Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Günyüzü ve Üçtaş köylerinde yıllardır süren idari bağlılık tartışmaları, Danıştay’ın verdiği kesin kararla sona erdi. 2018 yılında yapılan halk oylaması sonucunda Giresun’a bağlanmak isteyen köylerin talebi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından onaylandı. Böylece Günyüzü ve Üçtaş köyleri, Giresun’un Doğankent ilçesine bağlandı.
Halk Oylamasıyla Başlayan Süreç Mahkeme Kararıyla Sonuçlandı
Köylerde başlatılan idari bağlılık değişikliği sürecinin öncülerinden olan eski muhtar Mustafa Temel, sürecin 2018 yılında Günyüzü Köyü İhtiyar Heyeti’nin girişimiyle başladığını belirtti. Yapılan referandumda Günyüzü köyünde seçmenlerden 272 kişi ‘evet’, 196 kişi ‘hayır’ oyu kullanırken, Üçtaş köyünde 677 kişiden 474’ü ‘evet’, 33’ü ‘hayır’ oyu verdi.
Ancak Gümüşhane Valiliği ve İl Genel Meclisi, çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle talebi reddetti. İçişleri Bakanlığı da halk oylamasındaki oranları yeterli bulmayarak başvuruyu uygun görmedi. Bu gelişme üzerine Günyüzü köyü tüzel kişiliği dava açtı.
Danıştay: “Halkın Talepleri Esas Alınmalı”
Davayı değerlendiren Danıştay 10. Dairesi, İçişleri Bakanlığı’nın kararını iptal etti. İtiraz üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na taşındı. Kurul, yerinden yönetim ilkesine dikkat çekerek, halkın iradesinin göz ardı edilemeyeceğini belirtti.
Danıştay, İçişleri Bakanlığı'nın yalnızca Gümüşhane Valiliği'nin görüşünü dikkate alarak karar verdiğini, oysa coğrafi, ekonomik ve kamu hizmetleri açısından kapsamlı bir analiz yapılmadığını vurguladı. Kurul, bu eksiklikler nedeniyle alınan kararın kamu yararına uygun olmadığına hükmetti ve köylerin Giresun’a bağlanmasına kesin onay verdi.
Kaynak:
Bağlanacakları ilçenin bütçesi kadar Gümüşhane tarafından bu köylere ödenek çıkıyor. Anlayana...
Yanıtla (5) (7)Gel gör bakalım varmı dediğin kadar
Yanıtla (0) (0)Doğankent'e bağlanan bu köylerde bulunan HES lerin yıllık olarak İl Özel idaresine aktarılan katkı paylarının %10'u bu köylere veya Kürtün ilçesi mülki sınırları içerisinde bulunan HES lerin katkı payından az bir miktar o ilçeye aktarılsaydı bugün yöre halkı bölgenin en mahrum vatandaşları olmaz, sbsd olmuş köylüler olurdu. Daha ilçenin sağlıklı bir karayolu yok Gümüşhane'ye ulaşım için.iki köy gasbedilen hakkını teslim aldı.
Yanıtla (1) (0)