Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındık üretiminde verim ve kaliteyi artırmak için gübrelemenin doğru zamanda ve doğru şekilde yapılması gerektiğini belirtti. Üreticilere önemli uyarılarda bulunan Yılmaz, fındık bahçelerinde etkili bir gübreleme için öncelikle toprak tahlilinin şart olduğunu vurguladı.
Bitkinin hangi besin maddesine ne zaman ve hangi dozda ihtiyaç duyduğunun bilinmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, “Bu maddeleri tespit ettikten sonra doğru zamanda ve doğru miktarda uygulama yapılmazsa, gübrelemeden beklenen fayda sağlanamaz” ifadelerini kullandı.
Azotlu Gübrelemede Kritik Dönem Başladı
Mart sonu itibarıyla sahil kesiminde azotlu gübrenin birinci yarısının uygulanması gerektiğini belirten Yılmaz, “Bu dönemde verilecek azot, bir sonraki yılın sürgün oluşumunu teşvik eder. Eğer bitki yeterli azotu alamazsa, sürgün oluşumunda sorun yaşanır ve bu da verim kaybına yol açar” dedi.
Azotlu gübrenin ikinci yarısının ise rakıma bağlı olarak mayıs sonu ile haziran başında uygulanması gerektiğini belirten Yılmaz, bu dönemde yapılacak gübreleme ile ürün kalitesinin ve randımanının artırılabileceğini söyledi.
“Gübreyi Doğru Noktaya Uygulayın” Uyarısı
Gübrelemede yapılan hatalara da dikkat çeken Yılmaz, bazı üreticilerin gübreyi fındık ocağının ortasına attığını ve bunun yanlış bir uygulama olduğunu vurguladı. “Bizim gübreyi fındığın kök bölgesiyle buluşturmamız gerekiyor. Bu, verim ve kalite açısından son derece önemlidir” diyen Yılmaz, üreticileri bilinçli gübreleme konusunda daha dikkatli olmaya davet etti.
Kaynak: