Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatı ile ilgili son durum
Üreticinin memnun olmadığı fındık fiyatlarında serbest piyasada henüz istenen yükselme olmadı. İşte son fındık haberleri
Yayınlanma:
Doğu Karadeniz'in en büyük tarım ürünü olarak bilinen ve binlerce kişinin geçim kaynağı olan fındık fiyatları ile memnun etmiyor. Yıllardır serbest piyasada oldukça düşük olan rakamlar son 2 yıl da Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım hamlesine karşın düzelmedi. TMO, Giresun kalite fındığı 10,50 lira, levant kalite fındığı 10 liradan alıyor. Bu rakamlar da üreticiyi memnun etmiyor. En az 15 TL seviyesini görmek isteyen üretici umutla gereken müdahalenin yapılmasını bekliyor.
FINDIKLA İLGİLİ SON HABERLER;
Fındık budama kursu ile verim artınca herkes sıraya girdi
Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde, açılan fındık budama, gübreleme ve ilaçlama kursunu tamamlayan üreticilerin bahçelerinde verim arttı, 80 kilogram fındık alınan bahçeden 180 kilo fındık toplandı. Bahçelerde verimin arttığını duyan diğer üreticiler kurslara katılmak için sıraya girdi.
'VERİM 2- 2.5 KAT ARTTI'
Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için düzenledikleri kurslara yoğun ilginin olduğunu belirterek bunun sevindirici olduğunu söyledi. Eyüpoğlu, "Çiftçimizin bahçesinde yapılan sayımda yapmış olduğu budama , gübrele ve ilaçlama ile fındık veriminin aynı bahçede geçen yıla oranla 2- 2.5 kat arttığı rekolte tahmin komisyon üyelerinin de dikkatini çekti. Aynı rakım da ve aynı çeşit bulunan aynı parsel üzerindeki arazide doğru budama gübreleme ve ilaçlama ile verim ve kalite iki katına çıktı. Akçaabat ta 91 bin dekar fındık bahçemiz var. Ortalama verim 75 ila 80 kilogram iken kurslara katılan üreticilerin bahçelerinde yapılan hesaplamada verimin ortalama 180 ila 200 kilograma çıktı. Bu da gösteriyor ki bahçelerimize gerekli bakımı yaptığımızda gelirimizi 2 katına çıkarabiliyoruz" dedi.
KURS KAYITLARI DEVAM EDİYOR
Hedeflerinin düzenleyecekleri kurslar ve eğitimlerle ilçelerini fındık üretimde Trabzon’da birinci sıraya getirmek olduğunu ifade eden Eyüpoüğlu, "Eğitimlerin ardından görülen verim artışı ile üreticilerimiz odamıza kurs talebinde bulunmaya başladı. Yeni bir kurs açıyoruz. Akçaabat Halk Eğitim Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ile ortak kurs düzenleyeceğiz" diyerek kursa katılmak isteyen çiftçilere kayıt için çağrıda bulundu.
"Fındık fiyatı Trabzon'da tefeciler yüzünden 3 Lira'ya indi"
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde beraberinde Ortahisar Ziraat Odası, Trabzon Muhtarlar Federasyonu, Trabzon Ortahisar Muhtarlar Derneği, Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şubesi, Trabzon KEKS Şubeler Platformu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, fındıkta yaşanan fiyat oyunlarının üreticinin emeğinin nasıl sömürüldüğünü ortaya koyduğunu söyledi. Fındıkta yaşanan soygun ve sömürünün gün yüzüne çıktığını öne süren Albayrak, “Avrupalının yenmeyen fındığı niçin bizlerden 4-5 kat daha pahalı? Ülkemizde fındık fiyatını tefeciler 3 liraya kadar düşürdü. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) randıman düşük diye, üreticiyi geri çeviriyor. TMO’nun 18 ilçemizde sadece 3 alım yeri var ve yetersiz. 80 yıllık yalan da ortaya çıktı. Siyasetçiler meydanlarda fındık borsasını ‘Hamburg’dan Türkiye’ye alacağız’ diyor. Fındığı olmayan bir ülkede borsa olur mu? Avrupa’da büyük bir kuruyemiş firmasının fındık borsası gibi lanse edildiği ortaya çıktı” dedi.
FINDIKTA TEKEL VAR
Rekabet kurulunun ‘Fındıkta tekel yok’ söylemini hatırlatan ve tepki gösteren Albayrak, şöyle dedi:
“Dünyada sağır sultanlar duydu, öğrendi, fındıkta tekel olduğunu. Son söz, dünya lideri fındığımızın değerini yabancılar biliyor, bizler bilemiyorsak vay halimize. Yetkililere çağrımız; fındık üreticilerinin emeğinin karşılığını verin, seslerini duyun, sorunlarını çözün, üretici hakkını alsın, ülkemiz kazansın.”
TMO ne kadarlık fındık alımı yaptı?
Fındık alımlarını sürdüren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bugüne kadar 60 bin ton ürün alımı yaparken üreticilere 420 milyon lira ödemede bulundu.
TMO’dan verilen bilgiye göre, 6 Eylül’den itibaren serbest piyasaya müdahale ederek fındık alımlarına başlayan TMO, 35 günlük süre içerisinde Batı ve Doğu Karadeniz’de 44 alım noktasında 36 bin üreticiden 60 bin ton fındık satın aldı. TMO, aldığı ürün karşılığında üreticilere 420 milyon TL ödeme yaptı. TMO üreticilere önümüzdeki hafta 180 milyon TL daha ödeme yapılacağını açıkladı.
90 bin ton fındık yolda
Bu arada TMO tarafından önümüzdeki günler için 40 bin üreticiye 90 bin ton fındık randevusu verildi. Yetkililer randevuların gerçekleşme oranının yüzde 70 civarında olduğunu belirttiler. Randevusunu öne almak isteyen üreticilerin TMO iş yerleriyle irtibata geçebileceği, böylelikle alım kapasitesinde oluşacak boşlukların telafi edilerek üreticilerin ürünlerinin kısa zamanda işlem göreceği kaydedildi.
TMO, Giresun kalite fındığı 10,50 lira, levant kalite fındığı 10 liradan alıyor.
Fındık için TMO'da sıra çilesi
Fındık üreticiler fındık toplama çilesinin yanında şimdi de satmak için çareler arıyor. Tüccara fındığını ucuza vermek istemeyen vatandaşlar TMO'nun kapısını aşındırıyor.
Ancak burada da çile bitmiyor.Fındığını TMO'ya verebilmek için İnternetten sıra alması gereken Vatandaşlar şimdi de sistem sorunlarıyla uğraşıyor. Kilitlenen sistem deneniyle sıra alamamanın yanısıra en yakın randevu tarihinin ise Ekim,Kasım ve aralık aylarındaki dolluluk nedeniyle en erken Ocak,Şubat ve Mart aylarında olduğu öğrenildi.
Fiskobirlik ile anlaşma yapılacağı haberleri gelmesine rağmen henüz bir gelişme olmadığını belirten vatandaşlar "TMO için randevu alamıyoruz, depolar da doluluk var. Randevu almak için sırada bekliyoruz" dediler. Bu gidişle fındıklarını 1 senede satamayacaklarını belirten vatandaşlar "Tüccar niye fındık fiyatını yukarı çeksin, TMO randevu veremiyorsa veya çok geç veriyorsa. Tüccara 7-8 Liradan satmaya mecbur kalıyoruz" dediler.
Üretici için fındık fiyatı düşük ama...
2017 sezonu öncesi ve sonrası birçok kesim tarafından ele alınan, fiyatı için yürüyüş yapılan ve mitingler düzenlenen fındığın üretici fiyatı 9,50 TL’den satılırken turistlik ve dinlenme tesisi gibi alanlarda 25 TL’den satışa sunulması tepkilere neden oldu.
"Fındığı fiyatı dünya fiyatlarına çekilmeli"
Giresun İl Genel Meclis Üyesi CHP’li Ömer Mustafa Yılmaz, meclisin Ekim ayı toplantısında gündem dışı yaptığı konuşmada fındık konusuna değindi. Fındığın gerçek fiyatının hak ettiği seviyeye gelmesi için gerekli çalışmaların biran evvel yapılmasını gerektiği belirten Yılmaz, “Giresunlu, Giresun fındığın değerini biliyor ancak değerini bilmeyenler tarafından yönetiliyor. Acilen bu konu bakanlık, hükümet ve fındığın tüm aktörleri tarafından yeniden masaya yatırılmalı fındık üreticisinin haklı talebini değerlendirmelidir. Kaderimiz olan yani her şeyimiz olan fındığın gerçek dünya fiyatlarına çekilmesini istiyoruz” dedi.
İzmit'te bir dinlenme tesisinde satılan Artvin Dağ Fındığı'nın fiyatı şaşırttı
Bir ziyaret için gittiği İzmit’te bir dinlenme tesisinde çektiği fotoğrafı dile getiren Yılmaz, “Giresun Kalite Fındık 9,50 TL seviyesinde işlem görürken, Artvin Dağ Fındığı adı altında dinlenme tesisinde satılan fındığın kilosu ise 25 TL’den alıcı buluyor. Bu demek oluyor ki kaliteli fındığın adı olan Giresun’da fındığın gerçek değeri ile satılmıyor. Artvin’de toplandığı ifade edilen fındığın fiyatı 25 TL ise Giresun Kalite fındığın gerçek değeri nedir? Merak ediyorum” ifadelerini kullandı.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.