Fındık sektöründe bayan istihdamı..

Ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünleri arasında yer alan fındık sektöründe faaliyet gösteren fındık işleme tesisleri özellikle kadın istihdamına büyük katkı sağlıyorlar. Fındık üretiminin yüzde 8-10 arasındaki kısmının yapılmasına rağmen, başta ihrac

Fındık sektöründe bayan istihdamı..
Ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünleri arasında yer alan fındık sektöründe faaliyet gösteren fındık işleme tesisleri özellikle kadın istihdamına büyük katkı sağlıyorlar.
 
Fındık üretiminin yüzde 8-10 arasındaki kısmının yapılmasına rağmen, başta ihracat olmak üzere ticaretinin yüzde 40’a yakının gerçekleştirildiği Trabzon’da işletmelerin ihtiyacı olan kalifiye fındık seçme elemanlarını yetiştirmek üzere kurslar açılıyor.
 
Trabzon Ticaret Borsası ile İş-Kur’un ortaklaşa açtıkları kurslara kadın kursiyerler alınıyor. 2011 ve 2012 yıllarında düzenlenen ve toplam 80 kursiyerin katıldığı 2 kursu başarı ile tamamlayanlardan 79’u Trabzon Organize Sanayi Bölgesi’ndeki entegre fındık işleme tesislerinde istihdam ediliyor.
 
TTB ile İş-Kur işbirliği ile üçüncü kurs bu yıl açıldı. Kursa katılan 29 kişiden 24’ü başarıyla tamamlayarak fındık ihraç rekortmeni de olan Oltan Gıda’da çalışmaya başladılar.
 
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları yetiştirmek için “Fındık Seçme Elemanı Yetiştirme Projesi” kapsamında kurs açtıklarını hatırlatarak, “Altı hafta devam eden kurslarla nitelikli eleman haline getirilenler hem iş sahibi oluyor, hem de sektörün ihtiyacını karşılıyorlar. Bu yıl üçüncü kursumuzu başarıyla tamamladık. Önümüzdeki yıllarda ihtiyaca göre kursları açmayı sürdüreceğiz” dedi.
 
İş-Kur Trabzon İl Müdürü Mustafa Sezgin de UMEM Beceri 10 Projesiyle birlikte mesleği olmayanları meslek sahibi yapmaya çalıştıklarını belirterek mesleki eğitimin öneminden dolayı bu kurslara büyük önem verdiklerini söyledi. 
 
Fındık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan kurslara,  en az ilkokul mezunu ve 18-30 yaş arasındaki sigortası bulunmayan bayanlar başvurabiliyor. Kursiyerlere kurs süresince İş-Kur tarafından günlük harcırah ödemesi yapılıyor. Kursu başarı ile tamamlayarak işletmelerde istihdam edilenlerin sigorta primlerindeki işveren payı da 4 yıl süre ile devlet tarafından ödeniyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler