Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum 10 Temmuz
Fındık fiyatları ne kadar oldu, son durum ne? İşte ürünle ilgili son haberler
Yayınlanma:
Türkiye'nin en büyük ihracat kaynaklarından biri olan fındık fiyatları ile üreticiyi yeteri kadar memnun edici değil. Eskiden üst düzey rakamları gören fındık fiyatı son yıllarda 10-15 TL arasında kalıyor. Bu yıl ise rakamların istenilen seviyeye ulaşmaması üzerine Toprak Mahsulleri Ofisi sabit bir fiyat koyarak Giresun kalite fındığı kilogramı 10,5 liradan, Levant kalite fındığı ise kilogramı 10 liradan almaya başladı. Bu yıl ürünün ne kadardan piyasaya çıkacağı merakla bekleniyor.
FINDIK FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
Fındıkla ilgili son haberlerPazara 425 bin ton fındık indi
Türkiye'de, 1 Eylül'de başlayan 2016-2017 sezonun 10 ayında, üreticiler serbest piyasada yaklaşık 425 bin 692 ton kabuklu fındık sattı.
Ordu Ticaret Borsasının resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, üreticiden tüccara en fazla fındık satışı Sakarya'da gerçekleştirildi.
Sakarya'da üreticiler tarafından piyasaya toplam 112 bin 400 ton kabuklu fındık satıldı, bu ili 92 bin 174 tonla Ordu, 56 bin 571 tonla Düzce izledi.
Giresun'da 43 bin 889 ton, Trabzon'da 41 bin 545 ton fındığın serbest piyasada satışı gerçekleştirilirken diğer il ve ilçelerde pazara indirilen fındık miktarı şöyle:
"Çarşamba 29 bin 986 ton, Ünye 12 bin 490 ton, Fatsa 13 bin 351 ton, Akyazı 10 bin 254 ton, Samsun 6 bin 317 ton, Terme 4 bin 276 ton, bin 410 ton, Kastamonu 585 ton, İstanbul 419 ton ve Bafra 16,7 ton."
Fındık bahçelerinde devrim
Yaklaşık 700 bin hektarlık alan ile dünya fındık üretiminin büyük bir kısmını elinde bulunduran Türkiye’de üretim yapılan bahçelerde ocak sisteminin yerini ikili ve tek gövdeli ağaç uygulaması almaya başladı.
Konuyla ilgili olarak Ortahisar ilçesi Kamışlı Mahallesinde fındık üreticilerine bilgilendirme yapılırken, fındıkta dip sürgünlerinin her yıl temizlenmesi gerektiği vurgulandı. Fındık üretim maliyetinde dip sürgünü temizliği yüzde 8 ila 10 arasında bir paya sahip olduğu vurgulanırken, tek gövdeli fındıkların, özellikle de aşılı fidanların yok denecek kadar az dip sürgünü verdiği kaydedildi.
Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan FERRERO Fındık Zirai İşler Müdürü Gökhan Arıkoğlu, ikili ve tek gövdeli ağaç uygulamasının ileriki yıllarda meyvelerinin alınmaya başlanacağını söyledi.
Türkiye'de genellikle ‘ocak usulü’ dikili olan fındık bahçelerinde dip sürgünleri ana dallarla besin, su ve ışık bakımından rekabete girdiğini, bunun da verimin azalmasına sebep olduğunu kaydeden Arıkoğlu, “Trabzon’da buna benzer 3 adet tek gövdeli ağaç uygulamamız var. Bazı üreticiler ile kuruluşlarında aynı şekilde tek gövdeli bahçeler kurmaya başladıklarını biliyoruz" dedi.
Gökhan Arıkoğlu, yağışlı bölge olmasına rağmen, düzenli sulamanın fındıkta olumlu etki yaptığına dikkat çekerek bunun için damla sulama denilen yöntemi de yaygınlaştırmaya çalıştıklarını bildirdi.
Arıkoğlu, "Bu sistemin fındıktaki tatbikatıyla ilgili model bahçelerimiz var. Burada da damla sulama sistemini kurduk. Bu sistem hem sulama, hem de gerektiğinde gübreleme yapabiliyor. Bu sistemin, ilerki yıllarda olumlu sonuçlarını göreceğiz. Şimdiye kadar gübrenin gömülmesi yada toprağın dışına atılması söz konusuydu. Buda ciddi bir işçilik ve emek gerektiriyordu. Arazilerimiz meyilli gübre akıp gidebiliyor. Bu sistem sayesinde gerekirse az veya çok, yani toprağın istediği ölçüde gübrenin kullanılması mümkün oluyor. Bu da etkinliği artırıp, ciddi yararlar sağlıyor. Sistemin hem verim hem de randıman etkilerini görme şansına sahip olacağız. Engebeli araziler de de bunun rahatlıkla kullanılması mümkündür. Hem sulamayı, hem de bilinçli gübrelemeyi en iyi şekilde yapmış olacağız” diye konuştu.
Temmuz- Ağustos ayının kurak gittiği dönemlerde damla sulamanın getirdiği avantajları anlatan Arıkoğlu, “Malum gübreler yıkanıyordu artık bu sistem sayesinde bu olmayacak . İstendiği zaman az, istendiği zaman da ihtiyaca göre gübreleme olacak. Bu da bizim için çok büyük bir avantaj. Yağmur her zaman yağmıyor. Özellikle Temmuz-Ağustos aylarında, kurak giden dönemlerde de sulama imkanını getiriyor. Diğer bir konu da dumanlama sistemi. Dumanlama sistemi, birkaç yıldan beri fındık bahçelerinde kullanılmaya başlandı. Don riskinin olduğu zamanlarda alet sayesinde rüzgarın geldiği yöne göre dumanlama yapılarak dona karşı etkin bir koruma sağlıyor” diye konuştu.
Fındıkta küllenme konusuna da değinen Arıkoğlu, “Daha önceki dönemlerde olduğu gibi külleme bu yıl tekrar görülmeye başladı. Etkin külleme mücadelesinin yapılması lazım. Külleme mücadelesini ilaçlı olarak daha sık yapmaya çalışalım” ifadelerini kullandı.
Fındıkta küllenme tehdidi
Fındıkta olgunlaşma dönemi sürerken, son günlerdeki aşırı sıcaklar ve buna bağlı olarak da yükselen nem miktarı küllemenin bahçelerde yaygınlaşmasına neden oluyor.
Geçtiğimiz yıl bahçeleri büyük ölçüde etkileyen ve verim düşüklüğüne sebep olan küllemenin, bu yıl ürününde ilk dönemlerde eskisi kadar yoğun görülmemesi mücadelenin önemsenmemesine neden oldu.
Ancak geçen hafta başlayan ve mevsim normallerinin çok üzerine çıkan sıcakların da etkisiyle artan nemle birlikte bazı bahçelerde, özellikle de direkt olarak çotanaklarda görülmeye başlayan külleme hastalığına karşı acilen başlatılacak yoğun bir mücadele yapılması gerekiyor.
Türk fındığının en büyük alıcısı konumunda bulunan Ferrero Fındık tarafından Değerli Tarım Projesi kapsamında, ilaçlama pülverizatörlerinin hacimlerini büyütülüp, bahçelere hortumlarının da uzatılması ile yoğunlaştırılan külleme mücadele çalışmalarına üreticilerin top yekûn olarak katılması teşvik ediliyor.
Projenin Tarım İşleri Müdürü Gökhan Arıkoğlu, fındığın olgunlaşmasında kritik dönem olarak nitelenen zaman diliminin yaşandığına dikkat çekerek, etkin ilaçlama için 200 ila 400 litrelik pülverizatörlere bağlı 200 metreye kadar uzanabilen hortumları kullandıklarını söyledi. Arıkoğlu, bahçelerde dekara 60 ila 80 litre arasında ilaç atılıp tam kaplama yapılarak hastalığa karşı mücadele edilmesini önerdi.
Gökhan Arıkoğlu, "Yüzdük yüzdük, sonuna geldik. Bu yıl fındıktan sağlayabileceğimiz kazancı, son günlerde etkili olmaya başlayan küllemenin heba etmesine izin vermemeliyiz. Şimdilerde bahçelerde yapraklardan ziyade daha çok çotanaklarda kendini gösteren hastalığa karşı hasat dönemine kadar ara vermeksizin etkin yöntemlerle ilaçlama yapmalıyız" dedi.
Fındık Üreticisine Temmuz uyarısı
Trabzon Ticaret Borsası fındık üreticilerini uyardı. Temmuz ayında özellikle fındık kokarcasına, bahçelerde hasat önü temizliğine ve harman yerinin hazırlanmasına dikkat çekildi.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yağışların az olduğu bazı yıllarda kuraklık baş gösterebilir. Fındık bahçelerinin bu olumsuz şarttan etkilenip, bitkinin su dengesinin bozulmasına dolayısıyla meyve içinin iyi teşekkül etmemesi ile hasat önü dökünün artmasına sebep vermemek için, imkanlar elverdiğince bahçeler sulanmalıdır.
Trabzon Ticaret Borsası tarafından yapılan yazılı açıklamada; fındıkların hasat mevsiminin yaklaştığı bu ayda bahçelerde hasat önü temizliği, evde, harmanda araç gereç onarımları ve eksiklerin giderilmesi, harman yerinin hazırlanması gerektiği bildirildi.
Fındık kokarcasının nimf yoğunluğu fazla ise ilaçlama yapılabileceği, bunun için Nisan ayında belirtilen ilaçların herhangi biriyle dekara 50 lt su atılarak nimf ilaçlaması yapılacağı üzerinde duruldu.
Açıklamada ayrıca; ileride uygun ve yeterli gübre kullanmak amacıyla analiz yaptırmak için yaprak örneğinde bu ayın ikinci yarısının (hasattan 10-15 gün önce) alınacağı işaret edilerek, “Gübreleme yapmadan önce, bahçe toprağının veya fındık yaprağının analizi yaptırılarak belirlenen cins ve ihtiyaca göre gübre kullanılmalıdır. Böylece boş yere gübre atılmamış ve toprağın yapısı da bozulmamış olur” ifadelerine yer verildi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.