Fındık rekoltesinde görüş ayrılığı!

Giresun Ziraat Odası, Giresun Ticaret Borsası arasında bu yıl fındık rekoltesi tahminine ilişkin görüş ayrılığı yaşanıyor.Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, fındık üretilen bölgelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince 2014 yılı tahmini fınd

Fındık rekoltesinde görüş ayrılığı!

Giresun Ziraat Odası, Giresun Ticaret Borsası arasında bu yıl fındık rekoltesi tahminine ilişkin görüş ayrılığı yaşanıyor.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, fındık üretilen bölgelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince 2014 yılı tahmini fındık rekoltelerinin açıklanmaya başlandığını belirtti.

Giresun’un 2014 yılı için tahmini fındık rekoltesinin 24 bin 456 ton olarak açıklandığına işaret eden Keskin, "29-30 Mart tarihlerinde yaşanan zirai donun fındık rekoltesinde ciddi kayıplara yol açacağını söylemiştik. Söylediğimiz gibi de gerçekleşti. Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Giresun’un yeni mahsul fındık rekolte miktarını 24 bin 456 ton olarak açıkladı. Bu bizim beklentilerimiz doğrultusunda ortaya çıkan bir sonuç" diye konuştu.

Fındık üretimi yapılan illerdeki ziraat odaları başkanları ile görüştüklerini, rekolte hususunda istişareler yaptıklarını vurgulayan Keskin, şöyle konuştu:

"Fındık yetişen bölgelerdeki rekolteler bir bir açıklanmaya başlandı. Doğu Karadeniz şekillendi. Tahminlerimiz 150 bin ton civarındaydı. Bölgedeki illerin tahmini rekoltesi 170 bin ton olarak açıklandı. Batı bölgelerinde ise tam olarak sonuç çıkmadı ancak Düzce ve Sakarya gibi ciddi fındık üretimi yapılan illerdeki rekolte miktarları belli oldu. Buralarda 150 bin tona yakın fındık rekoltesi ilan edildi. Batıdaki diğer illerde sayımlar ise tam açıklanmadı ancak bizim öngörümüz bu yıl Türkiye’de 450-500 bin ton fındık rekoltesi oluşacağı yönünde. Ortaya çıkan sonuçlar bunu gösteriyor."

Keskin, 450-500 bin tonluk fındık rekoltesinin bu yıl fındık ihtiyacını karşılamayacağını savunarak, "Türkiye artık 300 bin ton fındık ihraç eden bir ülke konumuna geldi. Bu da 600 bin ton kabuklu fındığa eş değer. Yine iç piyasada 200 bin ton fındık tüketiliyor. İhracat ve iç tüketimi göz önüne aldığımızda 800 bin ton kabuklu fındık ihtiyacı ortaya çıkıyor. 2014 rekoltesinin ortaya çıkaracağı rakam bize Türkiye’de büyük bir fındık açığının ortaya çıkacağını gösteriyor” diye konuştu.

-"Rekolte tahminleri gerçeği yansıtmıyor"

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci ise açıklanan rekolte tahmininin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Demirci, Giresun'un sahil kesimindeki fındık miktarının geçtiğimiz yıla göre 2-3 kat fazla olduğunu öne sürerek şunları kaydetti:

"Giresun'da açıklanan 2014 yılı tahmini 24 bin 500 tonluk fındık rekoltesi kesinlikle doğru değildir, gereceği yansıtmamaktadır. Fındık 250 rakımın üstünde zirai dondan etkilenmiş olabilir ancak sahil kol olarak nitelendirdiğimiz 250 rakımın altındaki bölgelerde çok ciddi fındık rekoltesi mevcut. Geçtiğimiz yıla göre 2-3 kat daha fazla fındık var. Sahil koldaki fındık miktarı, orta ve yüksek kollardaki zirai don sonucu oluşan zararı bir nebze de olsa kapatacak boyutta. Giresun'da asıl rekolteyi bu yıl sahil kesimler belirlemektedir. Biz Giresun'da 2014 ürünü fındık rekoltesinin 40 bin ton olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bizim tahminlerimiz doğru çıkmakta."

Demirci, fındık rekoltesinin düşük açıklanmasının ne piyasalara ne ülke ekonomisine ne de Türk fındık üreticisine fayda sağlamayacağını sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler