Fındıkta yeni dönem

Hem fındık hem de ısırgan otu aynı bahçede yetiştirilerek üreticiye gelir sağlayacak

Fındıkta yeni dönem

Karadeniz’de yetişen ısırgan otları birçok alanda değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak. Karadeniz bölgesinde en çok fındık bahçelerinde görülen ısırgan otu ikili tarım sayesinde üreticiye aynı bahçede ikinci ürün hasadı yaptırarak ekonomik gelir sağlayacak. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından maddi olarak desteklenen İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Yard. Doç. Dr. Adem Çınarlı öncülüğünde İl-Ca Bitkisel Ürünler Ar-Ge Üretim tarafından yürütülen projenin başlangıç toplantısı Espiye Orman İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Proje sunumunu gerçekleştiren Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Derya Efe, ısırgan otunun Doğu Karadeniz bölgesinde özellikle fındık bahçeleri ve diğer tarlalarda yabancı ot olarak bulunduğunu belirtti.
Proje ile ısırgan otunun birçok alanda değerlendirileceğini kaydeden Efe, “Projede fiziksel ve kimyasal yollarla imha edilen ısırganın toplatılarak hem boyar madde hem de lif elde edilmesi, üretilen maddelerin ülkemiz sanayine kazandırılması, tarım yapılan alanlardaki istenmeyen ısırgan bitkilerinin zehirli kimyasallar kullanılmadan bertaraf edilmesinin sağlanmasının amaçlanıyor” dedi.


Projenin üretim konusuyla ilgilenen Berrin Çamur ise, yöre halkıyla işbirliği içinde olduklarını dile getirerek “Köylü alim değildir, ama ariftir. Ondan dolayıdır ki yöre halkıyla birlikte çalışarak onlardan çok şeyler öğrendik” ifadelerini kullandı.
“Karadeniz bölgemizde fındıkla iç içe yetişen ısırgan bitkisinden yararlanarak sektör ihtiyacı giderilmeye çalışılacaktır” diyen Çamur,”Özellikle de fındık ve ısırganın aynı bahçeden elde edilecek olması projemizin özgün yönünü oluşturmaktadır. Karadeniz Bölge’sinde özellikle fındık bahçelerinde ve diğer tarlalarda yabancı ot olarak bulunan ısırgan bitkisinin, kimyasal yollarla imha edilmesi istenmediğinden, Soğukpınar beldesinde yaşayan sosyal girişimci Mehmet Yılmaz’ın öncülüğünde köy halkı organize edilerek ısırgan bitkisi toplatılmıştır. Toplanan ısırganlar dan da katma değeri yüksek ürünler elde edilecektir. Bölgemiz ve ülkemiz için önemli olan fındık bahçelerinde ikili tarım çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ikili tarım kapsamında fındık ve ısırganın bölge ekonomisine kazandırılması amaçlanmıştır” diye konuştu.

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce de böyle projelerin yöreye ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını, DOKAP olarak ülke ve yöre için yapılacak projeleri her zaman destekleyeceklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler