Fındıkta bu yanlışları yapmayın

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhan Tarakçıoğlu, fındıkta verim düşüklüğünün en önemli nedenlerinin başında gübrelemede yapılan yanlışların geldiğini söyledi.Tarakçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkise

Fındıkta bu yanlışları yapmayın

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhan Tarakçıoğlu, fındıkta verim düşüklüğünün en önemli nedenlerinin başında gübrelemede yapılan yanlışların geldiğini söyledi.

Tarakçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel üretim artışında gübrelemenin payının yüzde 50 ile 75 arasında olduğunu belirtti.
Üreticilerin kulaktan dolma bilgilerle, toprak ve bitki analizi yaptırmada gübreleme yaptıklarını ifade eden Tarakçıoğlu, gübreden beklenen faydanın sağlanabilmesi için toprak ve bitki analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Karadeniz Bölgesi'nde azotlu gübrenin yaklaşık yüzde 37, fosforlu gübrenin yüzde 21 ve potasyumlu gübrenin yüzde 6 civarında tüketildiğini dile getiren Tarakçıoğlu, ''Özellikle fındıkta, potasyumlu gübrenin toprak analiz sonuçlarına göre yapılması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir'' dedi.

Fındıkta verim düşüklüğünün en önemli nedenlerinin başında gübrelemede yapılan yanlışların geldiğini vurgulayan Tarakçıoğlu, şunları söyledi:
''Yapılan araştırmalar bunu destekler niteliktedir. Fındıkta yaprak analizlerine göre azot, fosfor, potasyum, çinko ve özellikle bor noksanlıkları tespit edilmiş olup, gübreleme ile fındığın sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Ancak, gübrelerin bilimsel ve usulüne uygun şekilde verilmesiyle daha iyi sonuç alınabilmektedir. Özellikle bilinçli bir gübrelemeyle 3-4 dönüm fındık bahçesinden 1 ton ürün alınabilmektedir. Yaprak gübrelerinin kullanımında çiftçilerimizin özellikle dikkatli olması gerekmektedir.''

Tarakçıoğlu, borlu gübrelemenin verim ve randımanı artırdığını kaydederek, ''Borlu gübreleme, meyve tutumunu artırmak suretiyle verim ve randımanda artış sağlamaktadır. Borlu gübrenin tavsiye edilen miktarın 10-20 gram fazla verilmesiyle fındıkta ve özellikle kivinin daha hassas olması nedeniyle önemli oranda ürün kayıplarına neden olabileceği göz ardı edilmemelidir'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler