Fındık fiyatları ne durumda? Fındık fiyatının güncel rakamları

Fındık fiyatları bir türlü yükselmedi. Son durum hakkındaki bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz

Fındık fiyatları ne durumda? Fındık fiyatının güncel rakamları

Doğu Karadeniz'in en önemli gelir kaynağı olarak gösterilen ancak yıllardır beklentileri karşılamakta yetersiz kalan fındık fiyatları ile hiçbir üreticiyi sevindirmiyor. Beklenenin aksine sürekli düşüşte olan fındık fiyatı üreticii bunaltmış durumda. Geçtiğimiz sezon adeta dip yapan ancak bu yıl rekoltenin düşük olması sebebiyle yüksek rakamlar beklenen ürün yine istenilen rakamlara çıkmadı. 13 TL bandında ilerleyen fiyatların en az 15-16 TL'ye yükselmesi isteniyor. Rakamların Beklentilerin çok uzağında kalması üreticiyi oldukça zor durumda bırakıyor. En büyük gelir kaynağıyken deyim yerindeyse artık para etmeyen ürün için devletin harekete geçmesi ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi isteniyor.

Peki neden rakamlar yükselmiyor. İşte bu sorunun cevabını yetkililer özellikle bir kesimin piyasayı elinde tutmasından kaynaklandığını söylüyor. Ayrıca pazara erken indirilen ürün de önemli bir etken olarak gösteriliyor. Yetkililer emanete de bırakılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şube En düşük En yüksek
Akçakoca 12,00 TL  13,00 TL 
Çarşamba 12.20 TL  12,50 TL 
Düzce 12,00 TL  13,00 TL 
Fatsa 12.25 TL  12,75 TL 
Giresun 13.62 TL  14,12 TL 
Kocaeli 12.00 TL  12,50 TL 
Ordu 12,25 TL  12,75 TL 
Sakarya 12,00 TL  12,50 TL 
Samsun 12.00 TL  12,50 TL 
Terme 12,00 TL  12,50 TL 
Trabzon 11,50 TL  12,00 TL 
Ünye 12,25 TL  12,75 TL 
Zonguldak 11,50 TL  12,00 TL 

SEL MAĞDURLARINA YARDIM

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde geçen hafta meydana gelen sel felaketinde su basan depolarda olumsuz etkilenen fındıklar makinelerde kurutuldu.  Trabzon Ticaret Borsası’na üye fındık tüccarlarına ait depolardaki fındıklar 21 Eylül’de meydana gelen sel felaketinde su altında kalmışlardı. TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Oltan Gıda ile sudan olumsuz etkilenen fındıkların kurutulması için anlaşma yaptıklarını belirterek, “Mevcut 12 kurutma makinesinde yaklaşık 105 ton fındığın su baskını sonrası nemleri ölçülerek kurutulmuşlardır” dedi. 3 yıl önce kurulan Fındık Kurutma Merkezi’ne getirilen fındıklar nem oranlarına göre 4 ile 6 saat arasındaki bir sürede kabul gören miktar olan yüzde 6’ya düşünceye kadar kurutma işlemine tabi tutuldular.

ÜRETİCİYE YENİ FIRSAT
Fındıkta her yıl üreticilere ödenen alan bazlı gelir desteği başvurusu yapamayan ve destek ödemelerinden faydalanamayanlara getirilen ek başvuru hakkı için müracaatlar başladı. 
Fındık destek ödemelerinden yararlanamayan Türkiye genelinde 10 bin, Ordu’da 3 bin 500 üreticinin başvurusunun alınmasına başlandı. Üreticiler 30 Aralık 2016 tarihine kadar bağlı bulundukları il ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvuruda bulunabilecekler. Konu ile ilgili açıklama yapan AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Ordu’da Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 120 bin fındık üreticisi olduğunu, 2016 yılı için Türkiye genelinde 10 bin, Ordu’da 3 bin 500 fındık üreticisinin destekten yararlanmak için başvuru yapamadığını belirtti. Gündoğdu, “Çiftçilerimiz 30 Aralık 2016 tarihine kadar bağlı bulundukları il ve ilçe tarım müdürlüklerinde alan bazlı gelir desteği başvurusunda bulunabilirler. Alan bazlı gelir desteği ile sadece Ordu’ya 277 milyon TL’lik bir destek sağlandı. Bu destek sadece çiftçilerimize değil şehir ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor. Şehirdeki tüm esnafımız bu destekten nasipleniyor. Verilen ek süre ile yaklaşık 8 milyon TL’nin daha Ordu’ya gelmesi öngörülüyor. Hükümetimiz ve Tarım Bakanımız Sayın Faruk Çelik çiftçilerimizin çıkarlarını en üst düzeyde tutacak şekilde çalışmalar ortaya koyuyor. Ulusal düzeydeki bu çalışmalarda 2017 yılında büyük bir atılım olacaktır” dedi.

FINDIK FİYATLARINA TEPKİ

 Ordu Genç İşadamları Derneği(ORGİAD) Başkanı Ayhan Kaymaz, 2016 yılı fındık rekoltesinin geçen yıla göre az olmasına rağmen fındık fiyatlarının geçen senenin altında seyretmesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. 
Yükselmeyen fındık fiyatlarının üreticileri, Ordu ve bölge ekonomisini mağdur etmeye devam ettiğini belirten ORGİAD Başkanı Ayhan Kaymaz, emeğinin karşılığını alamayan, üretimden para kazanamayan insanların büyük bir mağduriyet yaşadığını, kredi ya da herhangi bir borcunu ödeyemediğini, çocuklarının eğitim masraflarını karşılayamadığını, ailesinin hayatını idame ettirmekte zorlandığını belirtti. Kaymaz, şunları söyledi: “Fındık üreticilerimiz şu an fındığını satmamakta, fındık fiyatlarının yükselme umuduyla beklemektedir. Bu bekleme, piyasaları daraltmaktadır. Üreticilerimizde olduğu gibi benzer bir şekilde esnaflarımız da bu beklemeden olumsuz etkilenmektedir. Üretilen fındık paraya çevrilmediği sürece ne üreticilerimiz rahatlayacaktır, ne de esnaflarımız. Buradan fındıkla ilgili yetkililere, ziraat odalarına, borsalara, siyasilere sesleniyoruz. Milyonlarca insanın beklediği fındık fiyatları için gerekli girişimi yapmalısınız. Fındık fiyatlarının yükselmesini engelleyen kim ya da kimler varsa hemen müdahale etmelisiniz. Fındık rekoltesinin geçen seneye göre az olmasına rağmen fiyatların düşük rakamlarda tutulmasının adı bir operasyondur. Bu operasyonu mutlaka durdurmalısınız. Milyonlarca insanımız fındık fiyatlarının hakkaniyetli olduğu rakama yükselmesini heyecanla beklerken, fındık fiyatının yükselmesini engelleyenleri, bu sektörü tekel piyasaya teslim ederek sadece izlemekle geçirenleri, tarih affetmeyeceği gibi hafızalar da asla affetmeyecektir.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler