Giresun’un orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı, fındık üreticilerini tedirgin etti. Çiçek açan fındık dallarının kar altında kalması, zirai don riskini artırırken, üreticiler olası zarar konusunda endişeli.
Fındık Bahçeleri Karla Kaplandı, Don Tehlikesi Kapıda
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün soğuk hava uyarısının ardından sabah saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı, fındık bahçelerini beyaza bürüdü. Fındık üreticileri, özellikle Mart ayında yağan karın zirai don tehlikesi oluşturabileceğine dikkat çekti.
Keşap ilçesinde fındık üreticiliği yapan Hüseyin Şengün, sıcaklıkların yüksek seyretmesi nedeniyle fındık dallarının hızla yaprak açtığını, ancak ardından gelen soğuk hava ve kar yağışının zirai don riski taşıdığını belirtti.
Şengün, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Bu sıcaklıkların hemen ardından yağan kar, zirai don meydana getirmezse fındığın su ihtiyacını karşılaması açısından faydalı olabilir. Ancak Mart ayında yağan kar her zaman bir risk taşır. Sahil kesiminde don beklenmese de orta ve yüksek kesimlerde zirai don endişesi bulunmaktadır."
"Asıl Tehlike Kar Eridikten Sonra Başlayacak"
Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, fındık için asıl riskin kar eridikten sonra hava sıcaklıklarının aniden düşmesiyle ortaya çıkabileceğini söyledi.
Şahin, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Fındık kar altındayken doğrudan bir risk taşımıyor. Ancak kar eridikten sonra hava sıcaklıkları sıfırın altına düşerse zirai don meydana gelir. Fındıkta döllenme süreci gerçekleştiği için bu durum büyük zarar verebilir. Şu an kesin bir şey söylemek zor ama eğer kar eridikten sonra hava açar ve ardından gece don yaşanırsa büyük bir tehlike oluşur."
Kaynak: