Fındıkta 750 rakım stratejisi

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, "Her ne kadar eksiklikleri olsa da, gelecekte bu uygulamanın fındık müstahsili ve ürününe katkı sağlayacağına inanmaktayız" dedi.Çakırmelikoğlu, yaptığı açıklamada, Tarım

Fındıkta 750 rakım stratejisi

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, "Her ne kadar eksiklikleri olsa da, gelecekte bu uygulamanın fındık müstahsili ve ürününe katkı sağlayacağına inanmaktayız" dedi.

Çakırmelikoğlu, yaptığı açıklamada, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker tarafından geçen hafta açıklanan yeni fındık stratejisinin yıllardır beklenen bir uygulamanın adımları olduğunu belirtti. Devletin dikim alanlarını sınırlandırması ve arz-talep denklemini oturtarak fındığın ekonomik açıdan sorun olmaktan çok, çözüm aracı olmasına dönük yeni politikasını desteklediklerini vurgulayan Çakırmelikoğlu ancak uygulamanın bazı bölümlerinin tekrar gözden geçirilmesini istedi.

Serbest piyasa koşullarının yakından takip edilmesini, destekleme oranı ile piyasa şarlarının fındık maliyetinin altında olmamasına özen gösterilmesini isteyen Çakırmelikoğlu, "Serbest piyasa şartlarının üretici lehine oluşması için yılbaşından sonra verileceği açıklanan, dönüm başı destekleme oranlarının mutlak Ağustos-Ocak ayları arasında ödenmesi şarttır.

Bu tarihler arasında yapılacak desteklemenin serbest piyasa koşullarını üretici lehine çevireceğine inanmaktayız" diye konuştu.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, 750 rakım üzerinde başka ürün yetiştirilemeyeceği gibi böyle bir uygulamanın yürürlüğe sokulmasının üreticinin cezalandırması anlamına geleceğini savunan Çakırmelikoğlu, şunları kaydetti:
"Bölgemiz açısından 750 rakımın dikkate alınmaması gerekmektedir. Bu topraklarda 750 rakım üzerinde başka ürün yetiştirilemeyeceği gibi,böyle bir uygulamanın yürürlüğe sokulması üreticiyi cezalandırmak olacaktır.

Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde 750 rakımın uygulanmaması hükümetin fındık politikasındaki samimiyetini perçinleyecektir. Yine 13 olarak tespit edilen Sakarya ve Kocaeli gibi illeri de kapsayan fındık üretimine izin verilen vilayet sayısının tekrar revize edilmesi şarttır.

1983 yılında dikim alanlarının sınırlandırılmasına dönük çıkan yasanın uygulamada sıkıntı yaratmasının ardından, ilk kez popülist politikalar dışında bir uygulamanın hayata geçirilecek olması uzun vadede hem üretici hem de devlet kaynakları açısından olumlu bir adımdır. Her ne kadar eksiklikleri olsa da, gelecekte bu uygulamanın fındık müstahsili ve ürününe katkı sağlayacağına inanmaktayız."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler