Fındıkta büyük tehlike bertaraf edilecek
Kahverengi kokarca ile mücadele için komite oluşturuldu.
Fındıkta verim ve kalite kaybına neden olan hastalık ile zararlılarla mücadele devam ederken, gelecek adına büyük bir tehlike oluşturan kahverengi kokarcayı yok etmek için komite oluşturuldu.
Ülkemize ağırlıklı olarak Gürcistan üzerinden giren ve ana üretim bölgesi olan Doğu Karadeniz’de de görülmeye başlayan kahverengi kokarca böceği ile ilaçlı ve biyolojik mücadele için gerekli olan finansmanın temini için sektördeki tüm tarafların temsilcilerinin katıldığı ikinci toplantı da Trabzon’da yapıldı.
26 Ocak 2019 tarihinde yapılan toplantıda yapılan sunumlar ve ortaya konan görüşler doğrultusunda zararlı ile gecikmeden mücadeleye başlanması için gereken finansman kaynağını temin etmek amacıyla Trabzon Ticaret Borsası’nın organizasyonunda gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da katıldı.
Vali Ustaoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bölgemizin önemli bir geçim, ülkemizin de döviz kaynağı olan fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için çaba göstereceklerini belirterek, hastalık ve zararlılarla mücadelenin bu nedenle öncelikli olduğunu söyledi.
TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk’ün başkanlık ettiği toplantıya fındık üretilen illerdeki Ticaret Borsaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Fiskobirlik, Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Karadeniz ve İstanbul Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin temsilcileri ile önemli fındık sanayicisi ve ihracatçıları katıldılar. Toplantıda kahverengi kokarca ile ilgili olarak araştırmaları bulunan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Tuncer sunum yaparak, mücadelenin şekli ve aşamaları ile ilgili bilgi verdi.
Aynı zamanda Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı da olan Sebahattin Arslantürk toplantıdan sonra yaptığı açıklama da, fındık bahçelerinde yeni görülmeye başlanan, aynı zamanda tüm meyve sebzelere de büyük zarar verebilen kahverengi kokarca ile topyekün ve bilinçli bir mücadelenin uygulanması için bir araya geldiklerini belirterek, “Zararlı ile her aşamada yapılacak mücadelenin planlaması ve gereken maddi kaynağın sağlanması için icra komitesi oluşturduk. Komite önümüzdeki hafta Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek, etkili mücadele için devletin de desteğini alacak” dedi.
Prof. Dr. Celal Tuncer, doğu komşumuz Gürcistan’dan giriş yapan zararlının ülkemizde en çok Rize ve Artvin yöresinde görüldüğünü, bunun için biyolojik mücadele için hazırlıklarımızı sürdürürken, bu yörede ilaçlı müdahalenin acilen yapılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tuncer, “ABD, Gürcistan başta olmak üzere birçok ülkede bu zararlı ile yapılan mücadele de zorluklar yaşanıyor. Özellikle bu zararlıyı ortadan kaldıran bir başka böcek ile yapacağımız mücadele için gereken alt yapıyı da acilen kurmamız gerekiyor” dedi.
Toplantıda, Ulusal Fındık Konseyi’nin sekreteryasını, Prof. Dr. Celal Tuncel’in de başkanlığını yapacağı icra komitesinde şu isimlerin yer alması kararlaştırıldı:
Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Sabır, Ferrero Fındık Zirai İşler Müdürü Gökhan Arıkoğlu.