Giresun’da fındıkta zirai don riski! Üretici endişeli

Karadeniz Bölgesi'nde bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, ilerleyen dönemlerde sıfırın altına düşebileceği ve beraberinde zirai don riski oluşturabileceği için fındık üreticilerinin tedirginliğine yol açtı.
Giresun’da fındıkta zirai don riski! Üretici endişeli

Karadeniz Bölgesi'nde bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek zirai don riski nedeniyle fındık üreticilerini endişelendiriyor.

Fındık Üretiminde Karanfiller ve Püsküller Sevindiriyor

Dünyanın en kaliteli yağlı fındığının üretildiği Giresun’da, sıcaklıkların artmasıyla birlikte fındık dallarında karanfillerin (tomurcuk) açması ve tozlaşmayı sağlayacak püsküllerin oluşması, üreticileri sevindirdi. Bu durum, rekoltenin iyi olabileceği yönünde umut verirken, mart ayında yaşanabilecek zirai don riski üreticilerin tedirginliğini artırıyor.

fin1.webp

Abdullah Şahin: “Zirai Don Riski Devam Ediyor”

Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle fındık dallarında erken karanfil açılımı ve tozlaşma sürecinin başladığını belirtti. Şahin, şu ifadeleri kullandı:
"Karadeniz Bölgesi'nde sıcaklıkların yüksek seyretmesi, karanfil açma sürecini hızlandırdı. Bu süreç şu an normal ilerliyor. Ancak mart ve nisan aylarında yaşanabilecek zirai don riski hala devam ediyor."

Kar Yağışı Fındık Doğumuna Engel Değil

Şahin, bölgede sahil ve orta kesimlere kar yağmamasının fındık doğumuna olumsuz bir etkisinin olmadığını ifade ederek şu bilgileri paylaştı:
"Soğuk hava, fındıkta soğukluk oluşumunu tamamladı. Ancak sıcaklıkların yüksek seyretmesi, karanfillerin açılmasını ve tozlaşmayı başlattı. Eğer bu durum devam ederse, erken açılım tamamen gerçekleşebilir. Şu anda dallarda 6-7 karanfil net şekilde görülebiliyor. Bu durum rekolte için umut verici olsa da zirai don riski hala var."

fin2.webp

Kahverengi Kokarca Tehdidi

Zirai don riskinin yanı sıra, fındık üreticilerini endişelendiren bir diğer sorun kahverengi kokarca zararlısı. Abdullah Şahin, geçen yıl Giresun’da fazla görülmeyen bu zararlının bazı bölgelerde yoğunlaştığını belirtti. Şahin, şu uyarılarda bulundu:
"Kahverengi kokarca zararlısı, ilaçlama çalışmalarıyla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ancak havaların ısınmasıyla etkisi artabilir. Üreticilerimizin bu konuda daha hassas davranarak fındık bahçelerinde düzenli ilaçlama yapmaları gerekiyor." 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir