Fındıkta verim neden düşüyor?
Fındıkta verim düşüklüğü nedenlerinin başında, ağaçların yaşlı olmasının geldiği bildirildi.Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yaklaşık 700 bin hektar fındık alanının
Fındıkta verim düşüklüğü nedenlerinin başında, ağaçların yaşlı olmasının geldiği bildirildi.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yaklaşık 700 bin hektar fındık alanının dünya fındık üretim alanlarının yüzde 77'sini oluşturduğunu belirtti.
Türkiye'de fındık üretim alanlarının 3 gruba ayrıldığını ifade eden Köleoğlu, "Bu alanlarda 1. standart bölgede Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu illerini kapsayan fındık alanları yer alıyor. Ülkemizde yetiştirilen kültür çeşitlerinin kaynağını oluşturması nedeniyle önem taşımaktadır. 2. standart bölge ise Samsun’un Terme ilçesinden başlayarak Kocaeli'ye kadar uzanır. Arazi yapısı nispeten düz ve bahçelerin bakım işlerinin kolay yapılması nedeniyle verim yüksektir. Çerezlik bölge ise geçit bölgelerinde ve fındığın ihtiyaç duyduğu iklim koşullarının sağlandığı sınırlı bölgelerdeki yaklaşık 20 ilimizi kapsamaktadır" dedi.
Türkiye'de dekarda ortalama fındık veriminin 100 kilogram civarında olduğunu vurgulayan Köleoğlu, şunları söyledi:
"Fındık tarımına başlanılan ilk bölge olan Ordu, Giresun, Trabzon illerini kapsayan 1. standart fındık bölgesinde verim çok daha düşüktür. Bu bölgede verim düşüklüğünün nedenleri arasında, bahçelerin eğimli arazilerde bulunması, toprak derinliğinin az olması, bahçe tesisinde gerekli özenin gösterilmemesi, kültürel uygulamaların yeterince ve tekniğine uygun şekilde yapılmaması, toprak ve yaprak analizi yapılmadan gübreleme, arazilerin küçük ve çok parçalı olması gibi bir dizi sebep olmakla başlıca sebep bahçelerin yaşlı olmasıdır. Trabzon'da bu yaşlılık had safhaya ulaşmış bulunmaktadır. Bunun sonucunda bahçelerde birim alandan alınan fındık miktarı sürekli olarak azalmaktadır. 2013 tespitlerine göre bir dekar alandan elde edilen fındık miktarı 60-70 kiloya kadar düşmüştür. Oysa bu rakamlar diğer üretici ülkelerden Amerika'da 250, Fransa'da 200, İtalya'da 170, Gürcistan'da ise 150 kilograma yakındır."
"Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma" projesi
Verimsizliğin ortadan kaldırılması için yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden dikilmesi, yenilenmesi, budanması, toprak bakımlarının yapılması gerektiğini kaydeden Köleoğlu, "Bahçelerde olgunlaşan fındıkların toplanması, patosa vurulması, kurutulması ve depolanması aşamalarında mekanik araçların kullanılmaması zaman kaybına ve maliyetin artmasına neden olmaktadır" diye konuştu.
Köleoğlu, "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma" projesini uygulamaya başladıklarını belirterek, "Fındıkta verimliliğin artırılmasına yönelik projenin birinci aşaması, Trabzon'un ilçeleri ile sahil ve orta kuşak kesiminde uygulanacaktır. Birinci dönemde (2013-2014) uygulama ve çalışma yapılacak ilçeler Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Vakfıkebir, Akçaabat, Ortahisar, Yomra, Arsin ve Araklı'dır. İkinci yıl ise sahil ve orta kuşağa yüksek de eklenerek proje Trabzon'un tamamına yaygınlaştırılacaktır" ifadelerini kullandı.