atmasını bekliyor.
GÜNCEL FINDIK FİYATLARI
Akçakoca | 11,25 TL | 11,75 TL |
Çarşamba | 11.15 TL | 11,65 TL |
Düzce | 11,25 TL | 11,75 TL |
Fatsa | 11.00 TL | 11,50 TL |
Giresun | 12.50 TL | 13,00 TL |
Kocaeli | 12.00 TL | 12,50 TL |
Ordu | 11,25 TL | 11,75 TL |
Sakarya | 11,00 TL | 11,50 TL |
Samsun | 11.50 TL | 12,00 TL |
Terme | 11,20 TL | 11,70 TL |
Trabzon | 11,50 TL | 12,00 TL |
Ünye | 11,25 TL | 11,75 TL |
Zonguldak | 11,50 TL | 12,00 TL |
ÖNEMLİ UYARI
Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2015 yılı fındık alan bazlı gelir desteği süresinin 28 Ekim'de sona ereceği bildirildi. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, 2015 üretim yılı çiftçi kayıt sistemi başvurusu yaptığı halde, fındık alan bazlı gelir desteği müracaatlarını yapamayan fındık üreticilerine Bakanlar Kurulu kararı ile ek başvuru hakkı verildiği anımsatıldı.. Açıklamada, "İlgili karar uyarınca 2015 yılı Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği başvurusunu yapmamış olan üreticilerimizin 28 Ekim 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar, 2015 üretim yılında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı bulundukları ilçe müdürlüklerimize başvurularını yapmaları gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.
YENİ DÖNEM
Karadeniz’de yetişen ısırgan otları birçok alanda değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak. Karadeniz bölgesinde en çok fındık bahçelerinde görülen ısırgan otu ikili tarım sayesinde üreticiye aynı bahçede ikinci ürün hasadı yaptırarak ekonomik gelir sağlayacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından maddi olarak desteklenen İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Yard. Doç. Dr. Adem Çınarlı öncülüğünde İl-Ca Bitkisel Ürünler Ar-Ge Üretim tarafından yürütülen projenin başlangıç toplantısı Espiye Orman İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Proje sunumunu gerçekleştiren Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Derya Efe, ısırgan otunun Doğu Karadeniz bölgesinde özellikle fındık bahçeleri ve diğer tarlalarda yabancı ot olarak bulunduğunu belirtti.
Proje ile ısırgan otunun birçok alanda değerlendirileceğini kaydeden Efe, “Projede fiziksel ve kimyasal yollarla imha edilen ısırganın toplatılarak hem boyar madde hem de lif elde edilmesi, üretilen maddelerin ülkemiz sanayine kazandırılması, tarım yapılan alanlardaki istenmeyen ısırgan bitkilerinin zehirli kimyasallar kullanılmadan bertaraf edilmesinin sağlanmasının amaçlanıyor” dedi. Projenin üretim konusuyla ilgilenen Berrin Çamur ise, yöre halkıyla işbirliği içinde olduklarını dile getirerek “Köylü alim değildir, ama ariftir. Ondan dolayıdır ki yöre halkıyla birlikte çalışarak onlardan çok şeyler öğrendik” ifadelerini kullandı. “Karadeniz bölgemizde fındıkla iç içe yetişen ısırgan bitkisinden yararlanarak sektör ihtiyacı giderilmeye çalışılacaktır” diyen Çamur,”Özellikle de fındık ve ısırganın aynı bahçeden elde edilecek olması projemizin özgün yönünü oluşturmaktadır. Karadeniz Bölge’sinde özellikle fındık bahçelerinde ve diğer tarlalarda yabancı ot olarak bulunan ısırgan bitkisinin, kimyasal yollarla imha edilmesi istenmediğinden, Soğukpınar beldesinde yaşayan sosyal girişimci Mehmet Yılmaz’ın öncülüğünde köy halkı organize edilerek ısırgan bitkisi toplatılmıştır. Toplanan ısırganlar dan da katma değeri yüksek ürünler elde edilecektir. Bölgemiz ve ülkemiz için önemli olan fındık bahçelerinde ikili tarım çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ikili tarım kapsamında fındık ve ısırganın bölge ekonomisine kazandırılması amaçlanmıştır” diye konuştu. Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce de böyle projelerin yöreye ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını, DOKAP olarak ülke ve yöre için yapılacak projeleri her zaman destekleyeceklerini kaydetti.
KÜLLENMEYE KARŞI EĞİTİM VERİLDİ
Trabzon'un Arsin ve Vakfıkebir ilçelerinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Giresun Fındık Araştırma Enstitü Müdürlüğünün işbirliğinde fındıkta "külleme hastalığı"na karşı uygulanacak kültürel ve ilaçlı mücadeleyle ilgili eğitim verildiği bildirildi.
Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, fındıkta külleme hastalığının, Trabzon'da ve Doğu Karadeniz'de yoğun şekilde görüldüğü ifade edildi. Külleme hastalığına karşı Giresun Fındık Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile ortaklaşa eğitim çalışması düzenlendiği vurgulanan açıklamada, "İlimiz ve bölgemizde yoğun görülen külleme hastalığına karşı İl Müdürlüğümüz ve Giresun Fındık Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmayla Enstitü Müdürlüğünden konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Sezer, il ve ilçe müdürlüklerinde çalışan teknik personeller ile ziraat odaları başkanları ve tarımsal yayım danışmanlarının katılımıyla Vakfıkebir ve Arsin ilçelerimizde, hastalığa karşı uygulanacak kültürel ve ilaçla mücadele hakkında eğitim verildi." ifadesine yer verildi.
Açıklamada, mevsim itibarıyla fındıkta budama dönemi öncesinde olunduğuna işaret edilerek, şunlar kaydedildi: "Eğitimde, budama mevsimi öncesinde olmamız nedeniyle fındıkta budama yapılırken özellikle külleme hastalığı açısından kültürel mücadele kapsamında bitkilerin güneşlenmesi ve hava sirkülasyonunu sağlamak için budama ile hastalıklı bitki artıklarının imhası, yabancı ot ile mücadelenin önemi vurgulandı. Kimyasal mücadelede ise ilk ilaçlamanın hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde, diğer bahçelerde ise belirtiler görülür görülmez, uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa ürünün etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılacak." Bütün mahallelerde budama ve külleme eğitimi verileceği bildirilen açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay'ın da şu ifadelerine yer verildi: "İlimizde yetiştirilen tarım ürünleri içerisinde önemli bir yere sahip olan fındıkla ilgili olarak üreticilerimizin Ekim ile Kasım aylarında yapması gereken iş ve işlemler kapsamında başta budama, gübreleme ve külleme hastalığı olmak üzere fındıkta uygulanacak kültürel önlemler ile hastalık ve zararlılara yönelik eğitimler gerçekleştirmeyi planladık. Bu eğitimler, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizde görevli teknik elemanlar tarafından her mahallede olmak üzere gerçekleştirilecektir. Eğitime katılımın istenen düzeyde olmasını sağlamak amacıyla ilgili mahalle muhtarları ve sivil toplum örgütleri ile irtibata geçilerek, gerekli duyuru ve tanıtımlar yapılıp, eğitim programı hazırlanacak. Önümüzdeki haftadan itibaren de fındık üreticilerimize bu eğitim ve bilgilendirmeler yapılacak."
DESTEK BAŞVURUSUNUN SÜRESİ UZATILDI
AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, fındıkta alan bazlı gelir desteği için başvuru süresinin 28 Ekim 2016 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı.
Fındıkta alan bazlı gelir desteği için başvuru süresi uzatıldı. Konu ile ilgili bir açıklama yapan AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, “Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı gereği 2015 yılı ürünü fındık alan bazlı gelir desteği müracaatları, 01 Nisan 2016 tarihinde sona ermişti. Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 2015 üretim yılında çiftçi kayıt sistemi ve fındık kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmış üreticiler için fındıkta 2015 yılı ürünü alan bazlı gelir desteği için son başvuru tarihi 28 Ekim 2016 tarihine kadar uzatıldı” dedi. Milletvekili Muhammet Balta, sözlerini şöyle sürdürdü: “Trabzon’da bu dönemde, müracaat eden 59 bin 087 üreticiye 95 milyon 241 bin 076 TL alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılmıştı. 2015 yılı müracaatlarının 2015 üretim yılı çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) kayıtları sona erdikten sonra başlaması nedeniyle bazı çiftçilerimiz zamanında müracaat edemediler. Trabzon genelinde 2 bin 118 fındık üreticisinin ÇKS kaydı olduğu halde öngörülen süre içinde müracaat edemediği tespit edilmiştir. Söz konusu çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla başvuru süresinin 28.10.2016 tarihine kadar uzatılması için Bakanlar Kurulu Kararı Değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.” Öte yandan fındık alan bazlı gelir ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin başvuru öncesinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını güncellemeleri gerekiyor. Üreticiler ancak bundan sonra alan bazlı gelir desteği için başvuruda bulunabiliyor.
FINDIK YURTDIŞINA MI KAÇIRILIYOR
2016 yılı fındık hasadının üreticiye 13 TL’ye mal olduğunu belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, serbest piyasada işlem gören fiyatın maliyet seviyesinde olduğunu ve üreticinin daha iyi bir fiyat beklentisi içinde olduğunu söyledi. Karan, Türk fındığının ise izinsiz olarak yurt dışına çıkarıldığını iddia ederek, bunların araştırılmasını istedi.
GZO Başkanı Nurittin Karan, fındık fiyatları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Fındık üreticisinin alın teri her sezon olduğu gibi bu sezonda gasp edilmeye çalışılıyor” dedi. Pazara ürün inmemesine rağmen fındık fiyatının baskı oluşturularak düşürüldüğünü belirten Karan, “Cumhuriyet tarihinin en düşük rekoltesi olduğu bir dönemde fiyatın yükselmemesini anlamak mümkün değil. Bu yıl üreticimize bir kilo fındığın maliyeti ortalama 13 liradır. Bir ürünü satarken en az yüzde 30 kar payı konulduğunu hesap edersek bu yıl bizim ürünümüzün değeri 17-18 lira olmalıdır. Buna rağmen halen fındık fiyatını düşürme çabası içerisinde olanlar ne yazık ki, üretici ve Türk fındığına ihanet etmektedir. Fındık konusunda Avrupalı alıcıların hakkını koruyanlar acaba ülkenin teminatı olan Karadeniz insanının hak ve hukukunu koruma çabası ve gayretinde ne zaman olacaktır. Fındıkta arz ve talepten bahsedenler nerede? Talep var ama biz fındık satmıyoruz dersek sonrada çıkıp, Türk fındığı tehlike altında dersek kimse bize inanmaz” ifadelerini kullandı.
“Türk fındık fidanları izinsiz yurt dışına mı çıkartılıyor?”
Türk fındığından dolar kazanıp Gürcistan’da fındık dikim alanları tesis edenlerin kamuoyuyla paylaşılmasını isteyen Karan, “Gürcistan’da hangi ihracatçı ve sanayici fındık bahçesi tesis etti, bunlar araştırılarak kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Biz üreticinin çoğu hasat için bahçeye girmeyecek derken üreticiye çok fındık var diyenler bugün fiyat gitmesin diye Gürcistan’da, Azerbaycan’da dikim alanları artmış diyor. Acaba bu alivreciler tesis ettikleri bahçelere fındık fidanlarını bizim bahçelerimizden söküp mü götürdü? Üreticimize bu hainliği kimler yapıyorsa ortaya çıkarılmalıdır. Biz yurt dışından bir sebze, meyve tohumunu dahi izinsiz ülkemize sokamazken, tarımsal alanda ülkemize büyük döviz girdisi sağlayan fındıkta fidanlar gizlice yurt dışına mı çıkartılıyor? Bütün yetkilileri bu konuda göreve davet ediyoruz” diye konuştu. Rekabet Kurulu’nun fındıkta tekelleşmeyle ilgili ön raporuna dair yaptıkları eleştirilerin amacına ulaştığını ve Rekabet Kurulu’nun yeniden tekelleşmeyi mercek altına aldığını vurgulayan Karan şöyle devam etti: “Rekabet Kurulu’ndan gelen bir heyet odamızı da ziyaret ederek görüşlerimize başvurdu. Gayet olumlu geçen görüşmeden üreticilerimiz adına son derece memnun kaldığımızı ifade etmek isteriz. Kurulun yapacağı araştırmanın ardından üreticilerimiz lehine olumlu sonuçlar çıkacağına inancımız tamdır.”