Fındık fiyatları yükselecek mi?
Karadeniz'de kar yağışı sonrası oluşan don nedeniyle zarar gören fındığın fiyatının, bu sezon 9 liraya kadar yükselebileceği belirtildi. Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden, Karadeniz Bölgesi'nde binlerce üreticinin geçim kaynağı fındıkta, mart ayını
Yayınlanma:
Karadeniz'de kar yağışı sonrası oluşan don nedeniyle zarar gören fındığın fiyatının, bu sezon 9 liraya kadar yükselebileceği belirtildi.
Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden, Karadeniz Bölgesi'nde binlerce üreticinin geçim kaynağı fındıkta, mart ayının son günlerinde yağan kar ve yaşanan zirai don sonucu oluşan hasar, üreticiyi endişelendiriyor.
Bölgedeki ziraat odaları, yaptıkları ilk incelemede fındık sürgünlerinin don nedeniyle yandığını ve hasarın büyük olduğunu belirtiyor.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, yaptığı açıklamada, 29-30 Mart geceleri kar yağışı sonrası oluşan don nedeniyle 2014 ürünü fındıkta ciddi hasar oluştuğunu belirtti.
Yaptıkları incelemelerde yüzde 70'e varan ürün kaybının olduğunu ifade eden Keskin, "29-30 Mart geceleri yaşanan don piyasada şok etkisi yaptı. Kimse fındıkta böyle ciddi hasar beklemiyordu. Hasar piyasayı da hareketlendirdi. Hafta başında 6,30 lira olan fındık fiyatı bugün 7 liraya ulaştı. Hızla da yükselmeye devam ediyor" dedi.
Fındığın yeni sezon fiyatının 6 lira ve üzerinde bir rakamdan şekilleneceğini tahmin ettiklerini ancak don olayının herkesin tahminlerini alt üst ettiğini belirten Keskin, şunları dile getirdi:
"Fındıkta dondan dolayı oluşan zarar rutine binen fındık fiyatını adeta uçuşa geçirdi. 6,30 lira olan fiyat 3-4 gün içinde 70 kuruştan fazla artarak 7 lirayı aştı. TARSİM ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün incelemelerinin ardından ortaya çıkacak zarar eğer beklediğimiz gibi yüksek çıkarsa, fındık fiyatının yükselişi daha da hızlanır. Bir ay içerisinde 8-9 lira civarını bulabilir, yeni sezon fındık fiyatının rekor seviyelerinden açılacağı tahminlerini şimdiden yapabiliriz. Bekleyip göreceğiz."
- "Don olayı 2015 sezonu fındığını da olumsuz etkileyebilir"
Giresun Üniversitesi Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi (GİFAM) Müdürü Ali Turan ise zararın büyük bölümünün orta ve yüksek kesimdeki bahçelerde olduğunu söyledi.
Uygulama merkezi olarak araştırma yaptıkları bazı bahçelerde yüzde 100'e varan zarar olduğunu belirten Turan, bu zararın, bahçelerdeki sürgünlerin tamamının kurumuş anlamına geldiğini belirtti.
Turan, karanfillerin zarar görmesinin önemli olmadığını dile getirerek, "Önemli olan sürgünlerin zarar görmesidir. Sürgünler zarar gördüğü için ucundaki karanfiller kuruyor, dolayısıyla gelecek yıl da fındıktan yeteri kadar ürün alma şansı azalacaktır. Şu anda münferit olarak bazı bahçelerde çok yüksek zarar olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
- "Çiftçileri uyarmak istiyorum"
Fındık yapraklarının don nedeniyle aşırı etkilendiğine dikkati çeken Turan, şunları kaydetti:
"Sıcaklığın artmasıyla bir hafta sonra zarar kendini daha iyi gösterecektir. Buradan da çiftçilere bir uyarıda bulunmak istiyorum. 2004 yılında don zararında büyük bir tecrübe yaşadık. Çiftçiler 'don zararı oldu fındık nasıl olsa olmayacak, kültürel uygulamaları yapmayalım' gibi bir yanlışın içerisine düşüyor. Fındık ağaçlarımız, bu yıl sürgünleri kuruduğu için yeniden sürgün verecek, bu sürgünler gelecek yılın ürününü verecekler, dolayısıyla sürgünler yeterince gelişemezse, gelecek yılın ürünü azalacak. Bu don zararı elbette ki gelecek yılın ürününü azaltacak. Çiftçi eğer gübre uygulamasa bu azalmanın boyutu daha da yüksek olacak."
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.